Úvodní strana  >  Fotogalerie  >  Česká astrofotografie měsíce  >  2010  >  Listopad  >  NGC 660 (Psc) - galaxie

Česká astrofotografie měsíce - Listopad 2010

Roztáhnout stránkuZúžit stránku

NGC 660 (Psc) - galaxie

Uznání a copyright: Martin Zelenka

Galaxie NGC 660. Poněkud strohé pojmenování, které nezasvěceného spíše odradí. Astronom však ví, že se za tímto katalogovým číslem skrývá zajímavý a vzácný objekt vzdáleného vesmíru - galaxie s polárním prstencem. V této galaxii totiž nenalezneme pouze obvyklý plochý galaktický disk plný hvězd, prachu a plynu, nýbrž i disk druhý, obíhající téměř kolmo. I když mechanismus vzniku tohoto bizarního tvaru není ještě plně objasněn, předpokládá se, že druhý prstenec je tvořen materiálem další galaxie, který prochází plochým diskem této galaxie.

Tento hvězdný ostrov není ovšem zajímavý pouze svým tvarem, nýbrž slouží i k zajímavým výpočtům a úvahám. Z pozorování vzájemné rotace prstence a disku lze odhadnout gravitační vliv temné hmoty obklopující tuto galaxii. Jak již název napovídá, temnou hmotu ve vesmíru nemůžeme pozorovat přímo, můžeme však její množství odhadnout právě například z jejího gravitačního ovlivňování hmoty viditelné. A právě galaxie NGC 660 nám umožňuje odhad hmotnosti, velikosti i tvaru této skryté hmoty.

Galaxie samotná je od nás vzdálena přibližně 24 miliónů světelných let a na obloze ji nalezneme, ovšem pouze ve větším dalekohledu či na fotografii, v kupě galaxií v souhvězdí Ryb. V průměru má přibližně 36 tisíc světelných let, zatímco disk trosek materiálu z druhé galaxie je o něco větší, téměř 40 tisíc světelných roků.

Galaxii objevil 16. října 1784 anglický astronom s  moravskými předky William Herschel. O 226 let později ji skleněným okem svého dalekohledu zachytil český astrofotograf Martin Zelenka. Výsledný snímek, složený ze třiceti šestiminutových dílčích expozic, zaslal do soutěže Česká astrofotografie měsíce a obohatil ji tak o skutečně zajímavý obrázek vzácného typu galaxie. Na snímku nenalezneme však pouze galaktickou spirálu křížem temných mračen v rovině obou disků, ale kromě mnoha hvězd naší vlastní domovské Galaxie i další vzdálené hvězdné ostrovy. Za všechny snad ty nejjasnější, například PGC 6364 či PGC 1432913.

Nad našimi hlavami se v hlubinách vesmíru nalézá několik stovek miliard galaxií. Některé z nich jsou vidět pouhým okem, jiné nalezneme pouze jako nevýrazně jasnější pixely čipu kamery. A ještě více jsme jich dosud vůbec ani nespatřili. NGC 660 patří naštěstí k těm poněkud jasnějším a co víc, k těm krásnějším. A právě díky Martinovi Zelenkovi se můžeme o její kráse přesvědčit na vlastní oči. Přejeme mnoho podobných zajímavých astronomických fotografií.

Technické údaje a postup:

Místo pořízení: Havlíčkův Brod.

Datum pořízení: 9. 10. 2010 - 10. 10. 2010

Optika: Objektiv: ORION OPTICS UK Newton SPX 250 f4,8. Komakorektor: Tele Vue Paracorr. Montáž: CGE Fotoaparát: Modif. Canon EOS 350D (Astronomik UV/IR klip) Pointace: SW 80/600 ED PRO + Watec + Guidemaster

Zpracování: Zpracování: Adobe DNG Converter, SubRaw, DeepSkyStacker, Photoshop Vybráno a zpracováno 30 nejlepších snímků z celkového množství 42 snímků. Na obrázku jsou patrné také mnohé menší galaxie (např. PGC 6364, PGC 1432913 aj.).

Postup: Expozice: 30x360 sec (3 hod.), ISO 800.

Štítky: ČAM
Přejít na kompletní výsledky


17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Mesiac v prvej štvrti

Mesiac vo farbe, farby sú zvýraznené nastavením väčšej farebnej sýtosti. Niektoré vyvrelé horniny sú sfarbené do modra

Další informace »