Úvodní strana  >  Kalendář akcí  >  Astronomická expedice 2021

Astronomická expedice 2021

Více než 14 dní strávených pod noční oblohou, kurz základů astronomie, pozorování noční oblohy astronomickými dalekohledy, mnoho fyzikálních a chemických experimentů, přednášky renomovaných vědců z oblasti astrofyziky, fyziky, chemie a mnoho dalšího, to je Astronomická expedice. Je vám 15-26 let a nadchla vás hned první věta? Pak je tato akce pro vás!

Místo konání akce: Sítiny, Svatý Jiří, Česko
Typ akce: Astronomický tábor
Termín konání akce: 30.07.2021 od 18:00 – 14.08.2021 do 12:00

Astronomická expedice je letní školou astronomie, kterou pořádá Amatérská prohlídka oblohy (APO), jedna ze sekcí České astronomické společnosti (ČAS). V roce 2020 se staly spolupořadateli Sekce proměnných hvězd a exoplanet ČAS (SPHE) a Fyzikální ústav Akademie věd České republiky. Expedice se konala přes 60 let na pozemku Úpické hvězdárny, avšak v roce 2020 se expediční vedoucí rozhodli Expedici přestěhovat. Vloni se Astronomická expedice konala v obci Vrchy nedaleko Fulneku a přijelo neuvěřitelných 52 účastníků, o které se staralo 15 vedoucích. V letošním roce se bude Astronomická expedice již konat na novém stálém místě v obci Sítiny (nedaleko Ústí nad Orlicí) a to ve dnech 30. 7. až 14. 8. 2021!

Hlavní činností je pozorování noční oblohy. Dle schopností a zaměření jsou expedičníci rozděleni do vizuálních nebo fotometrických skupin, které se pak ještě dále dělí. Každoročně nám amatérští astronomové a hvězdárny půjčují moderní astronomické dalekohledy a kamery, které jsou pak rozděleny do těchto skupin dle zaměření. Vizuální skupiny jsou zaměřeny na pozorování a zakreslování planet, planetek, měsíce a objektů hlubokého vesmíru. Fotografické nebo spíše digitální skupiny se pak dělí dle zaměření na fotometrické skupiny a na fotografické skupiny, kde si expedičníci mohou zkusit proměřit světelnou křivku proměnných hvězd, nebo mohou zkusit vyfotografovat objekty na noční obloze. Pokud počasí nedovolí pozorování, tak jsou pořádány filmové večery, další zpracování napozorovaných dat nebo jen diskutujeme o nejrůznějších tématech.

Letos se k nám chystá hned několik renomovaných přednášejících, z nichž jmenujme například Jiřího Grygara, Petra Kulhánka, Alenu Zárybnickou či Pavla Krtouše!

Více informací naleznete na našich webových stránkách, pro aktuální informace pak sledujte naši Facebookovou stránku!




« zpět na kalendář akcí

Štítky: Amatérská prohlídka oblohy, EXPA, Astronomická expedice


12. vesmírný týden 2024

12. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 18. 3. do 24. 3. 2024. Měsíc po první čtvrti dorůstá k úplňku. Na večerní obloze je výrazný Jupiter a nízko nad obzorem i Merkur. Aktivita Slunce zůstávala nízká, ale to se o víkendu změnilo s natočením velkých skvrn z odvrácené polokoule. Kometa 12P/Pons-Brooks je nyní rušena září Měsíce. SpaceX povedla další test superrakety s lodí Starship a dosáhla mnoha úspěšných milníků. Startuje další kosmická loď Sojuz k ISS. Voyager 1 má stále problém, ale už se tuší, co vysílá. Před 275 lety se narodil francouzský matematik, fyzik a astronom Pierre-Simon Laplace. 20. března ve 4:06 začíná astronomické jaro.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Porizeno fotoaparatem Canon EOS R8, obj. 400/5,6, exp. 360x1s, spojeno v DeepSkyStacker a upraveno v Adobe Lightroom

Další informace »