Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Vědecké konspirace v Brně. Anebo ne?

Vědecké konspirace v Brně. Anebo ne?

Konec úplného zatmění Slunce v Austrálii. Autor: Petr Horálek.
Konec úplného zatmění Slunce v Austrálii.
Autor: Petr Horálek.
S úplným zatměním Slunce bývá často spojen konec světa - nejoblíbenější téma konspiračních teorií. Jak může být někdo tak šílený, aby konspiracím uvěřil? A zdaleka nejen to se dozvíte v prosincových přednáškách na brněnské hvězdárně.

Prosincový cyklus přednášek probíhá první dva čtvrtky od 18 hodin. Přednášky se konají v přednáškovém sále. Rezervaci nebo předprodej vtupenek lze uskutečnit na této adrese. V květnu se můžete těšit na tyto přednášky:

5. prosince 2013

Bc. Leoš Kyša
Český klub skeptiků (SISYFOS), redaktor časopisu INSTINKT

Může být někdo tak šílený, aby tomu uvěřil?
Je svět ovládán spiklenci? Stojí za velkými událostmi historie konspirace? Pokud ne, proč tomu stále více lidí věří? Jak odhalit pravdu za teoriemi spiknutí? Historiím teorií spiknutí a největším konspiračním teoriím (chemtrails, virus HIV, zednářské spiknutí, 11. září 2001, HAARP...) nastavíme skeptické zrcadlo.


12. prosince 2013

Ing. Jan Klusák, Ph.D.
Ústav fyziky materiálů AV ČR v Brně

Až se ucho utrhne – o únavě materiálu a jiných patáliích
Může se hliník unavit i jinak než cestou do Humpolce? Jak a proč vznikají trhliny v materiálech? Proč mají letadla kulatá okénka? Co o únavě materiálu věděla už vaše babička a jaké metody používáme dnes? Na tyto a další otázky se pokusí odpovědět pan Ing. Jan Klusák, Ph.D., který v roce 2012 vyhrál národní kolo popularizační soutěže FameLab.


Přišli jste o přednášku? Najděte si nás na Youtube...

Všem zájemcům, kteří se nějaké přednášky nemohou zůčastnit, doporučujeme náš Youtube kanál brnoobservatory, na kterém najdete jak záznamy z uskutečněných přednášek a některých audiovizuálních představení, tak i krátké pořady pro veřejnost. Archiv a záznamy přednášek najdete rovněž na stránkách hvězdárny, kde si můžete videa či audiozáznamy z přednášek stáhnout.




O autorovi



12. vesmírný týden 2024

12. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 18. 3. do 24. 3. 2024. Měsíc po první čtvrti dorůstá k úplňku. Na večerní obloze je výrazný Jupiter a nízko nad obzorem i Merkur. Aktivita Slunce zůstávala nízká, ale to se o víkendu změnilo s natočením velkých skvrn z odvrácené polokoule. Kometa 12P/Pons-Brooks je nyní rušena září Měsíce. SpaceX povedla další test superrakety s lodí Starship a dosáhla mnoha úspěšných milníků. Startuje další kosmická loď Sojuz k ISS. Voyager 1 má stále problém, ale už se tuší, co vysílá. Před 275 lety se narodil francouzský matematik, fyzik a astronom Pierre-Simon Laplace. 20. března ve 4:06 začíná astronomické jaro.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Porizeno fotoaparatem Canon EOS R8, obj. 400/5,6, exp. 360x1s, spojeno v DeepSkyStacker a upraveno v Adobe Lightroom

Další informace »