Úvodní strana  >  Fotogalerie  >  Česká astrofotografie měsíce  >  2007  >  Červenec  >  foto ze souhvězdí Lyry s detaily objektů kolem Vegy

Česká astrofotografie měsíce - Červenec 2007

Roztáhnout stránkuZúžit stránku

foto ze souhvězdí Lyry s detaily objektů kolem Vegy

Uznání a copyright: Jaromír Holubec

Popis: Snímek odpovídá svou barevností přelomu noční oblohy s již nepatrným zesvětlováním ranní oblohy jako předzvěst svítání. Pořízený snímek považuji za historické zadokumentování toho, že v tak krátkém expozičním čase je možné pořízení takového množství objektů jedním snímkem a bez jakýchkoliv úprav, jako je jinými optickými přístroji nemožný. Zajímavostí také je, že dvě hvězdy v těsné blízkosti zářící Vegy vzdálené od ní jen několik úhlových minut, nelze nalézt v dostupných katalozích a také se mi je dosud nepodařilo zaregistroval na žádných fotografiích. Fotografování okolí silně zářící Vegy vzdálené 26,5 světelných let s magnitudou +0,04m, s povrchovou teplotou 3x vyšší a průměrem 3,6x větším než Slunce, je zpravidla bez spektrálních filtrů velmi obtížně zachytitelné. Je to i tím, že např. známý průvodce je ve velmi těsné blízkosti vzdálený jen 57" i když má magnitudu 9,5m. Prachový prstenec kolem Vegy zaznamenaný v r. 1983 infra detektory družice IRAS je možná předzvěstí vzniku planetární soustavy a tak i sledování tohoto známého objektu se může stát v budoucnu pro mnohé zajímavější.

Technické údaje a postup:

Místo pořízení: sídlo firmy ATC, Astro Telescope Company, a. s., Přerov

Datum pořízení: 16.6.2007, 3:00´:19"

Optika: ATC MF 240/f400 Excellent EX,(1:1,67) pro formát 60x60 mm montáž: EQ-5M s motorovým pohonem RA osy bez pointace

Postup: fotografováno standardní digitální zrcadlovkou Sony DSLR-A100 připojenou pomocí fotoredukce T-2 k sofistikovanému ultrakompaktnímu unikátnímu superobjektivu pro formát 60x60 mm ATC MF 240/f400 Excellent EX,(1:1,67). Čas expozice 30 sec, ISO 200, jedná se jen o jeden snímek bez jakýkoliv úprav.

Štítky: ČAM
Přejít na kompletní výsledky


16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc Moře nepokoje

Newton 150/750 mm okular 6,5 mm iPhone 13

Další informace »