Úvodní strana  >  Fotogalerie  >  Česká astrofotografie měsíce  >  2020  >  Červenec  >  Kometa NEOWISE – posel dobrých zpráv

Česká astrofotografie měsíce - Červenec 2020

Roztáhnout stránkuZúžit stránku

Kometa NEOWISE – posel dobrých zpráv

Uznání a copyright: Petr Hykš (http://www.hvezdarnazdanice.cz)

Popis: Když v roce 70 vyhořel Jeruzalém, nikdo nepochyboval, že je to dílo komety, která se objevila jen o několik roků dříve. Je zajímavé, že komety na nebi byly nezávisle a prakticky ve všech koutech světa v historii vykládány jako poslové zlých zpráv. Postupně se však ukázalo, že jsou v tom komety zcela nevinně. Zjistilo se, že komety jsou neobyčejně zajímavá vesmírná tělesa, daleko za hranicí atmosféry naší planety. Komety jsou velice subtilní nebeské objekty a jejich viditelnost se bohužel vlivem neustále narůstajícího světelného znečištění postupně zhoršuje. Dokud však budou komety na nebi vidět, je to znamením, že máme naději. Komety dnes tedy můžeme považovat naopak za posly zpráv dobrých.

Fotografie ukazuje kometu C/2020 F3 (NEOWISE) vycházející nad ždánickou hvězdárnou.
Jako první se nad horizontem objevil kometární ohon a teprve potom jádro komety. Samotný ohon spíše připomínal reflektor namířený do nebe z nějakého vzdáleného, na světelné znečištění příliš nehledícího města. Později se nad obzor vyhouplo i jasné jádro komety. Krajina je osvětlená téměř úplňkovým Měsícem, nicméně hvězdárna ve Ždánicích patří k doposud nepříliš velkému počtu lidových hvězdáren, které mají relativně temnou noční oblohu. Ve Ždánicích probíhá výměna světel pouličního osvětlení. Na obrázku lze spatřit ještě několik původních žlutě zářících sodíkových výbojek a dvě zastaralá svítidla v těsné blízkosti hvězdárny, ale většina světel je již nahrazena moderními, které svítí výhradně do dolního poloprostoru. Tmavá hvězdná obloha je přírodní bohatství, kterého je potřeba si vážit.
Jak kdysi napsal Karel Čapek: „Kdyby se lidé v noci setkávali pod hvězdami místo pod lampou, mám za to, že by nemohli dobře mluvit o politice nebo o zatracených poměrech; pod hvězdami se lépe mluví o lásce, o zítřejším dnu a o jiných tichých a vážných věcech. Člověk se pod hvězdami může zbláznit nebo zamilovat, ale nemůže se rozčilovat. Skutečně existují tajemné astrální vlivy; hvězdy mají mocný vliv na člověka, který se na ně dívá; ale nemají jaksi vlivu na člověka, který civí na světelnou reklamu nebo čte v kavárně literární referáty. Člověk pod hvězdami je účasten na veliké slávě světa; je korunován hvězdami.\"
Hvězdárna ve Ždánicích má velmi pohnutou historii a v současné době povstává jako pták Fénix z popela. Věříme, že kometa NEOWISE je pro tuto hvězdárnu poslem dobrých časů.

Technické údaje a postup:

Místo pořízení: Ždánice

Datum pořízení: 06.07.2020

Optika: Zenit 300 mm, F/4,5

Montáž: bez montáže, opřeno o střechu auta

Snímač: Canon EOS 700D

Zpracování: DPP, GIMP, ICE (panorama)

Štítky: ČAM
Přejít na kompletní výsledky


16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »