Úvodní strana  >  Články  >  Vzdálený vesmír  >  Na výletě u protinožců: Outsideři?

Na výletě u protinožců: Outsideři?

Kousek od dvojice jasných hvězd α a β Centauri najdete na okraji Mléčné dráhy drobné souhvězdí Jižního Trojúhelníku (Triangulum Australe). Nejjasnější hvězda tohoto nenápadného souhvězdí má přitom poněkud kuriózní jméno: Atria. Jedná se o zkratku slov alfa Trianguli Australis, kterou zavedli letečtí navigátoři během druhé světové války.

V podobně zapomenutém souhvězdí Pravítka si všimněte atraktivní otevřené hvězdokupy NGC 6067 ležící severně od kappa Normae. Za dobrých podmínek je pozorovatelná jako slabé zjasnění v poměrně nápadném oblaku Mléčné dráhy. Ve stejném souhvězdí, asi pět stupňů jižním směrem od předcházející najdete i otevřenou hvězdokupu NGC 6087.

Sousední Vlk má podle řeckých bájí symbolizovat arkadského krále Lykáóna, který se pokusil oklamat Dia (předložil mu večeři z upečeného člověka), za což byl proměněn do této zvířecí podoby. Souhvězdí není na první pohled zajímavé, může se však pochlubit nejjasnější dosud sledovanou supernovou. Když byla na jaře roku 1006 poprvé spatřena, mohla co do jasnosti soutěžit pouze s Marsem. Během několika týdnů ovšem překonala Venuši a zjasnila se až na -9,5 magnitudy. Tedy stejně jako Měsíc v první čtvrti. Supernova byla viditelná po následující dva roky, po krátkou dobu dokonce i ve dne.

Důvodem velkolepé detonace byla látka, která přitékala na povrch bílého trpaslíka ze sousední hvězdy, jež spolu s ním obíhala kolem společného těžiště. Nárůst hmotnosti trpaslíka vedl k jeho stlačení, zahřátí a k explozivnímu zapálení jaderných reakcí, které ho zcela rozmetaly.

Na západní straně sousedí s Pravítkem souhvězdí Oltáře. I když tato část oblohy neoplývá příliš jasnými hvězdami, může se pochlubit jednou z nejbližších kulových hvězdokup NGC 6397 (7000 světelných roků). Je jasná 5,6 magnitudy a má úhlový průměr asi čtyři desetiny stupně. I přesto je na tmavé obloze pozorovatelná jako mlhavá skvrnka dokonce i bez dalekohledu.

Tak a teď už si zabalte kufry a kupte si letenku někam hluboko na jih!

Konec

Předchozí části:
Na výletě u protinožců: Největší kulová hvězdokupa
Na výletě u protinožců: Velký a malý býk
Na výletě u protinožců: Roztrhaná galaxie
Na výletě u protinožců: Proxima
Na výletě u protinožců: Nejkrásnější část Mléčné dráhy
Na výletě u protinožců: Na moře
Na výletě u protinožců: Jižní Kříž

Zdroj: denik.hvezdarna.cz




Seriál

  1. Na výletě u protinožců: Velký a malý býk
  2. Na výletě u protinožců: Největší kulová hvězdokupa
  3. Na výletě u protinožců: Roztrhaná galaxie
  4. Na výletě u protinožců: Proxima
  5. Na výletě u protinožců: Nejkrásnější část Mléčné dráhy
  6. Na výletě u protinožců: Na moře
  7. Na výletě u protinožců: Jižní Kříž
  8. Na výletě u protinožců: Outsideři?


O autorovi

Jiří Dušek

Jiří Dušek

Jiří Dušek (* 11. srpna 1971, Sušice) je český astronom a astrofyzik, ředitel brněnské hvězdárny. V Brně žije od svých tří let. O astronomii se zajímal od dětství, což vyústilo ve studium astrofyziky na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity. Dlouhodobě působí na Hvězdárně a planetáriu Brno, jejímž ředitelem se stal v roce 2008. Je autorem populárně naučných programů, které jsou v planetáriu promítány veřejnosti, a také různých publikací z oblasti astronomie. Je po něm pojmenována planetka (14054) Dušek.



12. vesmírný týden 2024

12. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 18. 3. do 24. 3. 2024. Měsíc po první čtvrti dorůstá k úplňku. Na večerní obloze je výrazný Jupiter a nízko nad obzorem i Merkur. Aktivita Slunce zůstávala nízká, ale to se o víkendu změnilo s natočením velkých skvrn z odvrácené polokoule. Kometa 12P/Pons-Brooks je nyní rušena září Měsíce. SpaceX povedla další test superrakety s lodí Starship a dosáhla mnoha úspěšných milníků. Startuje další kosmická loď Sojuz k ISS. Voyager 1 má stále problém, ale už se tuší, co vysílá. Před 275 lety se narodil francouzský matematik, fyzik a astronom Pierre-Simon Laplace. 20. března ve 4:06 začíná astronomické jaro.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Porizeno fotoaparatem Canon EOS R8, obj. 400/5,6, exp. 360x1s, spojeno v DeepSkyStacker a upraveno v Adobe Lightroom

Další informace »