Česká astrofotografie měsíce - Březen 2023

Roztáhnout stránkuZúžit stránku

M81 - M82

Uznání a copyright: Martin Bažo (http://www.spacephoto.eu)

Popis: Na tejto fotografii su dve susediace galaxie, M81 a M82. Sú vzdialené od nás zhruba 12 miliónov svetelných rokov, ale vďaka moderným teleskopom a fotoaparátom môžeme vidieť ich krásu a detaily.
Galaxia M81 (Bodeho hmlovina), ktorá sa nachádza vpravo na fotografii, je veľmi jasná a zaujímavá špirálová galaxia. Môžeme vidieť jasné ramená galaxie, ktoré obsahujú hviezdy, plyny a prach, v ktorých prebieha hviezdotvorba. Vďaka tomu nám táto galaxia pomáha pochopiť, ako sa tvoria a vyvíjajú galaxie.
Galaxia M82 (Cigara), ktorá sa nachádza vľavo na fotografii, je nepravidelná galaxia , ktorá je plná hviezdnych explozií a výbuchov supernov. Tieto udalosti vytvárajú silné vetry a tlak, ktorými sú vychýlené plyny a prach z galaxie. Tento jav môžeme vidieť ako tmavú pásikovú škvrnu, ktorá prechádza cez galaxiu a nazýva sa aj \"cigarovou\" škvrnou. Po bokoch galaxie mozeme vidiet jasne mracna ionizovaného vodika.
Celkový záber týchto dvoch galaxií vytvára nádhernú a fascinujúcu scenériu, ktorá dokáže zaujať nielen milovníkov astronómie, ale aj širokú verejnosť. Táto fotografia je preto dokonalou ukážkou krásy vesmíru a jeho nekonečného tajomstva, ktoré môžeme obdivovať.

Technické údaje a postup:

Místo pořízení: Kapusany pri Presove - Podhorany

Datum pořízení: 01.03.2023

Optika: Sky watcher 200/1000

Montáž: iOpron iEQ45 pro

Snímač: QHY 8L Cool

Zpracování: N.I.N.A. 60x300s, -30C
stack: Siril
post proces: Pixinsight, PhotoShop

Štítky: ČAM
Přejít na kompletní výsledky


18. vesmírný týden 2024

18. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 29. 4. do 5. 5. 2024. Měsíc bude v poslední čtvrti a je vidět hlavně ráno a dopoledne. Slunce je poměrně hodně aktivní. Večer je velmi nízko Jupiter a ráno extrémně nízko Saturn. Pozorovat můžeme několik slabších komet. Český tým studentů uspěl se svým projektem v Houstonu. Čína chystá start rakety CZ-5 s návratovou misí Chang’e 6 pro vzorky z odvrácené strany Měsíce. Sonda Voyager 1 po pěti měsících opět komunikuje normálně a brzy by měla posílat i vědecká data. Před 70 lety objevil Kuiper měsíc Neptunu Nereida a před 30 lety se k Venuši vydala sonda Magellan.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Slabšia polárna žiara

Canon 60D, Samyang 16/2.0 13sec. ISO800

Další informace »