Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Český dalekohled E152 na La Silla v Chile „žije”!

Český dalekohled E152 na La Silla v Chile „žije”!

Česká vlajka na observatoři E152 u příležitosti zprovoznění dalekohledu, ESO, La Silla, Chile
Autor: Zdeněk Bardon

Observatoře očima bačkorového astronoma – díl XXV. Na observatoři La Silla, která patří pod křídla Evropské jižní observatoře (ESO) a nachází se v chilské poušti Atacama, je samostatných hvězdáren relativně mnoho. Jednou z nich byla již léta opuštěná budova dalekohledu E152. Tato výrazná několikapatrová observatoř s velkou kopulí na počátku sedla hory La Silla byla před více jak dvaceti lety „vlajkovou lodí“ ESO s množstvím kanceláří, optických laboratoří a samotného dalekohledu. Proč byla? Odpověď je velmi snadná. Protože observatoř je po rekonstrukci a instalaci nového řídícího systému opět v perfektní kondici. Do testovacího provozu byla předána dne 3. dubna 2022. Vědeckým a současně i hlavním motorem zmrtvýchvstání observatoře je Dr. Petr Kabáth z Astronomického ústavu AV ČR v Ondřejově.  

Je překvapivé, že od myšlenky po úspěšný výsledek uplynulo šest let! Konstrukce E152 je dvojčetem identického stroje, který se nachází ve francouzské Observatoire de Haute-Provence a byl vyroben francouzskou firmou REOSC. Francouzský dalekohled v Provence sehrál svoji důležitou roli při hledání exoplanet. Astronomové Michel Mayor and Didier Queloz, kteří i s tímto přístrojem pozorovali, se v roce 2019 stali laureáty Nobelovy ceny za astrofyziku. Více v článku zde

V XXII. dílu tohoto seriálu s názvem Znovuzrození E152 jsem minulý rok (2021) dalekohled i observatoř téměř kompletně popsal, a tak nemá smysl činit opětovně. Pro zájemce lze využít tento odkaz

Dalekohled E152 uvnitř kopule. ESO, La Silla, Chile Autor: Zdeněk Bardon
Dalekohled E152 uvnitř kopule. ESO, La Silla, Chile
Autor: Zdeněk Bardon

Co vše se tedy odehrálo? Nejprve je nutné říci, že pandemie zamezila dřívější instalaci nového systému. Všechny observatoře ESO v Chile byly totiž totálně uzavřené a množství restrikcí zamezilo příjezd techniků. Teprve na přelomu let 2021/2022 se podařilo odeslat všechny transportní bedny. Tomu ale předcházela dodávka některých částí montáže do České republiky, protože bylo nutné udělat množství mechanických úprav, aby bylo možno instalovat nová čidla a motory. Přece jenom se technika za posledních čtyřicet let docela významně změnila. Opravené a zrekonstruované součásti se zpětně vrátily na observatoř La Silla. Také technici ESO se na La Silla pustili do práce, aby důkladně zrekonstruovali kopuli. Za dlouhou dobu odstávky bylo totiž nutné vyměnit pojezdová kola. Nutno podotknout, že každý jeden podvozek z celkových šesti má hmotnost více než 400 kg. Navíc posun kopule je založen na třecím principu, a tak důkladná generálka byla více než nutná.
Celá akce začala v únoru 2022 a nejprve bylo nutné odstranit všechny původní součásti elektrické výbavy. Bylo téměř k neuvěření, že „odpad” zaplnil celou korbu nákladního auta.
Instalace nových součástí probíhala po dobu osmi týdnů a po jejím dokončení i ředitel observatoře La Silla Dr. Ivo Saviane prohlásil, že dalekohled vypadá podstatně lépe.
Následující dva týdny probíhalo odlaďování programového vybavení. Dnes již s úlevou musím říci, že nastalo i několik horkých chvilek. Ovšem tomu při rekonstrukcích observatoří dochází celkem „pravidelně“.

