Úvodní strana  >  Články  >  Sluneční soustava  >  Budou před tsunami varovat SMS zprávy?

Budou před tsunami varovat SMS zprávy?

tsunami.jpg
Německá vláda nabídla Indonésii, Thajsku, Srí Lance a Indii vybudování výstražného systému pro včasné varování před zemětřesením a vlnou tsunami. Projekt by řídil Institut v Postupimi a zájemci by informace o nebezpečí dostávali prostřednictvím e-mailů a SMS.

"S našimi možnostmi jsme schopni vybudovat účinný výstražný systém včasného varování během jednoho až tří let," řekl ministr pro vzdělání a výzkum Edelgard Bulmahn německému deníku Süddeutsche Zeitung. "Řecké a turecké pobřeží jsou rovněž vysoce rizikové oblasti", dodal ministr.

Systém by se nejdříve soustředil na Indický oceán, v budoucnu by se mohl rozšířit i na Středozemní moře a Atlantický oceán. Celý projekt by stál asi 40 miliónů eur (tj. 1,2 mld. Kč). Naměřená data a varování by byla přístupná na internetu a zájemcům zasílána e-mailem nebo SMS.

Německo není jedinou zemí, která chce vybudovat mezinárodní varovný systém před tsunami.

Americké ministerstvo zahraničí se chystá prezentovat svůj návrh na ochranu pobřežních oblastí na světové konferenci o přírodních katastrofách v japonském městě Kóbe (18. až 22 ledna 2005). GDIN (Global Disaster Information Network) za podpory OSN a Japonska by umístil do Tichého, Indického a Atlantického oceánu a do Karibské moře až 50 bójí s čidly na snímání otřesů podmořského dna. Informace o zemětřeseních by se přenášely na mořskou hladinu a dále pomocí satelitu do centra. Současně by došlo k vyhodnocení, zda zemětřesení mohou vyvolat tsunami.

Takový systém, i když zatím jediný, existuje v Tichém oceánu s centrem na Havaji (PTWC - Pacific Tsunami Warning Centre).

Rovněž indická vláda je rozhodnuta najít technologii pro zřízení varovného systému, aby příště zabránila opakování nedávné katastrofy v jihovýchodní Asii.

Stranou nezůstává ani Světová meteorologická organizace (WMO). Generální tajemník Michel Jarraud, oznámil, že WMO již dnes spolupracuje s mezivládním oceánografickým výborem UNESCO a dalšími partnery, aby vypracovala konkrétní návrhy na rychlé zlepšení situace v Indickém oceánu.

"Prozatímní varovný systém v Pacifiku by mohl být vybudován do konce letošního roku nebo do začátku roku příštího", prohlásil François Schindelé z mezivládního oceánografického výboru UNESCO (předseda mezinárodní skupiny pro koordinaci výstrah před tsunami v Tichém oceánu). "Kompletní výstražný systém nezahrnuje jen seizmologické stanice pro detekci zemětřesení, která tsunami předchází, ale také mareografy (přístroje zaznamenávající výšku přílivu a odlivu), aby bylo možno měřit rychlost a rozměr vln", řekl Schindelé. Schindelé dodal, že vše závisí na vůli států.

Zdroj: EUobserver.com
Převzato: Hvězdárna Valašské Meziříčí




O autorovi



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Hvězda Betelgeuse v souhvězdí Orionu

Fotoaparát Canon PowerShot SX10 IS

Další informace »