Úvodní strana  >  Články  >  Světelné znečištění

Světelné znečištění



Pavel Suchan Světelné znečištění

1. čtení návrhu zákona o ochraně ovzduší

2001.09.05Poslaneckou sněmovnou prošel v 1. čtení návrh zákona o ochraně ovzduší. Do tohoto zákona byly astronomy navrženy doplňky týkající se světelného znečištění a ochrany před ním. Pokud by se tato zákonodárná snaha podařila, znamenalo by to, že by vyhráli všichni (pravda, možná až na některé výrobce elektřiny). Astronomové by měli opět dobré podmínky pro práci, lidé by opět začali v městech a obcích vidět hvězdnou oblohu nad sebou, úspora elektřiny by šetřila naše kapsy i životní prostředí, lépe by se nám spalo a zejména některým živočichům bychom také prospěli. A to tenhle výčet není vzhledem ke stručnosti textu zdaleka úplný. Zákon bude projednáván ve výborech pro životní prostředí a pro evropskou integraci ve dnech 12. -14. září 2001 a k projednání Poslaneckou sněmovnou přijde na pořad možná už na její poprázdninové schůzi 18. září 2001. Všechna tato jednání jsou veřejná. Zde si můžete přečíst dokumenty, které astronomové navrhují a také příklady řešení ve světě. Schválením ochrany před zbytečným svícením na oblohu nebudeme sice první, ale určitě příkladuvhodní. Vždyť loňský zákon z Lombardie má sloužit jako vzor pro Evropskou unii. Jaké je to bezkonfliktní opatření, ukazuje případ zákona z amerického státu Connecticut, kde zákon podpořili všichni poslanci bez rozdílu.
Pavel Koten Světelné znečištění

Atlas světelného znečištění

Dvě třetiny obyvatel naší planety, téměř všichni Američané a Evropané (ze států EU) nemají možnost vidět skutečně tmavou noční oblohu. V oblastech, kde žije polovina lidstva, nikdy není větší tma než při Měsíci ve čtvrti na výborném astronomickém místě. Celá jedna pětina obyvatel Země, z toho 2/3 Američanů a 1/2 Evropanů, nemůže nikdy vidět Mléčnou dráhu. To je jenom několik ze závěrů studie italských a amerických vědců věnované světelnému znečištění atmosféry. Tato studie byla vůbec první, která se nevěnovala pouze mapování přítomnosti světla v atmosféře, ale zabývala se i modely jeho rozptylu a odrazu na molekulách vodních par a dalších plynů. Výsledkem bylo mj. i zjištění, že i oblasti, které sami nejsou zdroji světelného znečištění, jsou jím postiženy. Součástí studie jsou i mapy znázorňující světelné znečištění na různých místech světa. Výsledky byly získány na základě dat pořízených v letech 1996-7 a sami autoři studie se obávají, že dnes je situace ještě horší. Autoři upozorňují, že obrovské zvýšení světelného znečištění je jednou z nejdramatičtějších změn odehrávajících se v našem životním prostředí.
Zdroj: Royal Astronomical Society Press Notice ze dne 13. srpna
PK
redakce II Světelné znečištění

Dobré venkovní osvětlování

Dobré venkovní osvětlování

je hlavní téma, kterému se od loňska věnuje nová sekce České astronomické společnosti.

Pokud vám záleží na tom, jak fungují pouliční lampy ve vaší obci, podívejte se na stránky astro.sci.muni.cz/pub/hollan/lighting.

Je přitom jedno, co vás vede, jestli zájem o

  • bezpečnosta pohodlí při dopravě v noci,
  • pěkný noční vzhled vaší obce,
  • omezení světelného znečištění (abyste mohli klidně spát, nebo abyste vidělivíce hvězd),
  • nižší obecní účet za elektřinu,
  • omezení emisí oxiduuhličitého
-- řešení jsou totiž vždy vlastně stejná.

Pokud vás zaujme něco z informací mých (nebo z mnohem bohatších informací International Dark Sky Association, www.darksky.org), budu rád, když se mi ozvete. Budete-li uvažovat i o členství v sekci, tím lépe.

Jan Hollan,

hollan@ped.muni.cz, (5) 4132 1287 (Hvězdárna v Brně)



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Slunce

Slunce v H-alfa Jindřichův .Hradec

Další informace »