Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Astronomický tábor 2017: Vesmírná odysea – Epsilon Eridani

Astronomický tábor 2017: Vesmírná odysea – Epsilon Eridani

Z tábora Vesmírná odysea, pořádaného Sekcí pro děti a mládež České astronomické společnosti.
Autor: SDM ČAS.

Astronomický a kosmonautický tábor v Orlických horách je už téměř tradicí. Letos za hvězdami, tajemstvím vesmíru, krásnou přírodou a dobrodružstvím pojedeme už podeváté. A podruhé přitom na chatu Hradečanka ve Zdobnici v Orlických horách, která se nám loni tolik osvědčila. Tábor se uskuteční v termínu 14. - 29. července a své ratolesti můžete přihlašovat už nyní.

Není snadné po mnoha letech změnit místo tábora a tak loňskou výměnu Říček za Zdobnici provázely pochopitelné obavy: jaké bude ubytování, jestli se všichni bez problémů vejdeme do herny a do pokojů, jestli bude vyhovovat kuchyně, zda najdeme v okolí dostatek hracích míst a místo na pozorování, jestli si padneme „do noty“ se správci chalupy a tak dále. Naštěstí se ukázalo, že všechny obavy byly zbytečné. Chalupa je prostorná, herna velká, pokojů dost a míst na hraní a pozorování vedle chalupy a v její blízkosti hned několik.  K tomu naprosté soukromí a velmi vstřícný přístup paní Novákové, která chalupu pronajímá.  Navíc to byla právě ona, kdo nám zprostředkoval kontakt na redaktora ČT a my si tak mohli užít svých „15 minut slávy“. Pro roky příští bude tedy základnou Vesmírné odysey Zdobnice v Orlických horách, chata Hradečanka.

Z tábora Vesmírná odysea, pořádaného Sekcí pro děti a mládež České astronomické společnosti. Autor: SDM ČAS.
Z tábora Vesmírná odysea, pořádaného Sekcí pro děti a mládež České astronomické společnosti.
Autor: SDM ČAS.

V letošním roce proběhne tábor z organizačních důvodů v nezvyklém termínu, od 15. do 29. července.  Není to na astronomický tábor právě ideální doba, noci jsou o poznání kratší než v srpnu a pravá astronomická tma nastává jen na pár hodin kolem půlnoci. Pro jednou se s tím ale musíme smířit. V dalších letech se však budeme držet osvědčeného srpnového termínu. 

Originální celotáborová hra

Epsilon Eridani je hvězda slunečního typu, přibližně 10 světelných let vzdálená. Kolem hvězdy obíhá několik planet a je mimo jiné zajímavá i dvěma pásy asteroidů. Autor: Wikimedia.
Epsilon Eridani je hvězda slunečního typu, přibližně 10 světelných let vzdálená. Kolem hvězdy obíhá několik planet a je mimo jiné zajímavá i dvěma pásy asteroidů.
Autor: Wikimedia.
Námět na celotáborovou hru jsme si tentokrát vypůjčili z románu Richarda Funka Soudní řízení na Epsí. Obvykle se naše tábory jmenují stejně jako román, ze kterého jsme CTH čerpali, jak ale sami uznáte, soudní řízení se pro název tábora hodí pramálo. Přitom samotný román má velmi neotřelý, svižný a napínavý děj, pro sci-fi celotáborovku jako stvořený.  Využili jsme proto určité popularity hvězdy Epsilon Eridani, ke které je děj románu vázán. K ní se naše vesmírná loď plná zvídavých astronautů vydá, zde se odehraje dobrodružství, ve kterém půjde o vztahy mezi lidstvem a velmi inteligentními a velmi nedůvěřivými obyvateli planety Epsí.

Jaký je běžný táborový den?

O tom, co je další náplní tábora, píši každý rok. Pojďme to tentokrát zkusit jinak, místo výčtu naších aktivit vás provedu typickým táborovým dnem, jedním z těch, které se nějak takto odehrály:

