Úvodní strana  >  Články  >  Osobnosti  >  Cena Antonína Vítka pro Vladimíra Remka

Cena Antonína Vítka pro Vladimíra Remka

Cena Antonína Vítka za popularizaci kosmonautiky za rok 2018 Vladimíru Remkovi
Autor: Astronautická sekce ČAS

Česká astronomická společnost se prostřednictvím své Astronautické sekce rozhodla udělovat cenu pojmenovanou po našem vynikajícím popularizátorovi kosmonautiky, Antonínu Vítkovi. První laureát byl oznámen na Kosmos News Party 2018 v Pardubicích. Stal se jím Vladimír Remek, československý kosmonaut, jehož význam pro popularizaci kosmonautiky je po celých 40 roků od jeho vesmírného letu nezpochybnitelný. Předání Ceny Antonína Vítka se uskutečnilo 12. května 2018 na Mezinárodním veletrhu Svět knihy 2018, na stánku Českého rozhlasu a jeho nakladatelství Radioservis. Svým tématem šlo o vhodnou příležitost, protože své autorské čtení zde měl Stanislav Kužel, který tak prezentoval svou knihu Kosmonauti Nula.

Cenu Antonína Vítka za popularizaci kosmonautiky za rok 2018 obdržel pan Vladimír Remek, československý kosmonaut, který od svého letu do vesmíru v roce 1978 významně a intenzivně podporuje všechny aktivity, které vedou ke zvýšení veřejného povědomí o kosmonautice, jako oboru, který pomáhá lidem na celém světě v jejich každodenním životě.

Jan Myška, jakožto správce Ceny Antonína Vítka, předává ocenění Vladimíru Remkovi za Astronautickou sekci ČAS Autor: Český rozhlas, Radioservis
Jan Myška, jakožto správce Ceny Antonína Vítka, předává ocenění Vladimíru Remkovi za Astronautickou sekci ČAS
Autor: Český rozhlas, Radioservis
Dlouhodobě podporuje dětské a studentské vzdělávací programy zaměřené na podporu vědy a techniky s kosmonautikou související. Je dlouholetým patronem mezinárodní studentské soutěže Expedice Mars, která hledá již 15 roků nadějné mladé české a slovenské studenty, kteří se věnují kosmonautice a vědě a technice s kosmonautikou spojenými. Na besedách a přednáškách, stejně tak jako při televizních nebo rozhlasových vystoupeních, ukazuje krásy kosmonautiky široké veřejnosti od nejmladších dětí až po seniory. Svým osobním příkladem a aktivním přístupem již 40 roků pomáhá vychovávat nové zájemce o kosmonautiku, vědu a techniku a rozvíjet jejich znalosti a dovednosti.

Cena Antonína Vítka Autor: Astronautická sekce ČAS
Cena Antonína Vítka
Autor: Astronautická sekce ČAS
Cenu Antonína Vítka za popularizaci kosmonautiky za rok 2018 předali Milan Halousek, předseda Astronautické sekce České astronomické společnosti a Jan Myška, člen Astronautické sekce ČAS a správce Ceny Antonína Vítka.

Moderátorem představení knihy, následedné besedy a předání Ceny Antonína Vítka 2018 byl pan David Šťáhlavský.

Symbolický Krteček – astronaut Autor: Astronautická sekce ČAS
Symbolický Krteček – astronaut
Autor: Astronautická sekce ČAS
Kromě diplomu, obdržel laureát, jako symbolické ocenění, také figurku Krtečka – astronauta, který je již od roku 2011, kdy si tuto postavičku s sebou vzal na vesmírný let americký astronaut Andrew Feustel, symbolem propojení dětského světa a světa složité vesmírné vědy a techniky. V tuto chvíli 400 kilometrů nad našimi hlavami, na palubě Mezinárodní vesmírné stanice ISS, létá spolu s astronautem Andrewem Feustelem již druhý Krteček – astronaut.

