Česká astrofotografie měsíce - Duben 2022

Roztáhnout stránkuZúžit stránku

Měsíc

Uznání a copyright: Jakub Lieder

Popis: Měsíc, jedno z prvních těles, které člověk zkoumal a i po tolika letech nepřestává udivovat svou krásou. Mým cílem bylo zachytit tento první jarní úplněk a z jeho povrchu vytáhnou barevné odstíny - lehká mineralizace. Je to podobný proces jako s barevností mlhovin a galaxií, které se zdají při pohledu dalekohledem jako bezbarvé šmouhy-skvrny. Zároveň to zvýrazní povrchové struktury, které jinak zaniknou. Můžeme zde vidět třeba jak původně tmavá měsíční moře stárnou a přecházejí do načervenalého odstínu, paprsky kráterů rozeseté po celém povrchu a podobně ... někdo zkušenější by k tomu dal lepší popis o geologii Měsíce a jaká barva znamená jaký minerál. Já jsem pouze fotograf.

Technické údaje a postup:

Místo pořízení: Praha - Letňany

Datum pořízení: 17.04.2022 3:30

Optika: Celestron Nexstar Evo 9.25, F/10 @ 2350mm

Montáž: Nexstar Evolution - Alt-Az

Snímač: ZWO ASI 2600MC

Zpracování: Ve své podstatě se jedná o hypersaturaci barev. Může to vyfotit každý, kdo má barevnou kamerou. Já jsem k tomu použil SCT 9.25" při ohnisku 2350mm. V úmyslu jsem měl udělat mozaiku 3x3, ale díky nepřesnému chodu montáže jsem nakonec zvolil 2x2 pole, kdy jedno video má 200 snímků - v programu Autostakkert jsem poté složil 33% z videa. Následně byla mozaika složena v ICE a upravena v Pixinsight LE a GIMP.

Štítky: ČAM
Přejít na kompletní výsledky


18. vesmírný týden 2024

18. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 29. 4. do 5. 5. 2024. Měsíc bude v poslední čtvrti a je vidět hlavně ráno a dopoledne. Slunce je poměrně hodně aktivní. Večer je velmi nízko Jupiter a ráno extrémně nízko Saturn. Pozorovat můžeme několik slabších komet. Český tým studentů uspěl se svým projektem v Houstonu. Čína chystá start rakety CZ-5 s návratovou misí Chang’e 6 pro vzorky z odvrácené strany Měsíce. Sonda Voyager 1 po pěti měsících opět komunikuje normálně a brzy by měla posílat i vědecká data. Před 70 lety objevil Kuiper měsíc Neptunu Nereida a před 30 lety se k Venuši vydala sonda Magellan.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Sluneční skvrny

Další informace »