Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Cena Antonína Vítka na Kosmos-News Party 2018

Cena Antonína Vítka na Kosmos-News Party 2018

Antonín Vítek, Stanislav Fischer, Ludvík Novák, Luboš Perek a Jan Kolář, hosté 10. ročníku KOSMOS-NEWS PARTY
Autor: Zbyšek Prágr

Již 18. ročník KOSMOS-NEWS PARTY se uskuteční 27. – 29. dubna 2018 v Pardubicích. Tradiční setkání odborníků i amatérských zájemců o kosmonautiku je opravdu mimořádnou akcí. Ačkoli z hlediska ubytování je již setkání téměř obsazeno, považujeme za čest vám ji připomenout. Letos zde totiž bude zavedena nová tradice, když Astronautická sekce České astronomické společnosti vyhlásí prvního držitele Ceny Antonína Vítka. Našeho předního znalce a popularizátora kosmonautiky, který nás navždy opustil před šesti lety, jistě nemusíme dlouze představovat. Jsme hrdí, že se jeho jméno dostává mezi další významná ocenění ČAS.

KOSMOS-NEWS PARTY začíná v pátek 27. 4. po 17. hodině prvním přednáškovým blokem o záhadné družici Zuma a o nových ruských plánech.  Další dvě přednášky následují v sobotu dopoledne povídáním o planetární ochraně a o úspěšném slovenském cubesatu. 

Sobotní odpoledne začneme vyhlášením prvního laureáta Ceny Antonína Vítka. Držitelem má být osoba, která se významným způsobem zasloužila o popularizaci kosmonautiky v České republice. Jsme rádi, že s použitím jména Antonína Vítka vyslovila souhlas i jeho manželka a dcera. Podrobne informace k ocenění naleznete na našich stránkách: https://www.astro.cz/spolecnost/oceneni-cas/cena-antonina-vitka.html.

Společná fotografie účastníků 1. KOSMOS-NEWS PARTY v roce 2001
Společná fotografie účastníků 1. KOSMOS-NEWS PARTY v roce 2001

Ani další sobotní program není bez zajímavostí. Po přednášce o iontových motorech přijde na řadu zajímavá diskuze nad novým směřovaním pilotované kosmonautiky, chystanou orbitální stanicí na dráze kolem Měsíce.

V neděli akci zakončí dopolední blok povídání o plánech SpaceX, o netradičním pojetí raketoplánů a neúspěšných startech. 

Na KOSMOS-NEWS PARTY v roce 2017 byla již účast značně vyšší
Na KOSMOS-NEWS PARTY v roce 2017 byla již účast značně vyšší

 

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Web KOSMOS-NEWS PARTY
[2] Cena Antonína Vítka



O autorovi

Martin Gembec

Martin Gembec

Narodil se v roce 1978 v České Lípě. Od čtení knih se dostal k pozorování a fotografování oblohy. Nad fotkami pak vyprávěl o vesmíru dospělým i dětem a u toho už zůstal. Od roku 1999 vede vlastní web a o deset let později začal přispívat i na astro.cz. Nejraději fotografuje noční krajinu s objekty na obloze a komety. Od roku 2019 je vedoucím planetária v libereckém science centru iQLANDIA a má tak nadále možnost věnovat se popularizaci astronomie mezi mládeží i veřejností.

Štítky: KOSMOS-NEWS PARTY


17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Hvězda Betelgeuse v souhvězdí Orionu

Fotoaparát Canon PowerShot SX10 IS

Další informace »