Česká astrofotografie měsíce - Březen 2023

Roztáhnout stránkuZúžit stránku

M81 - M82

Uznání a copyright: Martin Bažo (http://www.spacephoto.eu)

Popis: Na tejto fotografii su dve susediace galaxie, M81 a M82. Sú vzdialené od nás zhruba 12 miliónov svetelných rokov, ale vďaka moderným teleskopom a fotoaparátom môžeme vidieť ich krásu a detaily.
Galaxia M81 (Bodeho hmlovina), ktorá sa nachádza vpravo na fotografii, je veľmi jasná a zaujímavá špirálová galaxia. Môžeme vidieť jasné ramená galaxie, ktoré obsahujú hviezdy, plyny a prach, v ktorých prebieha hviezdotvorba. Vďaka tomu nám táto galaxia pomáha pochopiť, ako sa tvoria a vyvíjajú galaxie.
Galaxia M82 (Cigara), ktorá sa nachádza vľavo na fotografii, je nepravidelná galaxia , ktorá je plná hviezdnych explozií a výbuchov supernov. Tieto udalosti vytvárajú silné vetry a tlak, ktorými sú vychýlené plyny a prach z galaxie. Tento jav môžeme vidieť ako tmavú pásikovú škvrnu, ktorá prechádza cez galaxiu a nazýva sa aj \"cigarovou\" škvrnou. Po bokoch galaxie mozeme vidiet jasne mracna ionizovaného vodika.
Celkový záber týchto dvoch galaxií vytvára nádhernú a fascinujúcu scenériu, ktorá dokáže zaujať nielen milovníkov astronómie, ale aj širokú verejnosť. Táto fotografia je preto dokonalou ukážkou krásy vesmíru a jeho nekonečného tajomstva, ktoré môžeme obdivovať.

Technické údaje a postup:

Místo pořízení: Kapusany pri Presove - Podhorany

Datum pořízení: 01.03.2023

Optika: Sky watcher 200/1000

Montáž: iOpron iEQ45 pro

Snímač: QHY 8L Cool

Zpracování: N.I.N.A. 60x300s, -30C
stack: Siril
post proces: Pixinsight, PhotoShop

Štítky: ČAM
Přejít na kompletní výsledky


30. vesmírný týden 2024

30. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 7. do 28. 7. 2024. Měsíc po úplňku je vidět především v druhé polovině noci a dopoledne. Planety jsou nejlépe vidět ráno a Saturn už od půlnoci. Zlepšuje se už i viditelnost Marsu s Jupiterem. Aktivita Slunce je na střední úrovni. Po večerních přeletech ISS tu máme její přelety přes Slunce a Měsíc. Sledujeme dění kolem návratu Falconů do služby i kolem lodi Starliner. Uplynulo 105 let od narození významného českého astronoma Luboše Perka, který zemřel teprve nedávno ve věku 101 let.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

Oblouk polární záře nad Mikulovem a Svatým kopečkem

Titul Česká astrofotografie měsíce za červen 2024 obdržel snímek „Oblouk polární záře nad Mikulovem a Svatým kopečkem“, jehož autorem je Vlastimil Vojáček.     Polární záře. Kdo by ji neznal. Byť třeba jen ze slavné divadelní hry Divadla Járy Cimrmana „Dobytí severního

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Sluneční skvrny

Další informace »