Úvodní strana  >  Fotogalerie  >  Česká astrofotografie měsíce  >  2008  >  Květen  >  Zákryt Marsu Měsícem

Česká astrofotografie měsíce - Květen 2008

Roztáhnout stránkuZúžit stránku

Zákryt Marsu Měsícem

Uznání a copyright: Jaroslav Jašek nar. 1962

Popis: Zákryty nebeských těles Měsícem jsou velice zajímavá a vděčná představení vhodná pro pozorování nejen amatérskými astronomy. Zvláště, když takový zákryt nastává za dne, a zachycení tohoto úkazu se pak stává cennou trofejí a výzvou pro leckterého FANDU ASTRONOMICKÉ FOTOGRAFIE. Protože se však jedná o dynamický jev, je výhodnější tento děj natočit jako video. Jak tedy na TO : Na pořízení tohoto záznamu jsem použil dalekohled typu Newton 400 mm F 1:5 vedený na elektronicky řízené paralaktické montáži německého typu. Do ohniska dalekohledu jsem umístil TV kamerku od Wateku WAT- 902H . Obraz z TV kamery jsem pustil přes autoguider (vyrobený od pana Myslivce), dále do počítače, kde jsem jej pomocí TV karty graboval na harddisk.Při tomto grabování se zaznamenával zároveň s obrazem i hardwarový čas počítače ( díky softwaru dodanému zároveň s autoguiderem ).Tento čas jsem deset minut před vlastním výstupem Marsu ze zákrytu, verifikoval s přesným časem na serveru (cesnet.cz). Záznam jsem prováděl v plném TV rozlišení obrazu. Teprve až máte surový TV záznam na harddisku, je moudré vytvořit jeho kopii a sestříhat ji ve vhodném střihovém programu (vyjmout nudné nebo nevhodné pasáže). Použil jsem k tomuto sestřihu program Pinnacle Studio verze 9. Takto se dá celkem pohodlně pořizovat záznam všech možných úkazů v maximálním rozlišení celého řetězce od kamery až po samotný záznam na jakékoliv medium (CD, DVD). Důležitá informace na závěr: Pro denní pozorování je nutno použít Infračervený filtr, který se předřadí před kameru a ona pak snímá pouze světlo v infra oblasti vlnových délek.Já používám infračervený fotografický filtr tzv. TMAVÝ , který má propustnost od 7 600 Angstremu výše.Takový filtr se dá koupit ve fotografických potřebách. V nouzi se dá požít jakýkoliv tmavý červený filtr nebo i H-alfa filtr. (u některých kamer se musí však odstranit blokační infračervený filtr, který průchodu IČ paprsků brání) Kamera od Wateku jej nemá a je tedy pro toto použití výhodná. Proč zrovna infra filtr ? Protože pro infračervené světlo je denní obloha v podstatě průhledná( rozptýlené modré světlo pozadí), avšak světlo které nás zajímá, je odražené Sluneční světlo od Měsíce i Marsu,které přes IČ filtr v pohodě projde.

Technické údaje a postup:

Místo pořízení: Brno

Datum pořízení: 10. 5. 2008 v odpoledních hodinách

Štítky: ČAM
Přejít na kompletní výsledky


17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Hvězda Betelgeuse v souhvězdí Orionu

Fotoaparát Canon PowerShot SX10 IS

Další informace »