Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Astronomická mapa České republiky

Astronomická mapa České republiky

Astronomická mapa České republiky, je projektem Sdružení hvězdáren a planetárií. Bude zdarma k dispozici pro všechny členy SHaP, resp. návštěvníky institucí, které budou v publikaci uvedeny (počet poskytnutých výtisků bude záviset na finálním nákladu).

Podle současné představy se v mapě objeví zajímavá astronomická místa v České republice a nejbližším příhraničí, spolu se základním informacemi o poloze, historii, otevírací době apod. Mapa bude vícebarevná, zřejmě formátu B2. Její náklad nebyl zatím stanoven, odvíjí se od aktuální výše finančních prostředků samotného Sdružení hvězdáren a planetárií, event. udělených grantů. Je však zřejmé, že s ohledem na jednoduchost výroby, bude průběžně dotiskována a inovována nejen v roce 2007.

Astronomická mapa bude také k dispozici (a volnému použití) na zvláštních www stránkách. Informace o hvězdárnách, planetáriích a dalších zařízeních budou zveřejněny zdarma, veškeré náklady na sebe přebírá Sdružení hvězdáren a planetárií, event. další smluvní instituce.

Kdo bude na mapu umístěn:

  1. Všeobecně přístupná astronomická zařízení s programem zaměřeným (mimo jiné) na nejširší veřejnost, nejlépe za účasti "živého člověka" (moderátora, demonstrátora, průvodce). Snahou bude, aby byla vyznačena drtivá většina takových institucí (tj. hvězdáren a planetárií), kam může uživatel mapy skutečně zavítat. Do této kategorie tedy nespadá řada soukromých hvězdáren, naopak se zde mohou objevit např. muzea se stálou astronomickou expozicí (resp. expozicí úzce související s astronomií) a nebo třeba vědecké instituce, které bývají pravidelně otevřeny veřejnosti.
  2. Astronomické zajímavosti a kuriozity. Výčet rozhodně nebude úplný, může se jednat o výjimečné sluneční hodiny, menhiry, pamětní desky, planetární stezky... apod.

Zatímco v prvním případě byly jednotlivé instituce předem vytipovány a osloveny (viz seznam na www stránkách http://mapa.hvezdarna.cz), ve druhém případě si organizátoři dovolují oslovit veřejnost - znáte-li ve svém okolí nějakou astronomickou zajímavost či kuriozitu, která by si zasloužila uvedení v mapě, prosím kontaktuje organizátory. Buď e-mailem na dusek@hvezdarna.cz nebo klasickou poštou na adrese Jiří Dušek, Hvězdárna, Kraví hora 2, 616 00 Brno. Uveďte název "zajímavosti", její polohu (adresu) a stručný popis. Teprve pak může být uvedena v mapě.

Postup prací i finální podobu Astronomické mapy České republiky můžete sledovat na stránkách http://mapa.hvezdarna.cz. Děkujeme za spolupráci!




O autorovi

Jiří Dušek

Jiří Dušek

Jiří Dušek (* 11. srpna 1971, Sušice) je český astronom a astrofyzik, ředitel brněnské hvězdárny. V Brně žije od svých tří let. O astronomii se zajímal od dětství, což vyústilo ve studium astrofyziky na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity. Dlouhodobě působí na Hvězdárně a planetáriu Brno, jejímž ředitelem se stal v roce 2008. Je autorem populárně naučných programů, které jsou v planetáriu promítány veřejnosti, a také různých publikací z oblasti astronomie. Je po něm pojmenována planetka (14054) Dušek.



12. vesmírný týden 2024

12. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 18. 3. do 24. 3. 2024. Měsíc po první čtvrti dorůstá k úplňku. Na večerní obloze je výrazný Jupiter a nízko nad obzorem i Merkur. Aktivita Slunce zůstávala nízká, ale to se o víkendu změnilo s natočením velkých skvrn z odvrácené polokoule. Kometa 12P/Pons-Brooks je nyní rušena září Měsíce. SpaceX povedla další test superrakety s lodí Starship a dosáhla mnoha úspěšných milníků. Startuje další kosmická loď Sojuz k ISS. Voyager 1 má stále problém, ale už se tuší, co vysílá. Před 275 lety se narodil francouzský matematik, fyzik a astronom Pierre-Simon Laplace. 20. března ve 4:06 začíná astronomické jaro.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Porizeno fotoaparatem Canon EOS R8, obj. 400/5,6, exp. 360x1s, spojeno v DeepSkyStacker a upraveno v Adobe Lightroom

Další informace »