Úvodní strana  >  Články  >  Úkazy  >  Úkazy na obloze v 9. týdnu

Úkazy na obloze v 9. týdnu

Úkazy na obloze v 9. týdnu (26.2. až 4.3. 2007).

Měsíc prochází souhvězdími Býka, Blíženců, Raka, Lva a Panny. V noci z 28. února na 1. března se promítá poblíž hvězdokupy M 44 Jesličky v souhvězdí Raka, následující noc jej spatříme v těsné blízkosti planety Saturn. V neděli 4. března v 0 h 16 min je Měsíc v úplňku.

Planety viditelné okem: na večerní obloze září nad západem nejjasnější planeta oblohy, Venuše (jasnost –4,0 mag, Ryby); celou noc je v souhvězdí Lva pozorovatelný Saturn (0,0 mag). Ráno před svítáním je v Hadonoši viditelný výrazný Jupiter (-2,1 mag) a od půl šesté nízko nad jihovýchodem také načervenalý Mars (1,2 mag).

Zajímavé úkazy:

V malých dalekohledech je v souhvězdí Štíra stále dobře pozorovatelná nova V1280 Sco, mapka je k dispozici např. na webových stránkách ČAS. Nachází se poblíž hvězdy Epsilon Sco, nedaleko svítí planeta Jupiter a také hvězda Antares. Nova je nejlépe viditelná ráno před svítáním nízko nad jihojihovýchodem.

V pátek 2. března ráno nastává konjunkce planety Saturn s Měsícem. Dojde k zákrytu obou těles, který je viditelný i z našeho území. Zákryt začíná krátce po půl čtvrté ráno a skončí ve čtvrt na pět.

V noci ze soboty na neděli nastává úplné zatmění Měsíce, které je z našich zeměpisných šířek viditelné v celém průběhu. Částečné zatmění začíná o půl jedenácté, úplné zatmění krátce před tři čtvrti na dvanáct a skončí několik minut před jednou hodinou po půlnoci. Následující úplné zatmění Měsíce uvidíme až za rok, a to 21. února 2008.

Mapka oblohy
atlas oblohy

Převzato: Hvězdárna v Úpici




O autorovi



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Hvězda Betelgeuse v souhvězdí Orionu

Fotoaparát Canon PowerShot SX10 IS

Další informace »