Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní

Ostatní



Jiří Dušek Ostatní

Seminář "Vítejte v Brně"

Sdružení hvězdáren a planetárií a Hvězdárna a planetárium Mikuláše Koperníka v Brnězvou všechny členy Sdružení, pracovníky hvězdáren a planetárií i ostatní zájemce o problematiku astronomického vzdělávání na pracovní seminář "Vítejte v Brně!" věnovaný (podobně jako minulé tři semináře) problematice astronomického vzdělávání. Seminář se uskuteční ve dnech 13. až 15. října 2004 (středa až pátek) v prostorách Hvězdárny a planetária Mikuláše Koperníka v Brně, Kraví hora.
František Martinek Ostatní

Hvězdárna Valašské Meziříčí zve na PUTOVÁNÍ

HVM-4.jpg
Odbor Klubu Českých turistů TJ Valašské Meziříčí ve spolupráci s Hvězdárnou Valašské Meziříčí a s Valašskou astronomickou společností pořádají v sobotu 18. září 2004 již 34. ročník dálkového pochodu "Podzimní putování Valašskem". Start i cíl pochodu je na hvězdárně. Vybrat si můžete ze tří tras v délce 9, 25 a 35 km. Pro cykloturisty jsou připraveny dvě trasy 45 a 95 km.
František Martinek Ostatní

Omezení provozu Hvězdárny Valašské Meziříčí

HVM-02.jpg
Oznamujeme všem příznivcům astronomie, že Hvězdárna Valašské Meziříčí bude pro veřejnost ve večerních hodinách uzavřena, a to od pondělí 23. srpna pravděpodobně do konce září letošního roku. Také v denních hodinách bude provoz značně omezen vzhledem k tomu, že v areálu hvězdárny budou probíhat stavební práce na úpravě přístupových cest a chodníků. O přednáškách a dalších akcích budeme veřejnosti průběžně podávat zprávy. Před návštěvou Hvězdárny Valašské Meziříčí se raději informujte o aktuální otevírací době - telefonicky na čísle 571 611 928 nebo na našich internetových stránkách http://www.astrovm.cz. Věříme, že nám i po obnovení provozu zachováte svou přízeň.
Jan Verfl Ostatní

Astropis 2004 - Special

Články:

R. Šmída: Reliktní záření
J. Grygar: Aby bylo konečně jasno (ve vesmíru)!
M. Topinka: Stopařův průvodce po záblescích gama
M. Prouza: Temná hmota
M. Bursa: Rentgenové hvězdy II
M. Prouza a R. Šmída: Pár střípků vesmírné mozaiky
D. Ondřich: Nepřehlédněte! - O přehlídkách oblohy
P. Prouza: Edwin Powell Hubble

Rubriky:

D. Ondřich, M. Pauer: Astronomie na Internetu: Kosmologinternet
Recenze:
V. Kopecký: John Gribbin: Pátrání po velkém třesku
M. Prouza: Marcus Chown: Vesmír hned vedle

Extra:

Přehledný barevný plakát shrnující základní kosmologické údaje
František Martinek Ostatní

V Texasu plánují největší dalekohled světa

GMT.jpg
Dvě texaské univerzity (University of Texas at Austin, Texas AM University) plánují stavbu největšího dalekohledu světa. Vědci z uvedených univerzit tvrdí, že dalekohled s názvem GMT (Giant Magellan Telescope) bude schopen soustředit více než 70krát více světla než Hubblův kosmický teleskop (HST), přičemž pořízené snímky budou mít 10krát vyšší kvalitu. Jeho optická plocha bude ekvivalentní jednomu dalekohledu s objektivem o průměru 21,5 m.
Tomáš Metelka Ostatní

Superpočítač pro NASA - PROJEKT COLUMBIA

nasacomp.jpg
Vesmírná agentura NASA má dostat vysoce výkonný superpočítač, s jehož podporou má simulovat shuttle misi Columbia, která v roce 2003 skončila katastrofou. Projekt Columbia, jak byl nový superpočítač pojmenován, postaví NASA na světovou špici výpočetního výkonu superpočítačů. Jeho prvním úkolem, má být provedení 10 kompletních simulací letu a havárie raketoplánu. Nebude to samozřejmě jeho jediný úkol, nový superpočítač bude agentuře pomáhat modelovat lety dalších budoucích misí, výpočty pro konstrukce kosmických zařízení nebo provozovat klimatické a podnební výzkumy.
František Martinek Ostatní

Ludvík Očenášek - 55. výročí úmrtí

ocenaseksp5.jpg
V roce 1930 vzlétly v Praze na Bílé hoře do výšky 1,5 km první československé rakety, jejichž délka byla kolem půl metru. Navrhl je, vyrobil a vyzkoušel všestranný technik Ludvík Očenášek (4. 8. 1872 - 10. 8. 1949), od jehož úmrtí v těchto dnech uplynulo 55 let.
Tomáš Metelka Ostatní

Výdaje na astronomii v UK čelí rozpočtovému dilematu

Velká Británie čelí, jako ostatně kde který stát, dilematu, zda a v jaké výši financovat další rozvojové programy spojené s kosmem. Například by musela utratit každoročně nejméně 25 milionů liber, aby se udržela na předním místě v programech přistání na Marsu s návratem geologických vzorků zpět na Zemi. A takovou částku by pravděpodobně mohli uvolnit jen na základě škrtů v jiných oblastech, například v programu stavby velkých teleskopů.

František Martinek Ostatní

Hvězdárna Valašské Meziříčí rozšiřuje své služby veřejnosti

HVM-01.jpg
V současné době není problém si prostřednictvím Internetu prohlédnout fotografie planet, různých mlhovin, hvězdokup, galaxií a dalších vesmírných útvarů. Vesměs se jedná o snímky, pořízené velkými dalekohledy, astronomickými družicemi či kosmickými sondami. Ale vždy se jedná pouze o obrázky. Bohatá síť hvězdáren v České republice však umožňuje zájemcům spatřit tato tělesa takříkajíc "na vlastní oči" pomocí dalekohledu. Hvězdárna Valašské Meziříčí rozšiřuje otevírací dobu rovněž na sobotní večery.
Miroslav Brož Ostatní

ASHK: Povětroň 3/2004

povetron-2004-03_.gif
Vyšlo nové čísloPovětroně- Královéhradeckého astronomického časopisu.Nemálo příspěvků v tomto Povětroni je věnováno nebeským úkazům(minulým i budoucím): Petr Soukeník píše o zatmění Měsíce,Jan Veselý o vzácném přechodu Venuše přes Slunce a nechybíani stručný přehled "Dění na obloze".
Jiří Dušek Ostatní

Na výletě u protinožců: Jižní Kříž

Skutečný Kříž (Crux) se nachází vzhledem k "Falešnému kříži" o 45 stupňů východněji. Ač malý, sehrál v minulosti velmi důležitou roli. Polynésané jej využívali při námořní navigaci a stále se také součástí Kentaura, zavedeného Klaudiem Ptolemaiem. Těsně nad obzorem byl pozorovatelný i z Jeruzaléma v době ukřižování Krista. Pohled na něj je ale krásný jen tehdy, když se nalézá vysoko nad obzorem. Ovšem i tak nad okolím příliš nevyniká. Leží totiž v rozsáhlé oblasti bohaté na další jasné hvězdy -- v aglomeraci Scorpius-Centaurus. Přesto všechno se stalo souhvězdí Kříže snad nejznámějším útvarem jižní oblohy. Několik států si ho dokonce umístilo na svoji vlajku: Austrálie, Nový Zéland, Brazílie, Papua Nová Guinea a Samoa. A to i přesto, že je se svými 68 stupni čtverečními plošně nejmenším souhvězdím naší oblohy. Oproti tomu největší Hydra má výměru 1303 stupňů čtverečních.

Miloslav Zejda Ostatní

Astrofyzikální praktikum

Hvězdárna a planetárium Mikuláše Koperníka v Brně a B.R.N.O. - sekce pozorovatelů proměnných hvězd ČAS pořádají

Astrofyzikální praktikum - Spektroskopie proměnných hvězd

Karel Mokrý Ostatní

Mezní hvězdná velikost

Česká astronomická společnost přichází se setkáním, které v České republice dosud chybělo a přesto jej leckdo zná ze stránek časopisu Sky and Telescope. "Sky party" aneb naše setkání "Mezní hvězdná velikost". Nápad vznikl v diskusním elektronickém fóru astroforum.shodam.net. Názvem akce, který předkládáme, chceme dát najevo, že bychom se rádi rok co rok setkávali na místech s temnou oblohou.

Vyplňte prosím Anketu, abychom měli představu o Vašich požadavcích.

Tomáš Tržický Ostatní

přednáška RNDr. Aleny Šolcové

Ve středu 26. května 2004 se uskuteční na Štefánikově hvězdárně na Petříně od 19:00 přednáška RNDr. Aleny Šolcové na aktuální téma "Přechod Venuše přes sluneční disk - Keplerova předpověď, Halleyova metoda a příběhy dřívějších pozorování". Přednášku pořádá Pražská pobočka České astronomické společnosti. Přednáška je přístupná veřejnosti, členové PPČAS mají vstup zdrarma.
Karel Mokrý Ostatní

upgrade serveru II

dnes od 19.00 dojde k plánovanému výpadku serveru. Provoz serveru by po té měl být brzy obnoven; nenastanou-li komplikace, bude to ještě týž večer. Důvodem výpadku je upgrade hardware serveru.

Karel Mokrý Ostatní

upgrade serveru

O víkendu a v několika následujících dench dojde k plánovanému upgradu našeho serveru. Případné výpadky se budeme snažitodstranit co nejrychleji.



18. vesmírný týden 2024

18. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 29. 4. do 5. 5. 2024. Měsíc bude v poslední čtvrti a je vidět hlavně ráno a dopoledne. Slunce je poměrně hodně aktivní. Večer je velmi nízko Jupiter a ráno extrémně nízko Saturn. Pozorovat můžeme několik slabších komet. Český tým studentů uspěl se svým projektem v Houstonu. Čína chystá start rakety CZ-5 s návratovou misí Chang’e 6 pro vzorky z odvrácené strany Měsíce. Sonda Voyager 1 po pěti měsících opět komunikuje normálně a brzy by měla posílat i vědecká data. Před 70 lety objevil Kuiper měsíc Neptunu Nereida a před 30 lety se k Venuši vydala sonda Magellan.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Sluneční skvrny

Další informace »