Úvodní strana  >  Fotogalerie  >  Česká astrofotografie měsíce  >  2007  >  Květen  >  Okolí Gamma Cygni

Česká astrofotografie měsíce - Květen 2007

Roztáhnout stránkuZúžit stránku

Okolí Gamma Cygni

Uznání a copyright: David Kraft, 27let http://www.astronom.cz/deavi/

Popis: Podmínky: jasno, bezvětří, seeing 5/10, 2°C Ve středu Severního kříže, slavného asterismu v souhvězdí Labutě (Cygnus), se nachází. nadobr Gama Cygni. Tato jasná hvězda známá pod jménem Sadr se též nachází ve středu tohoto nádherného pole hvězd s komplexem hvězd, prachových mračen a zářící mlhovinou v rovině naší Mléčné dráhy. Tato emisní mlhovina v Labuti je vzdálená asi 2000 světelných let. Spolu se Sluncem leží v naší galaxii ve spirálním rameni Oriona. Toto je druhý pokud o vyfotografování této fotogenické oblasti v Labuťi, od spodního snímku foceného před půl rokem je vidět značný posun v kvalitě snímku a zpracováním. De facto se změnilo úplně všechno, ale největší vliv na kvalitě snímků má obloha, která je v dané lokalitě na louce u Čbánu (Úněšov) vcelku dobrá, a nedá se srovnat s oblohou 8 km od Přeštic, kde jsem původně fotografoval. V dalším posunu vidím i pořízení nového dalekohledu Zenithstar 110 APO.

Technické údaje a postup:

Místo pořízení: Čbán

Datum pořízení: 19.5.2007 - 02:00 hod.

Optika: Montáž: EQ-6 Skyscan, Optika: WO ZenithStar 110 TMB Triplet APO F/stop: f/7 Filtr: Baader UV/IR filtr + Astronomic CLS filtr, Pointace: SW ED 80 + TVGuider Fotoaparát: Canon EOS 300D, modif. ATC-CL1

Zpracování: Surové snímky v RAW prevedeny do dng. a od kazdeho snimku byl odecten DARK a aplikovan Flat field, poté snímky zprumerovane v Registar. Vysledny snimek upraven v Photoshopu.

Postup: Délka expozic: 4x10 minut 800 ASA

Štítky: ČAM
Přejít na kompletní výsledky


17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Mesiac v prvej štvrti

Mesiac vo farbe, farby sú zvýraznené nastavením väčšej farebnej sýtosti. Niektoré vyvrelé horniny sú sfarbené do modra

Další informace »