Úvodní strana  >  Fotogalerie  >  Astronomický snímek dne  >  27. březen 2001

Astronomický snímek dne (APOD) - 27. březen 2001

Roztáhnout stránkuZúžit stránku

Marťanská krajina jako ementál

Uznání: Malin Space Science Systems, MGS, JPL, NASA

Proč vypadají části jižního pólu na Marsu jako švýcarský sýr? Tento málo prostudovaný krajinný útvar vyniká mesas s plochými vrcholy zhruba 4 metry vysokými s kruhovitým odsazením více jak 100 metrů napříč. Jelikož je tato ementálovitá topografie pro jižní polární čepičku na Marsu unikátní, tak exogeologové spekulují, že mesa mohou být bohaté na zmrzlý oxid uhličitý (suchý led). Suchý led může navíc hrát svou roli při vytváření této podivné krajiny. Marťanský povrch na snímku nahoře je osvětlen slunečním světlem shora vpravo. Snímek nahoře byl pořízen v srpnu 1999 automatickou kosmickou sondou Mars Global Surveyor, jenž obíhá Mars.

Štítky: Mars, Jižní pól, Swiss cheese


48. vesmírný týden 2025

48. vesmírný týden 2025

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 24. 11. do 30. 11. 2025. Měsíc bude v první čtvrtiNa večerní obloze je dobře vidět Saturn, během noci je vysoko Jupiter. Setkání Venuše s Merkurem na ranní obloze bude pro pozorovatele obtížné vidět. Aktivita Slunce je nyní zatím nízká. SpaceX čelí problému při testech Super Heavy, Blue Origin mezitím připravuje lander pro Artemis a vylepšuje raketu New Glenn. ESA má vrcholný meeting, na němž se proberou plány pro příští roky. K ISS startuje Sojuz MS-28 s tříčlennou posádkou. Před 110 lety byla publikována Obecná teorie relativity Alberta Einsteina.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

Kométa C/2025 A6 Lemmon a Lomnický štít

Titul Česká astrofotografie měsíce za říjen 2025 obdržel snímek „Kométa C/2025 A6 Lemmon a Lomnický štít“, jehož autorem je astrofotograf Robert BarsaCitron je žlutý kyselý plod citroníku z druhu citrusovitých. Používá se nejen v potravinářství … A právě jméno tohoto plodu si vybrali naši

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Bolid

Půlnoční ranní bolid

Další informace »