Úvodní strana  >  Kalendář akcí  >  Hvězdárna Ďáblice - Noc vědců 2019

Hvězdárna Ďáblice - Noc vědců 2019

Hvězdárna v Praze - Ďáblicích zve na Noc vědců. Je připravena premiéra vesmírné pohádky pro děti "Kouzelná pastelka", přednáška o tajemstvých Marsu, za jasného počasí pozorování oblohy, modely planet Sluneční soustavy, omalovánky či svítící náramky.

Místo konání akce: Pod Hvězdárnou 768, Praha 8-Kobylisy, Česko
Typ akce: Pozorování
Termín konání akce: 27.09.2019 od 17:00 do 22:00

Speciální akce - Pojmenujte exoplanetu!

Jedinečná šance, jaká tu ještě nikdy nebyla! Návštěvníci budou moci navrhnout jméno pro hvězdu a její planetu. Jen si představte, že právě váš návrh vyhraje a kosmická tělesa dostanou jména, která jste právě vy vymysleli! Speciální akci připravila Mezinárodní astronomická unie ke 100. výročí svého založení. Ukážeme si, jak vyplnit formulář a povíme si o výzkumu exoplanet.

Pořady a přednášky

17:30 - 18:00 O kouzelné pastelce - Ťulda a hvězdy (27 min pohádka + odborný komentář)

PREMIÉRA NA ĎÁBLICKÉ HVĚZDÁRNĚ. O zvídavém klukovi a neobyčejné pastelce, která vás přenese až ke hvězdám! Co vlastně hvězdy jsou? Jakou mají barvu? Jak jsou daleko? To vše a mnohem více se dozvíte na dobrodružné výpravě spolu s malým Ťuldou v příběhu, který vás chytí za srdce. O tom, jak vypadá zkoumání vesmíru s pomocí kouzel a kakaa vám nad ilustracemi Petra Jaška povypráví Viktor Preiss.

19:00 – 20:00 Tajemství Marsu očima geologa - dr. Petr Brož, Geofyzikální ústav AV

Mars od nepaměti přitahuje naší pozornost a podněcuje představivost. Až s nástupem kosmického věku jsme se ale dozvěděli, jak jeho povrch ve skutečnosti vypadá. Odhalili jsme, že vyjma velkého množství kráterů vzniklých srážkami s jinými tělesy, se na jeho povrchu nachází doklady o sopečné činnosti, tektonických procesech, ale i působení ledovců a kapalné vody. V rámci přednášky se tak společně vydáme po stopách, které tyto geologické procesy po sobě na povrchu Marsu zanechaly.

Pozorování

20:00 – 22:00 pozorování planet a dalších kosmických objektů. V případě zatažené oblohy prohlídka dalekohledů a sledování pozemských objektů, např. vysílače v Ládví či Žižkovské věže.

Pro děti

17:00 – 19:00

Modely všech planet Sluneční soustavy v měřítku

Představení astronomického kroužku

ZDARMA: Omalovánky pro děti, svítící náramky

Panorama

17:00 - 18:00

Před hvězdárnou je skvělá vyhlídka. Dalekohledem bude možno spatřit např. horu Říp, sopku Milešovku, Ještěd, hrad Bezděz a další.

Kontakt

Hvězdárna v Ďáblicích je jedinou plně bezbariérovou hvězdárnou, která poskytuje bezbariérový přístup až k okuláru dalekohledu! Dvě kopule umožňují návštěvníkům sledovat více objektů noční oblohy. Přednáškový sál s kapacitou 44 míst je plně klimatizován. Odborný personál zodpoví všechny vaše dotazy.




« zpět na kalendář akcí

Štítky: Exoplaneta, Noc vědců 2019


16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »