Akce (27. 2. 2025) Přednáška Mgr. Jana Píšaly "PLANETÁRNÍ NALEZENCI"
Ve čtvrtek 27. února v 19:00 hodin uvítáme na hvězdárně ve Ždánicích Mgr. Jana Píšalu, který nám bude přednášet o ledových obrech - nejvzdálenějších planetách Sluneční soustavy.
Ve čtvrtek 27. února v 19:00 hodin uvítáme na hvězdárně ve Ždánicích Mgr. Jana Píšalu, který nám bude přednášet o ledových obrech - nejvzdálenějších planetách Sluneční soustavy.
Mezinárodní tým planetologů pod vedením vědců z University of Oxford uskutečnil analýzu pozorování Uranu a Neptunu v oboru viditelného světla a infračerveného záření prováděných pomocí Hubbleova vesmírného teleskopu HST, dalekohledu NASA s názvem Infrared Telescope Facility (ITF) a dalekohledu...
Ve čtvrtek 27. února v 19:00 hodin uvítáme na hvězdárně ve Ždánicích Mgr. Jana Píšalu, který nám bude přednášet o ledových obrech - nejvzdálenějších planetách Sluneční soustavy.
Mezinárodní tým planetologů pod vedením vědců z University of Oxford uskutečnil analýzu pozorování Uranu a Neptunu v oboru viditelného světla a infračerveného záření prováděných pomocí Hubbleova vesmírného teleskopu HST, dalekohledu NASA s názvem Infrared Telescope Facility (ITF) a dalekohledu...

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 17. 11. do 23. 11. 2025. Měsíc bude v novu, ráno se potká s Venuší. Saturn je dobře vidět večer, stejně tak můžeme hledat i Neptun a Uran. Později v noci se přidává Jupiter. Viditelnost Venuše ráno je již velmi špatná. Aktivita Slunce se po období vysoké aktivity opět snížila, ale může se v týdnu zvýšit, až se natočí nová aktivní oblast z odvrácené strany. Na obloze můžeme vidět čtyři jasnější komety včetně mezihvězdné 3I/ATLAS. Nastává slabé maximum meteorického roje Leonid. Blue Origin si připsala první přistání orbitální rakety New Glenn a vynesení sond EscaPADE k Marsu.
Titul Česká astrofotografie měsíce za říjen 2025 obdržel snímek „Kométa C/2025 A6 Lemmon a Lomnický štít“, jehož autorem je astrofotograf Robert BarsaCitron je žlutý kyselý plod citroníku z druhu citrusovitých. Používá se nejen v potravinářství … A právě jméno tohoto plodu si vybrali naši