Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  V Brně vznikne vesmír a obnovitelné zdroje energie

V Brně vznikne vesmír a obnovitelné zdroje energie

Hadar, Toliman a Jižní kříž. Autor: Yuri Beletsky.
Hadar, Toliman a Jižní kříž.
Autor: Yuri Beletsky.
V měsíci květnu 2013 budou témata přednášek na brněnské hvězdárně opět lákavé. Navštívíme Antarktidu, podíváme se na zoubek vzniku vesmíru a pokusíme se nastínit problematiku i přínos obnovitelných zdrojů energie.

Březnový cyklus přednášek probíhá každé úterý od 18 hodin. Přednášky se konají buď ve velkém planetáriu nebo v přednáškovém sále. Rezervaci nebo předprodej vtupenek lze uskutečnit na této adrese. V květnu se můžete těšit na tyto přednášky:

14. května 2013

Mgr. Daniel Nývlt, Ph.D.
Česká geologická služba

Od pralesů k ledovcům aneb jak se měnila Antarktida
Čeští vědci už desátou sezónu pracují na ostrově Jamese Rosse při severním výběžku Antarktického poloostrova. Antarktida však nebyla vždy pokrytá mocnou ledovcovou pokrývkou, jak je tomu dnes. Před 100 milióny lety poloostrov omývaly teplé vody mělkých moří plné života, pokrývala jej vegetace a pod sopkami se proháněli dinosauři.


21. května 2013

prof. Jiří Chýla, CSc.
Fyzikální ústav AV ČR v Praze

O vzniku a vývoji vesmíru
Jaký je dnešní stav znalostí o vzniku a vývoji vesmíru? Navíc s důrazem na základní rys moderní fyziky, jímž je úzká souvislost zákonitostí a jevů mikrosvěta a makrosvěta. Propojení bude demonstrováno na hlavních záhadách současné fyziky: Odkud se vzala ve vesmíru hmota a co je podstatou temné hmoty a temné energie.


28. května 2013

Ing. Libor Lenža
ředitel Hvězdárny ve Valašském Meziříčí

Sláva a prokletí obnovitelných zdrojů energie
Obnovitelné zdroje energie jsou některými považovány za spásu, druhými za prokletí dnešní doby. Jaké jsou reálné a praktické možnosti jejich ekonomicky efektivního využívání? Která oblast je nadějí pro budoucnost a která může být problémem? Do jaké míry situaci komplikuje či vylepšuje politika? Jaké jsou pozitivní, ale i nepříjemné souvislosti výrazného růstu využívání obnovitelných zdrojů energie?


Přišli jste o přednášku? Najděte si nás na Youtube...

Všem zájemcům, kteří se nějaké přednášky nemohou zůčastnit, doporučujeme náš Youtube kanál brnoobservatory, na kterém najdete jak záznamy z uskutečněných přednášek a některých audiovizuálních představení, tak i krátké pořady pro veřejnost. Archiv a záznamy přednášek najdete rovněž na stránkách hvězdárny, kde si můžete videa či audiozáznamy z přednášek stáhnout.




O autorovi

Štítky: Hvězdárna a planetárium Brno, Přednáška 


12. vesmírný týden 2024

12. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 18. 3. do 24. 3. 2024. Měsíc po první čtvrti dorůstá k úplňku. Na večerní obloze je výrazný Jupiter a nízko nad obzorem i Merkur. Aktivita Slunce zůstávala nízká, ale to se o víkendu změnilo s natočením velkých skvrn z odvrácené polokoule. Kometa 12P/Pons-Brooks je nyní rušena září Měsíce. SpaceX povedla další test superrakety s lodí Starship a dosáhla mnoha úspěšných milníků. Startuje další kosmická loď Sojuz k ISS. Voyager 1 má stále problém, ale už se tuší, co vysílá. Před 275 lety se narodil francouzský matematik, fyzik a astronom Pierre-Simon Laplace. 20. března ve 4:06 začíná astronomické jaro.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Porizeno fotoaparatem Canon EOS R8, obj. 400/5,6, exp. 360x1s, spojeno v DeepSkyStacker a upraveno v Adobe Lightroom

Další informace »