Úvodní strana  >  Kalendář akcí  >  Mezinárodní solarigrafické setkání 2020

Mezinárodní solarigrafické setkání 2020

Letos je to právě dvacet let, co vznikl unikátní projekt nazvaný Solarigrafie. U zrodu tohoto projektu stáli tři muži Sławomir Decyk, Paweł Kula a Diego López Calvín. Je na čase se ohlednout, zhodnotit úspěchy projektu a uvažovat nad jeho budoucností. Protože projekt má širší využití, rádi bychom tímto pozvali všechny, kteří mají se solarigrafií nějakou zkušenost, popř. by ji rádi získali na Mezinárodní solarigrafické setkání: Mezi vědou, uměním a vzděláváním.  

Místo konání akce: Královská obora 233, Praha 1, Česko
Typ akce: Nezařazeno
Termín konání akce: 12.06.2020 od 18:00 – 14.06.2020 do 14:00

Sluneční sekce ČAS je spoluorganizátorem Mezinárodního solarigrafického setkání Mezi vědou, uměním a vzděláváním. Setkání proběhne v Pražském planetáriu ve dnech 11. - 14. června 2020. Cílem je diskutovat o všech aspektech solarigrafie: od jejích kořenů v konceptuálním umění a astronomii, přes fotografické chemické procesy, různé techniky a typy kamer až po právní aspekty solarigrafie a využití solarigrafie ve vzdělávání a popularizaci. Akce zahrnuje i výstavu Vašich solarigrafických fotografií a v neposlední řadě i workshop pro širokou veřejnost. Snad bude toto setkání místem pro výměnu znalostí a nápadů mezi účastníky a stane se milníkem v historii projektu Solarigrafie.

Celé setkání probíhá v anglickém jazyce. V odůvodněných případech, se souhlasem organizačního výboru, prezentace může být česky/slovensky s anglicky psanou prezentací.

Více informací na oficiálních stránkách akce: http://www.asu.cas.cz/~sunwatch/cs/stranka/solarigraficke-setkani-2020

Solarigrafické setkání Autor: Maciej Zapiór
Solarigrafické setkání
Autor: Maciej Zapiór




« zpět na kalendář akcí

Štítky: Astronomická setkání


12. vesmírný týden 2024

12. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 18. 3. do 24. 3. 2024. Měsíc po první čtvrti dorůstá k úplňku. Na večerní obloze je výrazný Jupiter a nízko nad obzorem i Merkur. Aktivita Slunce zůstávala nízká, ale to se o víkendu změnilo s natočením velkých skvrn z odvrácené polokoule. Kometa 12P/Pons-Brooks je nyní rušena září Měsíce. SpaceX povedla další test superrakety s lodí Starship a dosáhla mnoha úspěšných milníků. Startuje další kosmická loď Sojuz k ISS. Voyager 1 má stále problém, ale už se tuší, co vysílá. Před 275 lety se narodil francouzský matematik, fyzik a astronom Pierre-Simon Laplace. 20. března ve 4:06 začíná astronomické jaro.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Porizeno fotoaparatem Canon EOS R8, obj. 400/5,6, exp. 360x1s, spojeno v DeepSkyStacker a upraveno v Adobe Lightroom

Další informace »