Úvodní strana  >  Články  >  Úkazy  >  Úkazy na obloze v 11. týdnu

Úkazy na obloze v 11. týdnu

– od 10. do 16. března 2008


Měsíc je 14.3. v 11 h 45 min v první čtvrti, 10.3. ve 23 h prochází přízemím (366 tisíc km). V tomto týdnu se na obloze pohybuje souhvězdími Ryb, Berana, Býka a Blíženců. 12. března večer projde těsně kolem hvězdokupy Plejády v souhvězdí Býka, v noci ze 14. na 15.3. nedaleko planety Mars.
Planety sluneční soustavy: Večer po setmění je v souhvězdí Lva viditelný Saturn (jasnost 0,3 mag), v souhvězdí Blíženců planeta Mars (0,4 mag). Saturn svítí na obloze v průběhu celé noci, Mars zapadá zhruba ve tři hodiny ráno. Na ranní obloze září v souhvězdí Střelce výrazný Jupiter (-2,1 mag). Jeho čtyři nejjasnější měsíce, pojmenované Io, Europa, Ganymed a Kallisto, jsou pozorovatelné v triedru.
Zajímavé úkazy: Na ranní obloze jsou v tomto týdnu dobře viditelné přelety Mezinárodní kosmické stanice ISS, ke které se 13. března kolem půl páté ráno připojí také raketoplán Endeavour; kromě těchto těles jsou na obloze pozorovatelné také přelety evropské zásobovací lodě ATV-1 Jules Verne. Informace o časech a trajektorii jsou k dispozici např. na adrese www.heavens-above.com.
Poblíž hranice souhvězdí Labutě a Lištičky je i v menších teleskopech pozorovatelná Nova Cygni 2008, objevená 7. března japonským astronomem Hiroshi Kanedou.

Mapka oblohy
Atlas oblohy

Převzato: Hvězdárna v Úpici




O autorovi



21. vesmírný týden 2024

21. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 20. 5. do 26. 5. 2024. Měsíc ve fázi kolem úplňku silně září na noční obloze a vlastně tím začíná období světlejších nocí, protože se blíží slunovrat. Planety večer vidět nejsou a na ranní obloze je pouze velmi nízko Saturn a snaží se vylézt i Mars. V koronografu SOHO budou v konjunkci Jupiter a Venuše. Aktivita Slunce je pořád docela velká, i když ve světle uplynulého týdne výrazně nižší. Pozorovatelé deep-sky objektů a komet jistě znají online web CzSkY.cz, který doznal dalšího vylepšení. New Shepard je zpět ve službě. Starliner na svůj let s posádkou stále čeká. Falcon 9 zaznamenal již 21. znovupoužití prvního stupně.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

V zajetí barev

Titul Česká astrofotografie měsíce za duben 2024 obdržel snímek „V zajetí barev“, jehož autorem je Pavel Váňa   Kdo by neměl rád jaro, kdy po studených zamračených  dnech, skrovně prosvětlených hřejivými slunečními paprsky se příroda začíná probouzet. Zelenající se stromy jsou

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Panorama polární záře nad Kopřivnicí

Další informace »