  • Z tábora Vesmírná odysea, pořádaného Sekcí pro děti a mládež České astronomické společnosti. Autor: SDM ČAS.
    Z tábora Vesmírná odysea, pořádaného Sekcí pro děti a mládež České astronomické společnosti.
    Autor: SDM ČAS.
    Budíček v 8:00, snídaně v 8:15, do 8:45 jídlo a pak ranní hygiena, do 9:00 úklid pokojů.
  • 9:00 do 10:00 kosmo blok – Standa má prezentaci v power pointu. Jeho podmanivý výklad (je to náš odborník na kosmonautiku!) chytne každého. Pak je čas na dotazy a krátkou přestávku.
  • 10:15-10:45 hra Kosmodromy - sraz před chatou, hraje se na louce u chaty. Táborníci hned zužitkují, co se právě od Standy dozvěděli, ale zároveň se trochu proběhnou. Než se vrátí, už mají připravenou svačinku.
  • V 11:10 zazní pokyn: „Připravit na bojovku! Jdeme hrát do horního lesa. Vemte si pevnou obuv, dlouhé kalhoty, tričko s krátkým rukávem+ mikinu, jeden z týmu musí mít papír a tužku a všichni musí mít šátky. Nezapomeňte na pití. Sraz před chatou za 10 minut!" Hrají se Zlatokopové a Liščí ocásky. Hlavní organizátorkou a ošetřovatelkou škrábanců je Katka. Plánované dvě hodiny se maličko protáhnou, takže když se rozdováděná banda dětí, praktikantů a vedoucích vrací do chaty, naoko z kuchyně hartusí Ondra, „že ty knedlíky tedy přihřívat nebude“. Pak si všichni (až na výjimky, které nejedí nikdy skoro nic) intenzívně nacpávají bříška, protože energie je tu opravdu třeba.
  • Z tábora Vesmírná odysea, pořádaného Sekcí pro děti a mládež České astronomické společnosti. Autor: SDM ČAS.
    Z tábora Vesmírná odysea, pořádaného Sekcí pro děti a mládež České astronomické společnosti.
    Autor: SDM ČAS.
    14:45-15:15 polední klid. Někteří klimbají, jiní lehce lumpačí, někteří si čtou, další telefonují rodičům… Vedoucí, kteří byli s dětmi v lese, popadají dech, ti, kteří  zůstali dopoledne v chatě, jedou na nákup, nebo chystají odpolední hru.
  • 15:15 – pokoje obíhá rychlý posel (dítko, které jsme namátkou odchytli) a hlásá a) konec poledního klidu,  b) všichni za 10 minut v herně, s sebou zápisníky a tužky… Jakmile se všichni sejdou, začne astro blok. Pokročilé astronomy si Věra odvádí do malé herny. Začátečníků se ujímá Tomáš. Ti zdatnější  si krátce zopakují „staré známé věci“ a pak si řeknou něco nového, nováčci s Tomášem zatím pilují základní orientaci na noční obloze. Po 40 minutách namáhání mozkových závitů se všichni scházíme před chatou, abychom se vzpamatovali u melounových hodů- odpolední svačiny (meloun se v chatě jíst nedá, pokud se nechcete všude lepit).  Po svačině Věra rozdá papíry a tužky – je tu astrotest. Každý píše sám za sebe, výsledky se sčítají jednotlivým týmům dohromady. Těm méně zdatným pisatelům trochu pomáhají vedoucí. Než dopíše i ten poslední, je už téměř 5 hodin. Vyhlašujeme malé volno.
  • Z tábora Vesmírná odysea, pořádaného Sekcí pro děti a mládež České astronomické společnosti. Autor: SDM ČAS.
    Z tábora Vesmírná odysea, pořádaného Sekcí pro děti a mládež České astronomické společnosti.
    Autor: SDM ČAS.
    17:15, ideální čas na stavbu přistávacího modulu. Slova a činu se ujímá Honza. Týmy mají 45 minut na nákup materiálu (za pomyslných 30 korun) a stavbu takového modulu, se kterým jejich vejconaut bezpečně přistane. Pak už jde do tuhého a vejconauti jsou jeden po druhém vypouštěni na přistávací dráhu. Platí jediné: kdo přežije, vyhraje.
  • 18:00, krátká pauza, pak sraz v herně. Je jasno, večer se bude pozorovat. Zopakují se pokyny pro správné pozorování. „Všichni vědí, jak vypadá správný zápis pozorování?“ Všichni souhlasně mručí. Až do večeře si pak v herně pouštíme Závody v dobývání vesmíru.
  • 19:10, toasty a čaj. Příval „přidavačů“ se nedá zastavit. Nakonec dochází sýr a hned nato i toustový chleba. „Kdo má ještě hlad, může si vzít na stole v jídelně ještě vánočku!“ hlásí Ondra. O tu se však kupodivu nikdo nepere… Těsně před osmou hodinou je jídelna konečně prázdná. Necháváme děti půl hodiny v klidu, pak je svoláváme do herny. Dělíme je na týmy k jednotlivým dalekohledům, rozdáváme pozorovací úkoly. V srpnu se stmívá až kolem deváté, máme tedy dost času na přípravu techniky. Sraz je ve ¾ na devět před chalupou, všichni musí mít karimatky, pozorovací deníky, tužky a červené baterky, buď vlastní, nebo naše, půjčené. Jdeme na louku před chatou.
  • 21:20 – konečně jsme všichni na pozorovacím místě. Tma ještě není dokonalá, ale k základní orientaci na obloze už stačí. Opakujeme si znalost prvních vyšlých hvězd a postupně, jak obloha tmavne, přidáváme další. Podmínky na pozorování nejsou úplně ideální, sem tam nám hvězdy mizí za mraky, většina nebe je ale čistá. Skupiny jdou k dalekohledům a začíná honba za pozorovacími úkoly.  Čas se pomalu sune k 23. hodině. Pozornost některých dětí už opadla, pár jich už odešlo do chaty spát. Obloha se víc a víc zatahuje. Troubíme na ústup. Vyhlašujeme na 23:30 večerku a oznamujeme, že zítřejší budíček je v 8:30. Balíme techniku, sbíráme zapomenuté věci. V chatě organizujeme přesuny dětí mezi koupelnami a pokoji a pár minut po půl dvanácté  je v chalupě konečně klid. Vedoucí si ještě řeknou pár organizačních věcí a krátce po půlnoci jsme v říši snů už úplně všichni…

