Úvodní strana  >  Články  >  Úkazy  >  Úkazy na obloze ve 22. týdnu

Úkazy na obloze ve 22. týdnu

- od 28. května do 3. června 2007


Měsíc je 1. června ve 3 h 3 min v úplňku, 28.5. prochází odzemím. V tomto týdnu se promítá do souhvězdí Panny, Vah, Štíra, Hadonoše a Střelce. V noci z 31.5. na 1.6. prochází na obloze poblíž nejjasnější hvězdy v souhvězdí Štíra, stálice Antares, nedaleko září také výrazný Jupiter.

Planety viditelné okem:
Merkur je 2.6. v největší východní elongaci - nastávají nejlepší podmínky k jeho pozorování. Planetu spatříme večer nad severozápadním obzorem, v tomto týdnu přechází ze souhvězdí Býka do Blíženců a zapadá až hodinu před půlnocí. Ve stejné části oblohy, na hranici Blíženců a Raka, září nejjasnější planeta Venuše (-4,2 mag). 30.5. večer projde 4 stupně jižně od hvězdy Pollux v Blížencích. Saturn (0,5 mag) prochází souhvězdím Lva, nejlépe je viditelný v první polovině noci. Planeta Jupiter (-2,6 mag, Hadonoš) vychází již po deváté hodině večer, načervenalý Mars (0,8 mag, prochází výběžkem Velryby, 30.5. vstupuje do Ryb) je pozorovatelný ráno nízko nad východním obzorem.

Zajímavé úkazy a objekty: 30. května je v opozici se Sluncem planetka (4) Vesta, spatříme ji už malým dalekohledem v souhvězdí Hadonoše. Nejvýše nad obzorem je kolem půlnoci. Jasnost 5,5 mag. V tomto týdnu jsou velmi dobře viditelné ranní přelety Mezinárodní kosmické stanice ISS.

Mapka oblohy
Atlas oblohy

Převzato: Hvězdárna v Úpici




O autorovi



19. vesmírný týden 2024

19. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 6. 5. do 12. 5. 2024. Měsíc bude v novu a čeká nás extrémně mladý srpek na večerní obloze. Slunce je hodně aktivní, nastaly silné erupce. Oblohu ozdobila slabá polární záře a nečekaně s ní se objevil i deorbitující horní stupeň Falconu 9. Planety jsou v tomto týdnu velmi obtížně viditelné. Pozorovat můžeme několik slabších komet. Na ranní obloze létají éta Aquaridy. K odvrácené straně Měsíce se vydala čínská sonda Chang’e 6 a na čínské orbitální stanici Tiangong se vyměnily tříčlenné posádky. Před 60 lety se narodil český astronom a popularizátor Václav Knoll. Před 15 lety proběhla poslední oprava vesmírného dalekohledu HST.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

V zajetí barev

Titul Česká astrofotografie měsíce za duben 2024 obdržel snímek „V zajetí barev“, jehož autorem je Pavel Váňa   Kdo by neměl rád jaro, kdy po studených zamračených  dnech, skrovně prosvětlených hřejivými slunečními paprsky se příroda začíná probouzet. Zelenající se stromy jsou

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Polární záře nad Prahou

Polární záře, foceno z Branické skály půl hodiny před půlnocí.

Další informace »