Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Kosmos-news party 2009

Kosmos-news party 2009

Start druhé měsíční expedice
Start druhé měsíční expedice
Snad každého laika při první myšlence na slovo kosmonautika napadne slovo raketa nebo kosmonaut. Ale šíře oborů, které se skrývají pod slovem kosmonautika je neuvěřitelně veliká. O prvním květnovém víkendu (tedy 1. až 3.) se v Lázních Bohdaneč uskutečnilo největší středoevropské setkání nadšenců, amatérů i profesionálů, které zajímá kosmonautika, Kosmos-news party 2009.

Sjela se necelá stovka lidí, i ze sousedních států, a to od mladých nadšenců až po letité profesionální odborníky vyvíjející přístroje do sond pro tehdejší program Interkosmos, který probíhal v letech 1968 - 1991. Dorazili i dnešní pracovníci v české kosmonautice. K shlédnutí bylo mnoho naučných panelů a kosmonautických modelů, sbírky podpisů kosmonautů, nakoupit jsme si mohli nějaké ty knihy, plakáty, fotografie a další kosmo artefakty.

Kosmos News Party 2009
Kosmos News Party 2009
Celé setkání proběhlo ve velmi přátelské atmosféře. O tom také tato akce je. Není to žádná důležitá konference, ale především setkání lidí, kteří mají společný koníček. Nejen o kosmonautice se pak diskutuje ještě po půlnoci v kuloárech u pivka.

Na programu bylo deset zajímavých přednášek. Na pátečních o Apollu a o blízkých setkáních kosmického druhu jsem nebyl, ale následující přednášky byly výborné. Antonín Vítek ve dvou blocích shrnul události v kosmonautice za uplynulý rok a Tomáš Přibyl se synem Markem povídali o jejich cestě po muzeích kosmonautiky v USA. Přednáška to byla zajímavá, Marek byl totiž nejmladším přednášejícím, je mu 5 let! Tedy, abych to uvedl na pravou míru, měl jen krátké svěží vsuvky.

Kosmos News Party 2009 - společné foto
Kosmos News Party 2009 - společné foto
Aleš Holub s Davidem Holasem mluvili o stavbě připravované české družice czCUBE a Tomáš Svítek, Čech pracující v oboru v USA, povídal česko-angličtinou o tom, "jak to chodí v NASA", tedy o administrativě a úředničení v kosmonautice. Jako vždy krásné povídání měl Boris Valníček - o souvislostech a potížích, které provázeli výrobu přístrojů do tehdejších sond programu Interkosmos.

Dnem 12. listopadu 2008 se stala Česká republika oficiálně osmnáctým členským státem (a prvním státem z bývalého východního bloku) Evropské kosmické agentury- ESA (European Space Agency). Tím se nám otevřely obrovské možnosti jak na poli vědy, tak na poli ekonomiky. České firmy mohou ucházet o zakázky ESA. Už také můžeme říci, že "vlastníme" kosmodrom Kourou v jihoamerické Francouzské Guyaně, odkud startují evropské rakety Ariane. O tom všem a o stavu České kosmonautiky mluvil Jan Kolář, ředitel České kosmické kanceláře. Pro laika možná Česká kosmonautika neexistuje, po této přednášce by ale změnil názor.

V závěru setkání nás Lubor Lejček provedl modifikacemi raket Delta a soustředil se pak již na nesilnější variantu Delta 4H.




O autorovi



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Hvězda Betelgeuse v souhvězdí Orionu

Fotoaparát Canon PowerShot SX10 IS

Další informace »