Pohled na observatoř ESO, La Silla, Chile z ptačí perspektivy. V popředí  (dnes již česká) observatoř E152 s otevřenou kopulí. Autor: Zdeněk Bardon
Pohled na observatoř ESO, La Silla, Chile z ptačí perspektivy. V popředí (dnes již česká) observatoř E152 s otevřenou kopulí.
Autor: Zdeněk Bardon

Shodou okolností byl před deseti lety uveden do provozu Dánský 1,54m dalekohled (také na La Silla), který po celou dobu dálkově ovládá skupina českých astronomů pod vedením Mgr. Petra Pravce. V roce 2012 jsme jako „první“ nebeský cíl zvolili fotogenickou galaxii Centaurus A. Pro dalekohled E152 jsme učinili to samé. Výsledek byl překvapením a úlevou obzvláště. Desetiminutová nepointovaná expozice „vyčarovala“ perfektní obrázek. 

V roce 2007 jsem byl lídrem modernizace největšího českého a dnes již Perkova dalekohledu v Ondřejově, a tak jak jsem zíral na snímek galaxie Cen A „vyprodukovaného” dalekohledem E152, se mi vybavila nezapomenutelná slova doc. Luboše Perka: „Kluci, funguje to opět jako za Zeisse.

Kopule Dánského 1,54 m dalekohledu z ptačí perspektivy. Tento přístroj je již deset let vzdáleně ovládán z České republiky Autor: Zdeněk Bardon
Kopule Dánského 1,54 m dalekohledu z ptačí perspektivy. Tento přístroj je již deset let vzdáleně ovládán z České republiky
Autor: Zdeněk Bardon

Ano, funguje to i v tomto případě. Tedy stejně jako když to v roce 1968 uvedla do chodu francouzská firma REOSC. Co je na tom tak udivující? Nadšenci do astrofotografie mi jistě porozuměli, protože perfektní snímek je z našeho pohledu srozumitelný důkaz o funkčnosti montáže a dalekohledu. Pro mne osobně je naprosto překvapující, že zrcadlo, které nebylo dvacet let pokovováno, má odrazivou plochu stále použitelnou. Samozřejmě, že nové pokovení je již „za rohem“, ale pro testy to postačilo.

První světlo z nově rekonstruovaného dalekohledu E152. ESO, La Silla, Chile Autor: Zdeněk Bardon
První světlo z nově rekonstruovaného dalekohledu E152. ESO, La Silla, Chile
Autor: Zdeněk Bardon

Na dalekohledu je nyní provizorně namontována CCD kamera, ale již na podzim 2022 zde bude instalován spektrograf PUCHEROS-N a další rok pak úplně nový PLATOSpec. Více informací zde.

Poslední noc na La Silla jsme spolu s Dr. Petrem Kabáthem zrealizovali ještě jednu patnáct let starou myšlenku, se kterou v roce 2007 přišel tehdejší vedoucí stelárního oddělení Dr. Pavel Koubský. Navrhoval přimontovat moji zrcadlovku na tubus Perkova dalekohledu a tím pointovat. Šílenost? Trochu asi ano, ale jak prohlásil Dr. Petr Kabáth – aby lidi viděli, že věda není jen „suchou” disciplínou. Tak jsme to vyzkoušeli s dalekohledem E152. Výsledkem je snímek galaxie Centaurus A a kulové hvězdokupy Omega Centauri v porovnání se snímkem z dalekohledu E152. Pro lidi, kteří se na La Silla nedostanou, je to tak alespoň zprostředkovaný pohled do vesmíru skrze štěrbinu kopule.

Česká vlajka se po zprovoznění observatoře E152 přestěhovala do centrálního velínu, kde zůstane už definitivně. Autor: Zdeněk Bardon
Česká vlajka se po zprovoznění observatoře E152 přestěhovala do centrálního velínu, kde zůstane už definitivně.
Autor: Zdeněk Bardon

Co bude vědeckým cílem „nového“ dalekohledu? Jednoduše řečeno nic menšího než hledání druhé Země.

Co říci na závěr? Z mého pohledu a se značnou mírou nadsázky a hrdosti se nemohu ubránit pocitu, že Česká republika se stala jistou astronomickou národní „velmocí“, protože na observatoři ESO, La Silla využívá již dva dalekohledy.
Přeji všem českým profesionálním astronomům mnoho vědeckých úspěchů, tisíce hodin bezporuchového provozu a hlavně jasné nebe!

