Úvodní strana  >  Fotogalerie  >  Česká astrofotografie měsíce  >  2008  >  Duben  >  spirální galaxie M51

Česká astrofotografie měsíce - Duben 2008

Roztáhnout stránkuZúžit stránku

spirální galaxie M51

Uznání a copyright: Zdeněk Bardon

13. října 1773 ji při hledání komet objevil Charles Messier, pozoroval ji William Herschel i jeho syn John, skrze svého "Leviathana", dalekohled o průměru kovového zrcadla 183 cm a ohnisku 16 metrů ji kreslil Lord Rosse a v březnu 2008 ji vyfotografoval český astrofotograf Zdenek Bardon. A nejen že ji vyfotografoval, ale též zaslal do soutěže Česká astrofotografie měsíce". Snímek natolik zaujal porotu, že mu v silné konkurenci ostatních soutěžících přidělila titul "Astrofotograf měsíce duben 2008".

Vírová galaxie M 51, neboť je to právě ona, kterou na svém obrázku za šest a tři čtvrtě hodiny autor zachytil, patří skutečně k těm nejnádhernějším útvarům na obloze. Její spirální strukturu popsal v roce 1851 poprvé právě Lord Rosse, její podvojnost, v NGC katalogu označovanou jako 5194 a 5195 zpozoroval krátce po Messierově objevu jeho kolega Pierre Méchanin.

Ve skutečnosti se jedná o dvě interagující galaxie, nacházející se v malé galaktické kupě, vzdálené od nás asi 30 až 40 miliónů světelných let. Za krásný tvar své spirály, jak jej můžeme na snímku obdivovat, vděčí mohutnější a jasnější galaxie NGC 5194 právě kolizi s menší a slabší galaxií NGC 5195. Ta naopak vyjde ze vzájemného setkání dosti pochroumaná a deformovaná, navíc z ní kanibalská kamarádka vysává ohromné množství mezihvězdného plynu. I ten můžeme na obrázku vidět v podobě spirálovitého závoje halícího menší ničenou galaxii a přetékající nenasytně do té větší. Kromě výrazných změn tvaru má srážka a s ní související pohyby hmoty v obou galaxiích za následek překotnou tvorbu nových masivních hvězd, stejně jako neobvykle velké množství neutronových hvězd a černých děr. Podobně jsou postižena i obě galaktická jádra, svítící září plynu o velmi vysoké teplotě.

Obě galaxie nejsou však to jediné, co můžeme na vítězném snímku obdivovat. Díky tomu, že leží ve vysokých galaktických šířkách, na samé hranici souhvězdí Honících psů, nezakrývá nám pohled do hlubin vesmíru prakticky žádný prach a plyn z té naší, domovské Galaxie. My tak můžeme kromě krasavice M 51 na snímku napočítat i desítky vzdálených hvězdných ostrovů, z nichž některé leží stovky miliónů světelných let daleko.

Na závěr bychom Zdenku Bardonovi chtěli poděkovat za krásný pohled nejen na nádhernou "Vírovou mlhovinu", ale i za ten pohled do naší vzdálené minulosti. Kdo ví, zda podobný snímek neinspiroval vědce k nasměrování Hubbleova teleskopu na jeho hloubkové a ultra-hloubkové pole, kde hledí též jako nyní my do hlubin vzdáleného vesmíru.

Technické údaje a postup:

Místo pořízení: Rasošky

Datum pořízení: 28,29 a 30.03.2008

Optika: Dalekohled. FSQ-106ED f 3,6 Takahashi, Montáž: G-11 Losmandy, Kamera: ST-2000XM + filtry Astrodon LRGB a Ha CS 4,5nm, Pointace: ST-7XM + 76Ex

Zpracování: MaxIm DL - subexpozice a základní opravné snímky vč. skládání. Photoshop CE - křivky, úrovně a ořez snímku. Použitá metoda: fotografováno přes filtry LRGB. Do červeného kánálu přičteny snímky přes filtr Ha.

Postup: Čas expozice - součet. 6 hodin a 45 minut

Štítky: ČAM
Přejít na kompletní výsledky


16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »