Úvodní strana  >  Články  >  Úkazy  >  Unikátní pohled na úplné zatmění Slunce, hvězdy a dvě komety

Unikátní pohled na úplné zatmění Slunce, hvězdy a dvě komety

Pro výsledný obraz úplného zatmění Slunce bylo použito mnoho snímků přes 200mm teleobjektiv a přes dalekohled o ohniskové vzdálenosti 1100 mm (vnitřní koróna), všechny pořízené v Durangu v Mexiku. Podmínky nebyly optimální. Bylo větrno a přecházela oblačnost. Délka trvání úplné fáze zatmění zde byla 3 min a 25 sekund. Obrázek je prezentován jako HDR snímek expozic od 1/4000 s do 2 s přes 200mm objektiv a 1/500 s až 4 s přes 1100mm objektiv. Celkem 83 použitelných snímků z 200mm teleobjektivu bylo očištěno o dark framy a flatfieldy a tyto byly doplněny dalšími 17 snímky přes dalekohled v ohnisku 1100 mm, které také prošly příslušnou kalibrací. Na širokoúhlém záběru je patrné velké množství hvězd, ale – a to bylo velké štěstí – především také kometa SOHO-5008, která byla objevena nedlouho před úplným zatměním.
Autor: Petr Horálek (Fyzikální ústav Univerzity v Opavě), Josef Kujal (Astronomická spol. v Hradci Králové)

Je jen málo úkazů na obloze, které vás naplní úžasem a které musíte prožít, abyste vyprávění o něm alespoň trochu pochopili. Takovým úkazem je také úplné zatmění Slunce. Jev, který je nutné vidět a prožít, jev který je hezčí ve skutečnosti než na fotografii. V Česku však můžeme s hrdostí říci, že i ve způsobu přenosu tohoto úkazu na naše obrazovky jsou tu dvě osobnosti, které si zaslouží celosvětovou pozornost. Jsou to obrazy Miloslava Druckmüllera a Petra Horálka. A právě na snímky druhého jmenovaného chceme tímto článkem upozornit.

Úplné zatmění Slunce 8. dubna 2024 bylo pozorovatelné v úzkém pásu procházejícím Mexiko, USA a Kanadu. Pouze zde mohli lidé zažít ochlazení, setmění uprostřed dne a pohled na úchvatnou korónu a planety v okolí Slunce. Mnozí lidé měli štěstí na počasí, ačkoli to původně nevypadalo moc nadějně. A podobně na tom byl i Petr Horálek, ačkoli kvůli oblačnosti nakonec musel změnit místo, kde chtěl zatmění původně pozorovat. V Durangu v Mexiku nakonec zažil zatmění trvající 3 minuty a 26 sekund a během této krátké chvíle pořídil snímky, na kterých mohl zachytit korónu Slunce blížícího se do maxima aktivity, hvězdy po celé obloze, ale hlavně také dvě komety.

Na obrázku v úvodu článku vidíte prozatím nejlepší zpracování dat, jaké dokázal vytvořit Petr Horálek v krátkém času po skončení úkazu. Tedy širokou sluneční korónu, jak se ukázala během úplného zatmění. Ale nejen to, snímek zachycuje korónu v ještě větším rozsahu a detailu, než byste v tu samou chvíli viděli pouhým okem. A aby toho nebylo málo, tak v blízkosti Slunce se zrovna nacházela malá kometa, která byla objevena krátce před úplným zatměním na snímcích vesmírné observatoře a dostala jméno SOHO 5008. Jak symbolické. Člověk, který miluje zatmění Slunce a cestuje za nimi po celém světě, člověk, který umí snímky těchto úkazů zpracovat jako málokdo, najde na svých fotografiích i kometu, ačkoli původně měl v plánu fotografovat úplně jinou kometu, 12P/Pons-Brooks.

Kometa SOHO-5008 při úplném zatmění Slunce 8. 4. 2024 Autor: Petr Horálek, Josef Kujal, Milan Hlaváč
Kometa SOHO-5008 při úplném zatmění Slunce 8. 4. 2024
Autor: Petr Horálek, Josef Kujal, Milan Hlaváč

Petr Horálek shrnuje své dojmy takto: „Stín Měsíce byl téměř 200 km široký. Pouze v něm si však mohli lidé užít nepopsatelný typ neobvyklé tmy. Zatímco Slunce bylo skryto za Měsícem, na obloze se objevila jeho plazmatická atmosféra zvaná koróna. A nejen to. Věděli jste, že v jeho okolí šlo v tu chvíli zachytit všechny jasné planety, jednu kometu a mnoho hvězd ze známých souhvězdí? Pokusil jsem se to zachytit s pomocí mého širokoúhlého objektivu směřujícího k severozápadu. Extrémní HDR snímek oblohy jsem proložil se snímkem krajiny bez pointace na hvězdy. Díky tomu vznikl trochu hlubší pohled na oblohu z Duranga, který odhalil nejen některé jasnější hvězdy a planety. Je na něm vidět i mnohé další hvězdy z okolních souhvězdí a slabě dokonce i kometa Pons-Brooks!