Dalekohled E152 začíná pozorovat v testovacím provozu. Snímek byl pořízen těsně po západu Slunce. ESO, La Silla, Chile Autor: Zdeněk Bardon
Dalekohled E152 začíná pozorovat v testovacím provozu. Snímek byl pořízen těsně po západu Slunce. ESO, La Silla, Chile
Autor: Zdeněk Bardon

Detailnější snímek kopule observatoře E152 z dronu. ESO, La Silla, Chile Autor: Zdeněk Bardon
Detailnější snímek kopule observatoře E152 z dronu. ESO, La Silla, Chile
Autor: Zdeněk Bardon

Pohled na observatoř ESO, La Silla, Chile z příjezdové cesty a při západu Slunce. Autor: Zdeněk Bardon
Pohled na observatoř ESO, La Silla, Chile z příjezdové cesty a při západu Slunce.
Autor: Zdeněk Bardon

Mléčná dráha nad budovou dalekohledu E152. ESO, La Silla, Chile Autor: Zdeněk Bardon
Mléčná dráha nad budovou dalekohledu E152. ESO, La Silla, Chile
Autor: Zdeněk Bardon

Ještě jeden pohled na observatoř E152 z ptačí perspektivy, ale směrem k ubytovacímu komplexu. ESO, La Silla, Chile
Ještě jeden pohled na observatoř E152 z ptačí perspektivy, ale směrem k ubytovacímu komplexu. ESO, La Silla, Chile

 
Příště: Lasery na VLT

 




Seriál

  1. Observatoře očima bačkorového astronoma
  2. Dalekohled Dr. Luboše Kohoutka
  3. První dvoumetr
  4. Dvojče Perkova dalekohledu
  5. Perkův dalekohled
  6. Dalekohled a medvědi na Rozhenu
  7. Dvoumetr pod Elbrusem
  8. Laserová observatoř
  9. Česká stopa v astronomickém ráji
  10. Dalekohled MPG 2,2 m na La Silla
  11. Legenda astronomie - Dánský dalekohled
  12. Lovec exoplanet
  13. Znovuzrození E152
  14. Hranatá kopule dalekohledu NTT
  15. Dalekohled a čokoláda
  16. Porodnice zrcadel
  17. Katedrála astronomie
  18. Dalekohled programu Apollo
  19. SkyCenter na Mount Lemmon
  20. John F. Kennedy a americký Stonehenge
  21. Dalekohledy města andělů
  22. Modré oko
  23. William Herschel Telescope
  24. Legenda československé astronomie
  25. Český dalekohled E152 na La Silla v Chile „žije”!


O autorovi

Zdeněk Bardon

Zdeněk Bardon

Zdeněk Bardon (nar.1961) je amatérským astronomem (www.bardon.cz) a jen za několik málo let oslaví půl století pod oblohou. Jeho vášeň k astronomii odstartovala kometa Kohoutek v roce 1973. Záhy navštěvoval hvězdárnu v Jaroměři a jako aktivní pozorovatel se několikrát zúčastnil astronomických expedic na Hvězdárně v Úpici. S vášní astrofotografa a srdcem technika si na střeše svého domu vybudoval malou robotickou observatoř a pojmenoval ji: „Bačkorová observatoř”. Její průmyslové řízení se stalo jakousi koncepční předlohou pro mnohem větší observatoře. Tak krátký příklad za všechny: Perkův 2-metrový dalekohled (AsÚ AVČR Ondřejov), observatoř OGS na Tenerife (ESA) a Dánský 1,54 m dalekohled na observatoři ESO, La Silla v Chile.

Je „otcem“ zakladatelem a současným předsedou soutěže Česká astrofotografie měsíce (ČAM), také členem několika astronomických organizací: Mezinárodní astronomická unie (čestný člen), Česká astronomická společnost (ČAS), Slovenský zväz astronómov (SZA) a profesionální Evropské astronomické unie (EAS). V roce 2018 Evropská jižní observatoř Zdeňkovi udělila čestný titul ESO Photo Ambassador. Také je autorem knihy: Bačkorový astronom. Od brýlových čoček až po NASA.

Štítky: La Silla, 25_E152


17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Slunce

Slunce v H-alfa Jindřichův .Hradec

Další informace »