Úvodní strana  >  Fotogalerie  >  Česká astrofotografie měsíce  >  2021  >  Březen  >  Transit ISS přes Měsíc

Česká astrofotografie měsíce - Březen 2021

Roztáhnout stránkuZúžit stránku

Transit ISS přes Měsíc

Uznání a copyright: Daniel Neumann (http://meteoplzen.cz)

Popis: Vzhledem k možnosti zjištění přechodu ISS přes Měsíc jsem delší dobu plánoval výjezd kousek za Plzeň, kdy se chystal transit ISS se středem nedaleko obce Klenovice v okrese Plzeň-sever. Tím, jak se blížilo datum přechodu, tím rostla nejistota počasí. Zhruba hodinu před přechodem se začala oblačnost trhat a naděje na pozorování tohoto extra krátkého jevu se zvyšovala. Ovšem pozornost měla i oblačnost vyšších pater držící se severozápadně od plánovaného místa pozorování, která se dle družicových snímků nepatrně přibližovala. Zhruba 40 minut před transitem jsem pobral nutnou výbavu a vyrazil jsem na plánovanou pozici. Stav oblačnosti tou dobou vypadal dobře, i když jsem lehkou obavu měl. Po příjezdu na místo jsem byl spokojen, že se oblačnost drží dál od místa pozorování a stihnu vyfotit uvedený jev bez jejího vlivu. Začal jsem si tedy zkoušet fotografování nanečisto a pomalu vyčkával. Oblačnost se pomalu ale jistě přibližovala, nejistota stoupala. Přibližoval se i čas přeletu. Kolem 19:20 jsem začal velmi bystřit, oblačnost na tom byla celkem dobře - ještě nezasahovala do Měsíce. Nastal čas 19:22 a já si říkal, sakra, kde ta ISS je. V 19:23 jsem byl zklamaný, že jsem přelet vůbec neviděl. Pak mi došlo, že přelet nebyl plánovaný v 19:22 (spletl jsem si to kvůli dni, bylo 22.3), transit měl nastat až v 19:34. Mezi těmito časy, zejména v posledních pěti minutách začala oblačnost hodně zlobit, ještě pár minut před přeletem byl Měsíc ovlivněn jen malinko, v poslední minutě jsem musel narychlo měnit ISO, protože při náhledu na výslednou fotografii bylo vše moc tmavé. ISS naštěstí byla viditelná, takže jsem věděl, kdy přelet nastane. Vyčkával jsem do poslední chvíle než se přiblížila těsně k Měsíci a přes dálkovou spoušť, kterou jsem málem promáčkl, začal fotoaparát velmi rychle cvakat. Po přeletu ISS před Měsícem jsem postupně vše sbalil a vyrazil zpět domů.

Technické údaje a postup:

Místo pořízení: Klenovice, Plzeň-sever

Datum pořízení: 22.03.2021

Optika: Teleobjektiv Sigma 120-400mm + telekonvertor 1,4x

Snímač: Digitální zrcadlovka Canon 60D

Zpracování: Po nahrání fotek do počítače jsem zjistil, že kvůli nutnému zvýšení ISO kvůli oblačnosti, mají fotky poměrně dost šumu. Snažil jsem se je nějakým způsobem upravit, nicméně se to nedařilo. Použil jsem software Zoner Photo Studio. Vyzkoušel jsem i spojení fotek v programu Registax, kdy z jednotlivých fotografií vznikla hezčí fotka Měsíce bez šumu, avšak ISS tam byla pouze ve formě nevýrazných puntíků. Provedl jsem tedy u všech surových fotek výmaz (maximální ztmavení) všeho krom ISS, které jsem následně přes program Startrails vložil do složené fotografie s Měsícem. Vzhledem k tomu, že se jednalo o můj první ISS transit a první skládání fotek tohoto typu a ještě s velkým šumem, tak jsem to bral celkem jako úspěch.

Štítky: ČAM
Přejít na kompletní výsledky


16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »