Úvodní strana  >  Fotogalerie  >  Česká astrofotografie měsíce  >  2012  >  Prosinec  >  Jižní pól

Česká astrofotografie měsíce - Prosinec 2012

Roztáhnout stránkuZúžit stránku

Jižní pól

Uznání a copyright: Petr Horálek

Technické údaje a postup:

Místo pořízení: Mulligan Hwy, cca 20 km SZ od Mt. Carbine, Austrálie

Datum pořízení: 16. listopadu 2012, okolo 17:50 UT

Optika: Canon 550D, Samyang 24 mm / 1.4

Montáž: stativ

Zpracování:

Snímky pořízeny ze stativu (bezvětří), celkem 68x15 s. U objektivu užita clona f2.8. Následně dofoceny darkframy. Masterdark odečten přes MRAW, snímky rozděleny do 8 skupin, v každé skupině sloučeny v Registar metodou Median/Mean. Výsledných 9 snímků sesazeno metodou Sum. Výsledný snímek opraven v IRIS o světelné zněčištění (jižní pól byl jen 16° nad obzorem; asi 120 km na jih leželo město Mareeba). Výsledný snímek upraven v Adobe Lightroom a Adobe Photoshop (křivky). Kvůli turbulentnímu počasí se jasnější hvězdy a místa na snímku jeví plošněji. Přesto je radost vidět, že i ze stativu se dá dosáhnout poměrně kvalitního obrázku.

Postup:

Okolí jižního nebeského pólu je výzva pro každého návštěvníka pod jižní oblohou. Zatímco u nás se chlubíme jasnou Polárkou, ani netušíme, jaké skvosty jižní pól skrývá. V prvé řade je to legendární souhvězdí Jižního kříže nenápadně visícího v robusní části Mléčné dráhy, která rychle navazuje na nám známou oblast Štíra a Střelce. Bohužel i to nám v České republice ukousne obzor. Jižní pól se může chlubit nevýraznými, ale spletitými temnými mlhovinami, jimž jasně vládne mlhovina Uhelný pytel (vlevo nahoře pod Jižním křížem). Rovněž už očima pozorovatelná mlhovina Carina (NGC 3372) se slabým narůžovělým nádechem. Ovšem to nejkrásnější jsou dvě trpasličí galaxie známé jako Magellanova mračna. To větší, které na obloze zabírá přes 4 úplňky, leží vlevo dole na snímku.

Štítky: ČAM
Přejít na kompletní výsledky


16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc Moře nepokoje

Newton 150/750 mm okular 6,5 mm iPhone 13

Další informace »