Úvodní strana  >  Fotogalerie  >  Česká astrofotografie měsíce  >  2008  >  Říjen  >  Štírův bodec

Česká astrofotografie měsíce - Říjen 2008

Roztáhnout stránkuZúžit stránku

Štírův bodec

Uznání a copyright: Jan Šafář

Popis: S touto fotografií je spojen i malý příběh. Při výjezdech za tmavší oblohou než jen kousek za Sydney, jsem našel místo nedaleko osady Forest Glen asi 70 km severně od města. Odbočil jsem z asfaltové silnice na prašnou cestu, kde jak jsem doufal, narazím na místo bez stromů a elektrického vedení. Asi po dvou kilometrech cesta končí u brány k soukromému pozemku, pravděpodobně nějaké farmě. Naštěstí je tu cesta rozšířená a kolem není ani moc stromů. Založím tedy pozorovací stanoviště, napojím montáž k baterii v autě a čekám na setmění. Je velice příjemných 27 stupňů a zdá se že bude i pěkná noc. Cikády cvrkají o 106 a komáři koušou o 107. Seřídit montáž na jižní polokouli je tošku oříšek. Jak je vidět na fotografii ze stativu (nesoutěžní) není kolem jižního světového pólu mnoho jasných hvězd. Při zalomeném krku mžourajíc do polárního hledáčku, vždycky si vzpomenu na naši krásně jasnou Polárku... Najednou se rozzáří vršky okolních stromů, což je neomylnou předzvěstí přijíždějícího auta. Zavřu tedy oči a ještě se otočím abych nepřišel o tu trošku adaptace očí, kterou už jsem získal. Hmm, nebylo mi to souzeno. Auto zastavuje a z okýnka obrovského 4WD připomínajícího spíš tank než auto, vykukuje sympatický stařík se slovy "Are you OK mate?" Ani se mu vlastně nedivím, že se ptá jestli jsem v pořádku. Musel jsem vypadat podivně - auto zaparkované mimo silnici s otevřeným krytem motoru z něhož vede kabel k jakémusi zvláštnímu zařízení kousek opodál na zemi. Povídám že jsem v pořádku a jestlu mu to nevadí, že tady před jeho vjezdem na farmu budu pár hodin fotit hvězdy. Nic nenamítá, naopak mi přeje ať si to užiju (nebo jak by se dalo správně přeložit "enjoy it") a pak se jen tak mimochodem zeptá odkud že jsem. Vzhledem k tomu, že má docela silný evropský přízvuk, tak odpovídám že z České Republiky (kdyby mluvil čistě Anglicky, nejspíš by se ptal odkud jsem tady z okolí). "Tak to jsme krajani!" Zahaleká se zjevným zájmem. Chvilku jsme klábosili o tom jak se nám to v Austrálii líbí nebo nelíbí... Emigroval sem v roce 68 a kdyby tu neměl rodinu, vrátil by se domů, do ČR. Vypadalo to že mi docela závidí můj plán vrátit se domů po pár letech tady... Inu svět je malý a Čecha potkáš kdekoli.

Technické údaje a postup:

Místo pořízení: Austrálie, Forest Glen 33 32' 34.37" S, 151 00' 09.59" E

Optika: Canon EOS 20D, Sigma Macro 105mm/2.8 cloněný na f/6.3, 1600 ASA, Montáž: Vixen GP2 Photo Guider, nepointováno.

Zpracování: korekce barev v Camera Raw, jas, kontrast a křivky v Photoshopu

Postup: Složeny tři snímky s expozicemi 180s, korekce o temný snímek a bias

Štítky: ČAM
Přejít na kompletní výsledky


17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Hvězda Betelgeuse v souhvězdí Orionu

Fotoaparát Canon PowerShot SX10 IS

Další informace »