Úvodní strana  >  Články  >  Úkazy  >  Úkazy na obloze v 19. týdnu

Úkazy na obloze v 19. týdnu

- od 7. do 13. května 2007.


Měsíc je 10. května v 6 h 27 min v poslední čtvrti. V tomto týdnu se na obloze promítá do souhvězdí Střelce, Kozoroha, Vodnáře a Ryb. 10.5. ráno prochází kolem planety Neptun, 12.5. ráno půl stupně severně od Uranu, 13.5. za svítání nedaleko planety Mars.
Planety: Merkur (jasnost -1,3 mag) se koncem týdne objevuje za soumraku na večerní obloze, je však viditelný jen nízko nad severoseverozápadem. Promítá se do souhvězdí Býka nedaleko hvězdokupy Plejády. Velmi jasná Venuše (-4,1 mag, v tomto týdnu opustí souhvězdí Býka a přejde do Blíženců) je nejjasnější planetou na obloze, zapadá až po půlnoci. Jupiter (-2,5 mag, Hadonoš) je viditelný ve druhé polovině noci. Na ranní obloze je od čtvrté hodiny viditelný načervenalý Mars (0,9 mag, promítá se na hranici Vodnáře a Ryb, do souhvězdí Ryb vstoupí 9. května). V dalekohledu jsou před svítáním pozorovatelné planety Uran (5,9 mag, Vodnář) a Neptun (7,9 mag, Kozoroh).
10. května prochází v nejmenší vzdálenosti od Země kometa P/2007 H3(Garradd), 13. května projde přízemím kometa 135P/Shoemaker-Levy 8.

Mapka oblohy
Atlas oblohy

Převzato: Hvězdárna v Úpici




O autorovi



19. vesmírný týden 2024

19. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 6. 5. do 12. 5. 2024. Měsíc bude v novu a čeká nás extrémně mladý srpek na večerní obloze. Slunce je hodně aktivní, nastaly silné erupce. Oblohu ozdobila slabá polární záře a nečekaně s ní se objevil i deorbitující horní stupeň Falconu 9. Planety jsou v tomto týdnu velmi obtížně viditelné. Pozorovat můžeme několik slabších komet. Na ranní obloze létají éta Aquaridy. K odvrácené straně Měsíce se vydala čínská sonda Chang’e 6 a na čínské orbitální stanici Tiangong se vyměnily tříčlenné posádky. Před 60 lety se narodil český astronom a popularizátor Václav Knoll. Před 15 lety proběhla poslední oprava vesmírného dalekohledu HST.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

V zajetí barev

Titul Česká astrofotografie měsíce za duben 2024 obdržel snímek „V zajetí barev“, jehož autorem je Pavel Váňa   Kdo by neměl rád jaro, kdy po studených zamračených  dnech, skrovně prosvětlených hřejivými slunečními paprsky se příroda začíná probouzet. Zelenající se stromy jsou

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Gbely, 11.05.2024. Okolo 00.30

Další informace »