Úvodní strana  >  Články  >  Světelné znečištění  >  Hvězdná architektura I.

Hvězdná architektura I.

img_8875.jpg
K dnešní moderní době patří i svícení na památky. Jen těžko by se už hledalo město či vesnice, která by neměla osvětlený svůj kostel či kapličku. Pro náhodné návštěvníky je to jistě oku lahodící, nicméně pro oko astronoma je to pohroma!

Takové památky pak jen málokdy bývají nasvíceny opravdu odborně a pečlivě, výjimkou nejsou ani levná řešení s obyčejným halogenem za pár stokorun z hypermarketu. Takováto řešení pak ledabyle svítí doslova pánubohu do oken. Následující fotografie by měla sloužit jako naprostý opak toho, o čem bude celý zbytek článku.



Foto - Herman Mikuž a Andrej Mohar, Slovinsko
Foto - Herman Mikuž a Andrej Mohar, Slovinsko

Naproti takovýmto odstrašujícím příkladům se dá najít pár zcela neosvětlených památek. Je jich málo, jsou daleko od civilizace, ale stále existují. Následující fotografie vznikly bez umělého osvětlení, použitím dlouhé expozice pod širou oblohou. Některé jsou osvětleny pouze malinkou čelovkou a baterkou, jiné pouze několika svíčkami, které hořely na okolním hřbitově a ostatní jsou osvětleny opravdu jen hvězdami. Pokud by kterýkoliv z objektů byl osvětlen byť jen jediným slabým reflektorem, nebo by se v okolí nacházela lampa veřejného osvětlení, žádná z těchto fotografií by nikdy nevznikla!



První fotografie pochází z Kunčic pod Ondřejníkem, kde v centru obce stojí kostel svaté Máří Magdaleny. Sem jsem musel dorazit až kolem půlnoci, protože okolo by jinak bylo zapnuto veřejné osvětlení, které ale naštěstí nesvítí celou noc. Jak si jistě všimnete, v porovnání s ostatními fotografiemi zde není obloha tolik kvalitní, zejména kvůli vzdálenému Frýdku - Místku a Frenštátu.



I neosvětlená památka může být krásná
I neosvětlená památka může být krásná
img_8958u.jpg
A zde jsem ještě našel starší fotografii při zapnutém osvětlení, pro srovnání.
A zde jsem ještě našel starší fotografii při zapnutém osvětlení, pro srovnání.

Další fotografie pocházejí ze Starých Hamrů z vrcholu Grůně. Tam se nachází dřevěný kostelík Panny Marie. Okolí je naprosto dokonalým místem k výletu a pozorování, nahoru se dá vyjet autem po asfaltové cestě a ta obloha... Okolo vůbec nic neruší, nejbližším zdrojem světelného znečištění je asi 10 km vzdálená Ostravice a Morávka. Při výhledu do krajiny vidíte jen tmavé obrysy hor, Mléčná dráha sahá téměř až po obzor a pokud je čistá atmosféra, uvidíte hvězdy zapadat za obzor stejně jak je tomu u Slunce.




img_8863x.jpg
img_8867u.jpg

V Trojanovicích na Bystrém je k vidění pěkná dřevěná kaplička. I zde jsem měl štěstí, že se pozdě v noci zhasíná, což je ale i trochu na škodu, protože toto je příklad jedné z mála velice vhodně osvětlených památek. Okolo je běžné veřejné osvětlení, samotná kaple zvenku osvětlena není, ale je slabě rozsvíceno pouze nahoře ve zvoničce, což přes barevná skla vypadá velmi dobře. Vedle kaple stojí i soška na podstavci… I zde oblohu lehce pokazil blízký Frenštát pod Radhoštěm.



img_8963u.jpg
img_8967.jpg

Tak co říkáte, nemá "neosvětlit" také své kouzlo?

A to nejlepší příště…




O autorovi

Jan Kondziolka

Jan Kondziolka

Narodil se v roce 1985 v Karviné, kde doposud žije. Mezi lety 2005 a 2009 působil jako redaktor Instantních astronomických novin. Po zániku IAN píše pro Astronomie.cz a Astro.cz. Píše hlavně o světelném znečištění, ale zabývá je jím také prakticky - jeho měřením, popularizací; realizoval také několik grantových výzev a stojí za vznikem Beskydské oblasti tmavé oblohy. K jeho koníčkům kromě astronomie patří hasičství, focení, jízda na kole a chov králíků.



19. vesmírný týden 2024

19. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 6. 5. do 12. 5. 2024. Měsíc bude v novu a čeká nás extrémně mladý srpek na večerní obloze. Slunce je hodně aktivní, nastaly silné erupce. Oblohu ozdobila slabá polární záře a nečekaně s ní se objevil i deorbitující horní stupeň Falconu 9. Planety jsou v tomto týdnu velmi obtížně viditelné. Pozorovat můžeme několik slabších komet. Na ranní obloze létají éta Aquaridy. K odvrácené straně Měsíce se vydala čínská sonda Chang’e 6 a na čínské orbitální stanici Tiangong se vyměnily tříčlenné posádky. Před 60 lety se narodil český astronom a popularizátor Václav Knoll. Před 15 lety proběhla poslední oprava vesmírného dalekohledu HST.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

V zajetí barev

Titul Česká astrofotografie měsíce za duben 2024 obdržel snímek „V zajetí barev“, jehož autorem je Pavel Váňa   Kdo by neměl rád jaro, kdy po studených zamračených  dnech, skrovně prosvětlených hřejivými slunečními paprsky se příroda začíná probouzet. Zelenající se stromy jsou

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Snímek trpasličí planety (136108) Haumea v souhvězdí Pastýře.

Snímek trpasličí planety (136108) Haumea v souhvězdí Pastýře. Rozměry obrázku jsou 20 x 20 obloukových minut, sever je nahoře, východ vlevo. Fotografováno téměř za svítání. Vzdálenost od Země byla 49.160 au, od Slunce 49.978 a podle efemeridy měla jasnost 17.1 magnitudy.

Další informace »