Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Hvězdárna a planetárium Brno: Poslechněte si Miloslava Druckmüllera a další

Hvězdárna a planetárium Brno: Poslechněte si Miloslava Druckmüllera a další

Detail koróny a chromosféry. Autoři: M. Druckmüller, V. Rušin, M. Dietzel a P. Aniol.
Detail koróny a chromosféry. Autoři: M. Druckmüller, V. Rušin, M. Dietzel a P. Aniol.
Na nově zrekonstruované Hvězdárně a planetáriu Brno pokračujeme s cyklem přednášek velmi zajímavých a veřejnosti známých hostů. Přijďte si poslechnout například brněnského matematika pořizujícího nejlepší snímky sluneční koróny na světě, prof. Miloslava Druckmüllera. Jeho poutavé přednášky se dočkáte již příští týden...

Květnový cyklus přednášek probíhá jako vždy v úterý od 18 hodin. Přednášky se konají buď ve velkém planetáriu nebo v přednáškovém sále. Rezervaci nebo předprodej vtupenek lze uskutečnit na této adrese. V květnu se můžete těšit na tyto přednášky:

15. května 2012

Prof. RNDr. Miloslav Druckmüller, CSc.
Vysoké učení technické v Brně, Fakulta strojního inženýrství

Stále záhadná sluneční koróna

Proč má ještě dnes smysl zkoumat sluneční korónu při úplných zatměních Slunce i když kosmické sondy sledují Slunce 24 hodin denně a posílají na Zemi stovky GB dat o Slunci?


22. května 2012

Prof. RNDr. Pavel Prošek, CSc.
Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta

Antarktida a český antarktický výzkum

Vydejte se s námi na ostrov Jamese Rosse u Antarktického poloostrova, kde byla vybudována zatím jediná česká polární stanice J.G. Mendela. V přednášce se dozvíte mnoho zajímavostí o klimatu a zalednění Antarktidy. Samozřejmě nebude chybět pohled na samotný vědecký výzkum na ostrově Jamese Rosse, který provádí naši vědci z Masarykovy univerzity.


29. května 2012

Mgr. Michal Švanda, Ph.D.
Astronomický ústav Akademie věd České republiky

Bouřící Slunce: Čeká nás globální katastrofa?

Sdělovací prostředky nás zahlcují apokalyptickými scénáři souvisejícími se zvyšující se sluneční aktivitou. Některé ze scénářů konce světa v prosinci letošního roku najisto počítají se sluneční erupcí dosud neviděné síly, která uvrhne lidstvo zpět div ne do doby kamenné. Jsou tyto scénáře založeny na reálném základě? Má zvýšená sluneční činnost vliv na život člověka? A máme se zvýšené sluneční aktivity bát? Hledejme odpovědi alespoň na některé otázky složitých vztahů Slunce-Země.


Přišli jste o přednášku? Najděte si nás na Youtube...

Všem zájemcům, kteří se nějaké přednášky nemohou zůčastnit, doporučujeme náš Youtube kanál brnoobservatory, na kterém najdete jak záznamy z uskutečněných přednášek a některých audiovizuálních představení, tak i krátké pořady pro veřejnost. Archiv a záznamy přednášek najdete rovněž na stránkách hvězdárny, kde si můžete videa či audiozáznamy z přednášek stáhnout.




O autorovi

Štítky: Hvězdárna a planetárium Brno, Přednáška 


12. vesmírný týden 2024

12. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 18. 3. do 24. 3. 2024. Měsíc po první čtvrti dorůstá k úplňku. Na večerní obloze je výrazný Jupiter a nízko nad obzorem i Merkur. Aktivita Slunce zůstávala nízká, ale to se o víkendu změnilo s natočením velkých skvrn z odvrácené polokoule. Kometa 12P/Pons-Brooks je nyní rušena září Měsíce. SpaceX povedla další test superrakety s lodí Starship a dosáhla mnoha úspěšných milníků. Startuje další kosmická loď Sojuz k ISS. Voyager 1 má stále problém, ale už se tuší, co vysílá. Před 275 lety se narodil francouzský matematik, fyzik a astronom Pierre-Simon Laplace. 20. března ve 4:06 začíná astronomické jaro.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Porizeno fotoaparatem Canon EOS R8, obj. 400/5,6, exp. 360x1s, spojeno v DeepSkyStacker a upraveno v Adobe Lightroom

Další informace »