Úvodní strana  >  Články  >  Vzdálený vesmír  >  „Ptáček“ ve vesmíru

„Ptáček“ ve vesmíru

cosmic_bird.jpg
Zařízením NACO (VLT) astronomové objevili velmi vzácné slučování tří galaxií. Systém, složený ze dvou hmotných spirálních galaxií a třetí nepravidelné galaxie, na snímcích připomíná „Ptáka“ („Bird“) nebo také Tinkerbell (okřídlenou vílu).

Galaxie ESO 593-IG 008 (IRAS 19115-2124) byla dříve považována za dvojici, vzájemně se ovlivňujících galaxií, které leží ve vzdálenosti 650 miliónů světelných let od Země. Překvapením bylo odhalení pomocí adaptivní optiky NACO (NAOS-CONICA) na VLT (Very Large Telescope, ESO, Chile), který se dívá skrz prachové mraky a odhalil nejjemnější detaily trojitého galaktického systému.

Na archivních snímcích Hubble Space Telescope jsou rozeznatelné dvě galaxie - jedna spirální, další nepravidelná. Překvapení NACO spočívalo v jasné identifikaci třetí („hlava ptáka“), zřetelně oddělené, nepravidelné, hmotné galaxie, která vypadá, že se v ní formují hvězdy neuvěřitelně velkou rychlostí (téměř 200 hmotností Slunce za rok). Další dvě galaxie jsou v klidnějším období formování hvězd.

„Příklady sloučení tří galaxií zhruba podobných velikostí jsou vzácné,“ říká Petri Väisänen (SALT), vedoucí studie. „Jen blízká infračervená pozorování VLT umožnila identifikaci trojitého sloučení v tomto systému.“

cosmic_bird_anatomy.jpg
Systém získal přezdívku díky podobnosti s ptákem (bird) nebo také Tinkerbell (pohádková okřídlená víla Zvoněnka Zvonivá z knihy Jamese M. Barrieho o Petru Panovi) – „hlava“ („Head“) je třetí složka, „srdce“ („Heart“) a „tělo“ („Body“) tvoří dvě jádra galaxií mezi slapovými „křídly“ („Wing“) a „ocasem“ („Tail“). „Křídla“ se rozpínají do vzdáleností větší než 100 000 světelných let (průmět naší Mléčné dráhy).

Následná optická spektroskopie s novým dalekohledem SALT (South African Large Telescope, JAR) a archivní střední infračervená data ze Spitzer Space Telescope přidala další překvapení. „Hlava“ a významnější části „Ptáka“ se pohybují rychlostí větší než 400 km/s (1,4 miliónů km/h!). Pozorování takových vysokých rychlostí je ve slučujících se galaxiích velmi vzácné. I když je „hlava“ nejmenší ze tří galaxií, je významným zdrojem infračerveného světla v systému.

„Vypadá to, že NACO zachytil jev právě v době, kdy došlo k prvnímu vysokorychlostnímu průletu kolem 'hlavy' galaxie skrz systém skládající se z dalších dvou galaxií,“ říká Seppo Mattila (Tuorla Observatory, Finsko), člen objevitelského týmu. „Ty dvě galaxie se musely setkat již dříve, pravděpodobně před několika stovkami miliónů let.“

„Pták“ („Bird“) patří k rodině svítivých infračervených galaxií, s infračervenou jasností téměř biliónkrát větší než Slunce. O této rodině galaxií se dlouho myslelo, že ukazují důležitou událost ve vývoji galaxií - sloučení galaxií, exploze hvězd, které nakonec může vést k vytvoření jediné eliptické galaxie.

Tento objev bude pod názvem „Adaptive optics imaging and optical spectroscopy of a multiple merger in a luminous infrared“ publikován v příštím vydání Monthly Notices Královské astronomické společnosti (Monthly Notices of the Royal Astronomical Society).

Zdroj: www.eso.org




O autorovi



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Hvězda Betelgeuse v souhvězdí Orionu

Fotoaparát Canon PowerShot SX10 IS

Další informace »