Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Na památku Zdeňka Kvíze
Roman Šula Vytisknout článek

Na památku Zdeňka Kvíze

pa060471.jpg
V sobotu 6. října 2007 byla na třebíčské hvězdárně odhalena pamětní deska RNDr. Zdeňku Kvízovi, CSc., významnému třebíčskému rodákovi, u příležitosti 50. výročí založení této hvězdárny právě Zdeňkem Kvízem. Slavnostního odhalení se za přítomnosti představitelů města ujal RNDr. Jiří Grygar, CSc., který pak měl pro přítomnou veřejnost přednášku jednak o samotném významu astronomie pro lidstvo, jednak připomněl význam Zdeňka Kvíze.

Ne náhodou se tato akce konala zrovna v době vzpomínek na 50. výročí kosmonautiky, veřejnosti bylo připomenuto, že astronomie s kosmonautikou dosti úzce souvisí, umělá tělesa by do kosmu nelétala bez astronomických poznatků, a naopak, nebýt družic na oběžné dráze a sond v meziplanetárním prostoru, nebyly by naše poznatky o blízkém i vzdáleném vesmíru ani zdaleka na současné úrovni. Jiří Grygar připomněl, že je to už třetí ocenění celoživotního díla Zdeňka Kvíze, prvním je Kvízova cena udělovaná Českou astronomickou společností jednou za dva roky v oborech, kterými se Zdeněk Kvíz zabýval, tedy za meziplanetární hmotu, proměnné hvězdy a popularizaci vědy, druhým oceněním je pojmenování planetky č. 8137 právě po Zdeňku Kvízovi.

Z hlediska města Třebíč to také není první ocenění, roku 2001 mu posmrtně bylo uděleno ocenění Osobnost města Třebíče, které shodou okolností z rukou předchozího starosty města přebíral právě Jiří Grygar, dále je předběžně schváleno pojmenování některé z budoucích ulic podle Zdeňka Kvíze.

Odhalení desky a následné přednášky a besedy se zúčastnil také Ing. Karel Pavlů, který byl svatebním svědkem Zdeňka Kvíze na poněkud exotické svatbě na Lomnickém štítě za poněkud pohnutých okolností.

Fotografie z odhalení




O autorovi



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Hvězda Betelgeuse v souhvězdí Orionu

Fotoaparát Canon PowerShot SX10 IS

Další informace »