Laureát Ceny Antonína Vítka 2018, Vladimír Remek, s organizátory a zvanými osobnostmi. Zleva: David Šťáhlavský, Český rozhlas, Milan Halousek a Jan Kolář, Česká kosmická kancelář, Michal Fulier, náhradník prvního slovenského kosmonauta Ivana Belly, Stanislav Kužel, publicista v oblasti historie kosmonautiky, Vladimír Remek, první československý kosmonaut a Jan Myška, správce Ceny Antonína Vítka. Autor: Český rozhlas, Radioservis
Laureát Ceny Antonína Vítka 2018, Vladimír Remek, s organizátory a zvanými osobnostmi. Zleva: David Šťáhlavský, Český rozhlas, Milan Halousek a Jan Kolář, Česká kosmická kancelář, Michal Fulier, náhradník prvního slovenského kosmonauta Ivana Belly, Stanislav Kužel, publicista v oblasti historie kosmonautiky, Vladimír Remek, první československý kosmonaut a Jan Myška, správce Ceny Antonína Vítka.
Autor: Český rozhlas, Radioservis
Laureát Ceny Antonína Vítka, pan Vladimír Remek, dále obdržel od Astronautické sekce České astronomické společnosti ocenění v podobě poukázek na nákup knih v hodnotě 2 000 Kč. Ovšem zároveň byl požádán, aby tyto knižní poukázky věnoval jako symbolickou podporu svým budoucím následovníkům a mladým pokračovatelům v oblasti popularizace kosmonautiky a vědy v České republice. Ten tak s radostí učinil, když poukázky věnoval organizátorům mezinárodní vzdělávací soutěže „Expedice Mars“, se kterou dlouhodobě spolupracuje. A ke knižním poukázkám ještě přidal další osobní dar ve výši 1 000 Kč. Kromě toho publicista Stanislav Kužel, v rámci jehož autorského čtení na Veletrhu Svět knihy 2018 se slavnostní akt předání Ceny Antonína Vítka konal, přidal jako svůj dar „Expedici Mars“ dvě knihy o kosmonautice, jejichž je autorem (Kosmonautika za oponou a Kosmonauti Nula).

Velmi milou a příjemnou a zároveň důstojnou kulisu předání ceny utvořila řada diváků a posluchačů v sále.

Děkujeme tímto Českému rozhlasu, Radioservisu a panu Stanislavu Kuželovi, že nám předání Ceny Antonína Vítka 2018 v rámci jejich programu umožnili. Velký dík patří rovněž pozvaným osobnostem, kterými byli pan Michal Fulier, náhradník slovenského kosmonauta Ivana Belly, Jan Kolář z České Kosmické kanceláře a autor knih Stanislav Kužel. 

Připravil: Ing. Jan Myška, myska (zavináč) astro (tečka) cz

Z předávání Ceny Antonína Vítka Vladimíru Remkovi Autor: Český rozhlas, Radioservis
Z předávání Ceny Antonína Vítka Vladimíru Remkovi
Autor: Český rozhlas, Radioservis

Vladimír Kužel během proslovu při předávání Ceny Antonína Vítka vedle sedícímu Vladimíru Remkovi Autor: Český rozhlas, Radioservis
Vladimír Kužel během proslovu při předávání Ceny Antonína Vítka vedle sedícímu Vladimíru Remkovi
Autor: Český rozhlas, Radioservis

Vladimír Remek se symbolickým Krtečkem - astronautem a Milan Halousek se symbolickým darem pro organizátory soutěže Expedice Mars Autor: Český rozhlas, Radioservis
Vladimír Remek se symbolickým Krtečkem - astronautem a Milan Halousek se symbolickým darem pro organizátory soutěže Expedice Mars
Autor: Český rozhlas, Radioservis

Diplom laureáta Ceny Antonína Vítka pro rok 2018 Autor: Astronautická sekce ČAS
Diplom laureáta Ceny Antonína Vítka pro rok 2018
Autor: Astronautická sekce ČAS

Symbolický šek pro účastníky soutěže Expedice Mars Autor: Astronautická sekce ČAS
Symbolický šek pro účastníky soutěže Expedice Mars
Autor: Astronautická sekce ČAS

Věnování Hvězdárně v Mladé Boleslavi od laureáta první Ceny Antonína Vítka za rok 2018 Autor: Hvězdárna Mladá Boleslav
Věnování Hvězdárně v Mladé Boleslavi od laureáta první Ceny Antonína Vítka za rok 2018
Autor: Hvězdárna Mladá Boleslav

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Cena Antonína Vítka
[2] Astronautická sekce České astronomické společnosti
[3] Cena Antonína Vítka na Kosmos NEWS PARTY 2018



O autorovi

Redakce Astro.cz

Redakce Astro.cz

Redakce Astro.cz je tu od roku 1995, kdy stránky založil Josef Chlachula. Nejaktivnějším přispěvovatelem je od roku 2003 František Martinek. Šéfredaktorem byl v letech 2007 - 2009 Petr Kubala, v letech 2010 - 2017 Petr Horálek, od roku 2017 je jím Petr Sobotka. Zástupcem šéfredaktora je astrofotograf Martin Gembec. Facebookovému profilu ČAS se z redakce věnuje především Martin Mašek. Nejde o výdělečný portál. O to více si proto vážíme Vaší spolupráce! Kontakty na členy redakce najdete na samostatné stránce.

Štítky: Vladimír Remek, Cena Antonína Vítka, Kosmonautika


13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc z Malína

Měsíc ve stáří 9,4 dne

Další informace »