Z tábora Vesmírná odysea, pořádaného Sekcí pro děti a mládež České astronomické společnosti. Autor: SDM ČAS.
Z tábora Vesmírná odysea, pořádaného Sekcí pro děti a mládež České astronomické společnosti.
Autor: SDM ČAS.
Zbývá už jen dodat, že tábor je vhodný zvídavé pro děti od 10 do 15 let. Na předchozích zkušenostech s astronomií a kosmonautikou vůbec nezáleží. Pokud mají o tábor zájem děti mladší, je dobré nám napsat nebo zavolat - měli jsme na táboře i sedmi-  a osmileté děti a nebyl s nimi žádný problém. Rozhodující je samostatnost a schopnost alespoň trochu číst a psát.  Táborová družstva jsou věkově smíšená a mnohdy jsou ti malí pro družstvo výhodou.

Pro mládež nad 15 let máme připraven paralelní seminář VO-SA  (Vesmírná odysea-Space Academy) s  odbornějším programem a pouze dobrovolnou účastí ve hrách.

Pro účast na táboře není nutné žádné speciální vybavení, některé děti si však s sebou svůj vlastní dalekohled vozí.

Hlavní informace o táboru

Na závěr tedy shrňme základní informace o letošním astronomickém táboře ve Zdobnici:

2017: Vesmírná odysea – Epsilon Eridani

Místo tábora: Chata Hradečanka, Zdobnice v Orlických horách
Termín: 14. 7. - 29. 7. 2017
Cena: 4 300,-
Doprava: Vlastní
Věk účastníků: děti od 10 do 15 let (případně mladší) a mládež nad 15 let (VO-SA)
Počet míst: 24
Přihlášky ke stažení: VO-EPSILON ERIDANI
VO-SA
Kontaktní osoba: Věra Bartáková, hlavní vedoucí
Email: bartakova@astro.cz
Telefon: 737 826 352

Pokud vás ještě něco k táboru zajímá, rádi vám odpovíme! Konkrétní a podrobné informace zasíláme všem táborníkům poté, co obdržíme jejich přihlášku.

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Fotogalerie: Ročník tábora 2016
[2] Fotogalerie: Ročník tábora 2015
[3] Fotogalerie: Ročník tábora 2012
[4] Facebook Sekce pro děti a mládež ČAS
[5] Facebook tábora

Převzato: Sekce pro děti a mládež České astronomické společnosti



O autorovi

Věra Bartáková

Je rodačka z malého města Varnsdorfu, kde absolvovala základní i střední školu. Po maturitě vystudovala strojní inženýrství v Liberci. Ačkoliv ji astronomie zajímala už od dětství, naplno se jí začala věnovat až v době, kdy jí odrostly její vlastní děti. Z vlastních zkušeností vyšla její snaha o popularizaci astronomie i v místech vzdálených od hvězdáren a planetárií, kde jsou astronomické akce vzácností a možnosti dětí zapojit se do nějaké astronomické činnosti velmi omezené. V současnosti se plně věnuje práci s dětmi a mládeží - vede Sekci pro děti a mládež České astronomické společnosti, spolupracuje s DDM Rumburk a Městskou knihovnou ve Varnsdorfu, kde pořádá přednášky pro veřejnost a pořady pro děti. Doufá, že jednou bude v krásném kraji pískovců Českého Švýcarska stát malá hvězdárna.

Štítky: Astro-Kosmo tábor, Tábor SM ČAS


12. vesmírný týden 2024

12. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 18. 3. do 24. 3. 2024. Měsíc po první čtvrti dorůstá k úplňku. Na večerní obloze je výrazný Jupiter a nízko nad obzorem i Merkur. Aktivita Slunce zůstávala nízká, ale to se o víkendu změnilo s natočením velkých skvrn z odvrácené polokoule. Kometa 12P/Pons-Brooks je nyní rušena září Měsíce. SpaceX povedla další test superrakety s lodí Starship a dosáhla mnoha úspěšných milníků. Startuje další kosmická loď Sojuz k ISS. Voyager 1 má stále problém, ale už se tuší, co vysílá. Před 275 lety se narodil francouzský matematik, fyzik a astronom Pierre-Simon Laplace. 20. března ve 4:06 začíná astronomické jaro.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Porizeno fotoaparatem Canon EOS R8, obj. 400/5,6, exp. 360x1s, spojeno v DeepSkyStacker a upraveno v Adobe Lightroom

Další informace »