Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Nová kniha: Hvězdný posel a Rozprava s Hvězdným poslem

Nová kniha: Hvězdný posel a Rozprava s Hvězdným poslem

Obálka knihy Hvězdný posel a Rozprava s Hvězdným poslem.
Autor: Pistorius.cz.

Na český knižní trh se dostává nová publikace, která čtenáře zavede do zákulisí historické rozpravy mezi dvěma velikány světové astronomie - Galilea Galilei a Johanna Keplera. Kniha "Galileo Galilei: Hvězdný posel, Johannes Kepler: Rozprava s Hvězdným poslem" je překladem originálních děl těchto dvou významných astronomů. V těchto dílech, která vznikla jako Galileův podnět a Keplerova reakce na něj, se octneme na prahu jednoho z nejvýznamnějších vědeckých pokroků lidstva - použítí dalekohledu pro astronomická pozorování...

Anotace knihy

Na jaře roku 1610 vydal Galileo Galilei nevelký spisek Hvězdný posel, věnovaný florentskému vévodovi Cosimovi II. Medicejskému, v němž jako první popsal pozorování oblohy pomocí dalekohledu a oznámil objev Jupiterových měsíců. Jeden výtisk poslal rovněž Johannesu Keplerovi, který záhy Galileovi zaslal obsáhlý dopis, v němž jeho objevy ocenil, a tuto svoji recenzi také pod názvem Rozprava s Hvězdným poslem zveřejnil tiskem. Oba tyto útlé svazky, které výrazně vstoupily do dobové diskuse o kosmologickém uspořádání světa a které jsou i skvělou ukázkou renesanční stylistiky, patří mezi nejdůležitější astronomické práce všech dob. Kniha přináší jejich překlad spolu se zasvěceným komentářem, který osvětluje podstatu Galileových objevů, stejně jako jejich dobové souvislosti.

O autorech - manželé Hadravovi

Manželé Petr a Alena Hadravovi. Autor: ČAS a AV ČR.
Manželé Petr a Alena Hadravovi.
Autor: ČAS a AV ČR.
Knihu napsala Alena Hadravová (*23. 10. 1956), klasická filoložka, spolu se svým manželem astrofyzikem Petrem Hadravou. Alena Hadravová pracuje v Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR, kde se dlouhodobě zabývá překladem a edicí významných děl astronomické historie a díky této její úctyhodné činnosti se nám do rukou může dostat jeden z nejvýznamnějších momentů v historii astronomie takřka z první ruky.

Manžel a spoluautor knihy Doc. RNDr. Petr Hadrava, DrSc. ( *16. 4. 1951) je významný český astrofyzik, vystudoval Matematicko-fyzikální fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Působí v Astronomickém ústavu AV ČR v.v.i , kde se zabývá zejména stelární a relativistickou astrofyzikou. V roce 2012 jej ocenila Česká astronomická společnost prestižní Kopalovou přednáškou za významné výsledky v oblasti studia dvojhvězd a vícenásobných hvězdných soustav.

Kontakty a další informace:

Nakladatelství Pistorius
Webové stránky a další kontakty - www.pistorius.cz

PhDr. Alena Hadravová, CSc.
Vědecký pracovník Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR
Tel.: 221 990 627
E-mail: hadravova@usd.cas.cz

Doc. RNDr. Petr Hadrava, DrSc.
Vědecký pracovník Astronomického ústavu AV ČR
Tel.: 226 258 421
E-mail: had@sunstel.asu.cas.cz

Pavel Suchan
Tiskový tajemník AsÚ AV ČR a České astronomické společnosti
Tel.: 737 322 815
E-mail: suchan@astro.cz

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Petr Hadrava v Síni slávy České astronomické společnosti
[2] Nakladatelství Pistorius - chystáme

Převzato: Astronomický ústav AV ČR



O autorovi

Redakce Astro.cz

Redakce Astro.cz

Redakce Astro.cz je tu od roku 1995, kdy stránky založil Josef Chlachula. Nejaktivnějším přispěvovatelem je od roku 2003 František Martinek. Šéfredaktorem byl v letech 2007 - 2009 Petr Kubala, v letech 2010 - 2017 Petr Horálek, od roku 2017 je jím Petr Sobotka. Zástupcem šéfredaktora je astrofotograf Martin Gembec. Facebookovému profilu ČAS se z redakce věnuje především Martin Mašek. Nejde o výdělečný portál. O to více si proto vážíme Vaší spolupráce! Kontakty na členy redakce najdete na samostatné stránce.

Štítky: Johannes Kepler, Rozprava s hvězdným poslem, Petr Hadrava, Galileo Galilei, Hvězdný posel, Alena Hadravová


12. vesmírný týden 2024

12. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 18. 3. do 24. 3. 2024. Měsíc po první čtvrti dorůstá k úplňku. Na večerní obloze je výrazný Jupiter a nízko nad obzorem i Merkur. Aktivita Slunce zůstávala nízká, ale to se o víkendu změnilo s natočením velkých skvrn z odvrácené polokoule. Kometa 12P/Pons-Brooks je nyní rušena září Měsíce. SpaceX povedla další test superrakety s lodí Starship a dosáhla mnoha úspěšných milníků. Startuje další kosmická loď Sojuz k ISS. Voyager 1 má stále problém, ale už se tuší, co vysílá. Před 275 lety se narodil francouzský matematik, fyzik a astronom Pierre-Simon Laplace. 20. března ve 4:06 začíná astronomické jaro.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Porizeno fotoaparatem Canon EOS R8, obj. 400/5,6, exp. 360x1s, spojeno v DeepSkyStacker a upraveno v Adobe Lightroom

Další informace »