Úvodní strana  >  Fotogalerie  >  Česká astrofotografie měsíce  >  2020  >  Duben  >  Noční slunce v plejádách

Česká astrofotografie měsíce - Duben 2020

Roztáhnout stránkuZúžit stránku

Noční slunce v plejádách

Uznání a copyright: Václav Hýža (http://www.vaclavhyza.cz)

Popis: Každý rok si na konci roku dám do kalendáře připomínky na různé vesmírné podívané. Pak je to jen otázka počasí, kdy si zjistím lokalitu s dobrými podmínkami a tam v turistické mapě hledám krajinářský objekt, který bude vesmírný úkaz doplňovat. Dne 3 dubna měla nastat vázaná konjunkce Venuše s hvězdokupou Plejády, která se opakuje 1x za 8 let. Předpověď počasí pro blízké Jeseníky byla dobrá. Azimut úkazu nad krajinou byl 300 st.. Výška krajinářského objektu musela být nad 3 st.. Deset minut hledání objektu v mapě a nejlepší se zdál samotný Praděd. Místo bylo tedy jasné a to okolí Světlé Hory. Na místo jsem přijel včas před západem Slunce, takže jsem si nafotil i západovky. Naštěstí jsem tam mohl být v autě, protože se po louce pohybovalo stádo srnek a ty se aut nebojí. Jakmile končil občanský soumrak, tak jsem popojel na místo, kde se srnky kryly s Pradědem. Ukryt za autem jsem postavil stativ a krajinu se srnkami a Pradědem nafotil. Poté rychlá instalace montáže, seřízení na Polárku a čekání, až se Venuše přiblíží k Pradědu. Úkaz ovlivňoval částečně osvětlený Měsíc, takže to znamenalo více expoziční snímání oblohy a poté hodně práce v počítači.

Technické údaje a postup:

Místo pořízení: Jeseníky - Světlá Hora

Datum pořízení: 03.04.2020

Optika: Nikon D500, Tamron 70-200

Montáž: Star Adventurer

Snímač: APS-C

Zpracování: Krajina: 6 snímků, 2x EBKT, ISO 1600, f/4.5, 15s a 60s.
Obloha: 2x EBKT.
20 snímků + 20 DF, ISO 800, f/3.5, 60s
20 snímků + 20 DF, ISO 800, f/3.5, 20s

Štítky: ČAM
Přejít na kompletní výsledky


16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »