Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Astronomická expedice Úpice 2014

Astronomická expedice Úpice 2014

Astronomická expedice v Úpici. Autor: Archiv expedice.
Astronomická expedice v Úpici.
Autor: Archiv expedice.
Vesmír, léto, hory. Již po čtyřiapadesáté se na hvězdárně v Úpici bude konat letní škola astronomie. Co však v sobě tato tři slova skrývají? Pro nás znamenají zejména hluboká přátelství, nádhernou oblohu, spaní pod hvězdami, profesionální astronomickou techniku a zážitky s lidmi stejných zájmů a smýšlení. Je to zážitek, který se vryje pod kůži, a tak se mnozí z nás vracejí v létě na úpickou hvězdárnu již více jak podesáté.

Astronomická Expedice se bude konat od 18. července do 3. srpna 2014. Čeká nás celých šestnáct dní strávených v malebném prostředí úpické hvězdárny v krásné krajině Podkrkonoší. Hvězdárna nám poskytuje technické i sociální zázemí a velký pozemek jako stvořený pro naše bádání. Díky dlouhé tradici dokáže expedice naplno využít všechny tyto výhody, což z ní dělá astronomickou školu, která u nás nemá obdoby.

Astronomická expedice v Úpici. Autor: Archiv expedice.
Astronomická expedice v Úpici.
Autor: Archiv expedice.
Tento svou tradicí nejstarší astronomický tábor v republice nabízí svým účastníkům zapůjčenou techniku ze všech koutů republiky. Prakticky každý má k dispozici přístroj, s nímž může operovat. Podle míry zkušeností se expedičníkům dostává do rukou široké spektrum optických přístrojů od triedru, přes čočkové a zrcadlové dalekohledy všech možných konstrukcí, až po robotické montáže a velké dalekohledy v kopuli hvězdárny.

Pokud se rozhodnete strávit část prázdnin s námi v Úpici, můžete si vyzkoušet prakticky veškerá možná amatérská pozorování a jejich následné zaznamenání do pozorovacího deníku. Odvážnější si mohou troufnout na digitální či analogové fotografování a pořizování časosběrných snímků nebo získávání reálných astrofyzikálních dat pomocí CCD fotometrie a radiového pozorování Slunce či rojů meteorů.

Astronomická expedice v Úpici. Autor: Archiv expedice.
Astronomická expedice v Úpici.
Autor: Archiv expedice.
Na jaké vesmírné objekty se zaměřujeme? V podstatě na všechny. Pozorujeme planety, mlhoviny, galaxie, hvězdokupy, ale na své si přijdou i milovníci Měsíce. Na Expedici s tak širokým záběrem si každý zkrátka najde to své, a hlavně má možnost vyzkoušet si i mnoho nových věcí. Fantazii se meze nekladou a tak žádný zajímavý nápad na pozorování se na expedici neztratí.

Komfort na expedici se každým rokem zvětšuje. Celý pozemek hvězdárny je pokryt wi-fi signálem a v přednáškové místnosti jsou k dispozici počítače. Stále však tradičně spíme ve spacácích pod stany a ti otrlejší z nás pod širákem. Čas je na expedici posunutý. Jelikož pozorujeme do tří do noci a řada nadšenců bývá na nohou až do východu Slunce, zvoní budíček až o půl jedenácté. Po vydatné snídani připravené paní kuchařkou následuje zpracovávání pozorování z předchozí noci a astronomický kurz, který vás provede základními poznatky o vesmíru. Přednášky probíhají i v odpoledním čase. Mezi přednášejícími často figurují i zvaní hosté z řad známých českých fyziků, astronomů a popularizátorů.  Úpice už hostila takové osobnosti, jakými jsou například Grygar, Mikulášek, Grün, Druckmüller, Gabzdyl, Švanda a mnoho dalších.

Astronomická expedice v Úpici. Autor: Archiv expedice.
Astronomická expedice v Úpici.
Autor: Archiv expedice.
Každý den je prováděn zajímavý experiment a v průběhu celé expedice je připraveno několik speciálních projektů, například pozorování kosmického záření, zákryty hvězd planetkami, kurs astronavigace pomocí sextantu nebo geologický průzkum okolí. Program expedice je tak opravdu nabitý.

Smysl této akce však nespočívá jen v učení se a pozorování. Expedice představuje prázdninový zážitek, kde nechybí volejbal, ping-pong, smáčení v bazénku, hraní na všemožné dovezené nástroje, focení, kreslení, žonglování, prozkoumávání okolí a sbírání čerstvých borůvek. Během druhého víkendu se vydáváme na celodenní výlet na Sněžku nebo do Adršpašských skal. Každoročně Expedici zakončujeme táborákem doprovázeným vlastní expediční kapelou a užíváme pohody a nových přátelství v posledním expedičním večeru.

Pokud vás tento článek zaujal, přijeďte s námi strávit více než dva týdny neuvěřitelných zážitků. Získejte spoustu nových vědomostí a zkušeností. Přihlásit se můžete na našich stránkách expediceupice.cz. Těšíme se na vás na další Astronomické expedici v Úpici.

Za pořadatele: Barbora Mikulecká, Vendula Brožková a Petr Skala




Seriál

  1. Astronomická expedice 2024 – Staň se na 15 dní astronomem!
  2. Malé ohlédnutí za Astronomickou expedicí 2023
  3. Pozvánka - Astronomická expedice 2023
  4. Astronomická expedice 2022
  5. Pozvánka – Astronomická expedice 2022
  6. Astronomická expedice v Sítinách 2021
  7. Jaká byla Astronomická expedice 2020?
  8. Pozvánka - Astronomická expedice 2020
  9. Pozvánka - Astronomická expedice Úpice 2019
  10. Pozvánka - Astronomická expedice Úpice 2018
  11. Zahráli jsme si na oděvní návrháře a vyzkoušeli kyanotypii – historickou fotografickou techniku
  12. Astronomická expedice Úpice 2017 - nejlepších 16 dnů v roce
  13. Hon na Mezinárodní vesmírnou stanici
  14. Astronomická expedice 2017
  15. Lampička pro astronomy se superkondenzátorem
  16. Astronomická expedice: Modely raket
  17. Astronavigace na Astronomické expedici
  18. Experiment: rozbíjeli jsme “asteroid”
  19. Toužíte po letním dobrodružství? Pojeďte s námi na Astronomickou expedici!
  20. Astronomická expedice 2015
  21. Astronomická expedice Úpice 2014
  22. Astronomická expedice 2013
  23. Astronomická expedice 2012
  24. Astronomická expedice 2009 - Procestujte Galaxii
  25. Astronomická expedice 2008 – Mezi nebem a Zemí
  26. Astronomická expedice 2007 - Vaše cesta do vesmíru
  27. Astronomická expedice 2005 - Vesmír v hrsti
  28. Astronomická expedice - Váš první kontakt s vesmírem
  29. Astronomická expedice Úpice


O autorovi

Barbora Mikulecká

Barbora Mikulecká

Barbora Mikulecká (* 1988) je česká popularizátorka astronomie a fyziky. Podílí se zejména na různých osvětových show, jako je věda v ulicích, ve kterých předvádí fyziku světa kolem nás hravým a podmanivým způsobem. Jako členka týmu Úžasného divadla fyziky (ÚDiF) spolupracuje na přípravách neobvyklých i zdánlivě zcela běžných, ale fascinujících experimentů. Kromě astronomie a fyziky (zejména ve spolupráci s Hvězdárnou a planetáriem Brno) ji baví fotografování a turistika.



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Hvězda Betelgeuse v souhvězdí Orionu

Fotoaparát Canon PowerShot SX10 IS

Další informace »