Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Je to malý krůček pro člověka...

Je to malý krůček pro člověka...

6642_t.jpg
Je to malý krůček pro člověka, ale velký skok pro lidstvo. Tak tuto větu uslyšela, před pětatřiceti lety (v Evropě brzy nad ránem 21.července), více než miliarda lidí čekající u svých televizorů a sledující přímý televizní přenos z Měsíce. Pronesl ji první muž, který stanul na povrchu tohoto našeho souputníka, velitel posádky Apollo 11, Neil Armstrong.

Skončil tím kosmický závod ve kterém se předháněly dvě velmoci tehdejšího světa USA a SSSR. Spojené státy si upevnily sebevědomí pošramocené úspěchy Rusů v letech s lidskou posádkou na počátku šedesátých let a staly se vedoucí silou pilotované kosmonautiky. Teprve později se ukázalo, že s dobýváním našeho kosmického souseda se Rusové vydali, z ekonomických důvodů, zcela jinou cestou a tedy vlastně nebylo s kým závodit. Prvotní opojení Ameriky "měsíčním" úspěchem a klesající zájem veřejnosti, proto nakonec program Apollo předčasně ukončilo již v roce 1972. Spojeno to bylo zejména s vysokými finančními náklady, které v očích veřejnosti nebyly adekvátní "rutině" cesty na Měsíc, která se začala zdát, na první pohled, jen nudnou prací, kterou nezachránilo ani autorodeo provozované na závěr mise Apollo 17. I tak však program Apollo přinesl kromě nesporných vědeckých výsledků i množství vedlejších efektů o kterých to dnes ani netušíme. Například teflon na smažících pánvích. Proto, dáte-li si dnes smažené jídlo, vzpomeňte si, že vám k jeho chuti trošku přispělo i Apollo 11.
Převzato: Hvězdárna Uherský Brod




O autorovi



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Hvězda Betelgeuse v souhvězdí Orionu

Fotoaparát Canon PowerShot SX10 IS

Další informace »