Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Navštivte Vlašimskou hvězdárnu
Jan Urban Vytisknout článek

Navštivte Vlašimskou hvězdárnu

Hvězdárna ve Vlašimi. Zdroj: Cestykrajem.cz.
Hvězdárna ve Vlašimi. Zdroj: Cestykrajem.cz.
Pro zájemce o astronomii se vlašimská hvězdárna otevírá letos od května do srpna každý pátek od 21 hodin a v září každý pátek od 20 hodin. Pro návštěvníky je připraveno promítání, přednáška a pozorování oblohy astronomickými dalekohledy nebo pouhým okem.

Hned na začátku sezóny se můžete seznámit s našimi aktivitami v úterý 1. 5. 2012 při májových slavnostech v zámeckém parku. O sluneční aktivitě a pozorování Slunce bude od 11 do 16 hodin vyprávět český astrofyzik Mgr. Miroslav Bárta, Ph.D. z Astronomického ústavu AV ČR Ondřejov. V případě dobrých pozorovacích podmínek je připraveno pozorování Slunce, které v současné době prožívá období zvýšené aktivity.

V pátek 25. 5. 2012 od 18 hodin jsme k 15. výročí znovuotevření vlašimské hvězdárny připravili speciální přednášku Mgr. Jana Veselého, odborného pracovníka Hvězdárny a planetária v Hradci Králové, s názvem "Mars útočí". Zajímavou formou dospělým i dětem přiblíží nám blízkou planetu, která je právě v tomto jarním období dobře viditelná na noční obloze.

Mnohé se v loňském roce na hvězdárně změnilo - hvězdárna má nové oplocení, chodník na pozemku a bezbariérový přístup do budovy, zlepšilo se i zázemí pro návštěvníky a amatérské astronomy vybavením vnitřních prostor hvězdárny a modernizací WC. Tato rekonstrukce byla z větší části hrazena z prostředků dotace Evropské unie z Programu na rozvoj venkova Státního zemědělského a intervenčního fondu ČR a Města Vlašimi.

Těšíme se na vás na hvězdárně i na našem webu www.vas.cz, kde jsou vám k dispozici meteorologická data z našich měření (teplota, tlak a vlhkost).

Členové Vlašimské astronomické společnosti




O autorovi



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Hvězda Betelgeuse v souhvězdí Orionu

Fotoaparát Canon PowerShot SX10 IS

Další informace »