Pohled na hvězdy během úplného zatmění Slunce v Durangu v Mexiku 8. 4. 2024. Ve skutečnosti nejjasnější tečky jsou planety Venuše a Jupiter, které zářily vedle zakrytého Slunce jako drahokamy a ve výřezu je poblíž Jupiteru také Uran a kometa 12P/Pons-Brooks. Autor: Petr Horálek (Fyzikální ústav Univerzity v Opavě)
Pohled na hvězdy během úplného zatmění Slunce v Durangu v Mexiku 8. 4. 2024. Ve skutečnosti nejjasnější tečky jsou planety Venuše a Jupiter, které zářily vedle zakrytého Slunce jako drahokamy a ve výřezu je poblíž Jupiteru také Uran a kometa 12P/Pons-Brooks.
Autor: Petr Horálek (Fyzikální ústav Univerzity v Opavě)

Popis snímku: Canon 6D, Samyang 12mm, f2.8, ISO100, složeno 26 expozic po 1/2s. Detail Slunce s korónou byl do širokoúhlého pohledu vložen ze snímku vytvořeného z expozic pořízených přes 200 mm teleobjektiv (f2.8, ISO100, různě dlouhé expozice).

Rád bych Petrovi závěrem poděkoval za poskytnutí snímků také pro stránky astro.cz, za možnost podělit se s čtenáři o tyto unikátní záběry dvou komet při úplném zatmění. Sám jsem vděčný alespoň za to, že jsem mohl být tehdy živě u toho v USA v Arkansasu a že jsem také mohl vyfotit jednu z těch komet (o té blíže Slunci jsem neměl tušení a nevešla se mi do zorného pole kamery). Třeba se Petrovi podaří z mých dat vydolovat lepší pohled na Jupiter s měsíčky a kometu 12P. Prozatím alespoň můj pokus jako poslední vzpomínka na tento mimořádný úkaz.

Kometa 12P/Pons-Brooks 8. 4. 2024 během úplného zatmění Slunce. Canon 6Dmod s teleobjektivem Samyang 135 mm byl nastaven, aby automaticky snímal sady tří různých expozic (1/8, 1 a 2,5 s). Na originálním snímku je kometa vidět jako mlhavá skvrnka bez ohonu, ale zpracováním 14 snímků se zobrazil i kousek jejího ohonu a hvězdy až do 10 mag. Autor: Martin Gembec
Kometa 12P/Pons-Brooks 8. 4. 2024 během úplného zatmění Slunce. Canon 6Dmod s teleobjektivem Samyang 135 mm byl nastaven, aby automaticky snímal sady tří různých expozic (1/8, 1 a 2,5 s). Na originálním snímku je kometa vidět jako mlhavá skvrnka bez ohonu, ale zpracováním 14 snímků se zobrazil i kousek jejího ohonu a hvězdy až do 10 mag.
Autor: Martin Gembec

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Petr Horálek Photography
[2] 12P/Pons-Brook na snímcích z USA



O autorovi

Martin Gembec

Martin Gembec

Narodil se v roce 1978 v České Lípě. Od čtení knih se dostal k pozorování a fotografování oblohy. Nad fotkami pak vyprávěl o vesmíru dospělým i dětem a u toho už zůstal. Od roku 1999 vede vlastní web a o deset let později začal přispívat i na astro.cz. Nejraději fotografuje noční krajinu s objekty na obloze a komety. Od roku 2019 je vedoucím planetária v libereckém science centru iQLANDIA a má tak nadále možnost věnovat se popularizaci astronomie mezi mládeží i veřejností.

Štítky: SOHO 5008, Kometa 12P, Úplné zatmění Slunce 8. 4. 2024


18. vesmírný týden 2024

18. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 29. 4. do 5. 5. 2024. Měsíc bude v poslední čtvrti a je vidět hlavně ráno a dopoledne. Slunce je poměrně hodně aktivní. Večer je velmi nízko Jupiter a ráno extrémně nízko Saturn. Pozorovat můžeme několik slabších komet. Český tým studentů uspěl se svým projektem v Houstonu. Čína chystá start rakety CZ-5 s návratovou misí Chang’e 6 pro vzorky z odvrácené strany Měsíce. Sonda Voyager 1 po pěti měsících opět komunikuje normálně a brzy by měla posílat i vědecká data. Před 70 lety objevil Kuiper měsíc Neptunu Nereida a před 30 lety se k Venuši vydala sonda Magellan.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Messier 106

Messier 106 (tiež známa ako NGC 4258) je prechodná špirálová galaxia v súhvezdí Poľovné psy. Objavil ju Pierre Méchain v roku 1781. M106 je od Zeme vzdialená asi 22 až 25 miliónov svetelných rokov. M106 obsahuje aktívne jadro klasifikované ako Seyfert typu 2 a prítomnosť centrálnej supermasívnej čiernej diery bola preukázaná z rádiových vlnových pozorovaní rotácie disku molekulárneho plynu obiehajúceho vo vnútornej oblasti s priemerom svetelného roku okolo čiernej diery. NGC 4217 je možná spoločná galaxia Messier 106. Vybavenie: SkyWatcher NEQ6Pro, GSO Newton astrograf 200/800, GSO 2" komakorektor, QHY 8L-C, SVbony UV/IR cut, Optolong L-eNhance filter, FocusDream focuser, guiding QHY5L-II-C, SVbony guidescope 240mm. Software: NINA, Astro pixel processor, GraXpert, Siril, Adobe photoshop 169x180 sec. Lights gain15, offset113 pri -10°C, 94x360 sec. Lights gain15, offset113 pri -10°C cez Optolong L-eNhance, master bias, 180 flats, master darks, master darkflats 20.4. až 30.4.2024

Další informace »