Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní

Ostatní



Petr Bartoš Ostatní

Astronomická olympiáda 2003/4

Letos poprvé v dlouholeté tradici fyzikální olympiády se objevuje zcela nová kategorie, která rozšiřuje dosavadní fyzikální olympiádu o astronomii. Astronomie i fyzika jsou vědní disciplíny, které spolu velmi úzce souvisí a po mnohá desetiletí se vzájemně doplňují. Například experimentální pozorování jedné disciplíny pomáhají objasňovat nevyřešené otázky té druhé a naopak. Zdá se nám proto zcela rozumné a správné, aby i nově vznikající Astronomická olympiáda začala psát svoji historii v těsné blízkosti Fyzikální olympiády.
Petr Sobotka Ostatní

Vyšel Perseus 4/2003

Stáhnout Persea 4/2003Z obsahu bych chtěl upozornit především na první část článku doc. Mikuláška, který podává přehled o horkých hvězdách. Jde vlastně o úvodní část vysokoškolských skript, ale nebojte se, text není příliš náročný. Zajímavou problematikou vlastností pulzujících hvězd (cefeid) ve dvojhvězdách se zabývá článek P. Pecharové. K. Hornoch po roce objevil druhou novu v galaxii M31 a napsal nám o tom článek. Další příspěvky pojednávají o zvláštním typu kataklyzmických dvojhvězd, o zjasněních Ró Cas, pozorování miridy U UMi, zprávě o činnosti projektu Prosper a otevření soukromé hvězdárny SKYMASTER.
Štěpán Kovář Ostatní

Nušlova cena za rok 2003

Tiskové prohlášení ČAS číslo 51

Česká astronomická společnost ocenila Nušlovou cenou za rok 2003 slunečního fyzika doc. RNDr. Josipa Kleczka, DrSc. z Astronomického ústavu Akademie věd ČR v Ondřejově. Slavnostní předání ceny proběhne ve středu 10. září 2003 od 17 hodin v budově Akademie věd ČR v Praze. Laureát při této příležitosti přednese přednášku na téma "Zánik světa z hlediska astronomie" Předání ceny i přednáška jsou přístupné veřejnosti.

Štěpán Kovář Ostatní

Slavnostní předání Ceny Františka Nušla za rok 2003

Česká astronomická společnost si Vás dovoluje pozvat na
Slavnostní předání Ceny Františka Nušla za rok 2003,které se koná dne 10. září 2003 od 17 hodv budově Akademie věd ČR, Národní 3, Praha 1, sál číslo 206.
Součástí programu je přednáška doc. Josipa Kleczka na téma
"Zánik světa z hlediska astronomie"
Srdečně všechny zveme.
Tomáš Tržický Ostatní

Do Anglie s PP ČAS

Poslední volné místo v cestě PP ČAS do Anglie
Pražská pobočka ČAS pořádá ve dnech 12. - 19. září výpravu s názvem "TOULKY (S) ČASem JIHOZÁPADNÍ ANGLIÍ". Na programu bude např. exkurse observatoří Greenwich, Norman Lockyer Observatory, Goonhilly Satellite Earth Station, dále prohlídka megalitických památek Stonehenge, Avebury Stone Circle (kamenné kruhy), West Kennett Avenue (kamenné řady), Silbury Hill, historických měst a přírodních zajímavostí atd. Ubytování je zajištěno v hostelech, cestujeme najatým autobusem. Cena pro členy pobočky je 6800,- Kč pro ostatní pak 7800,- Kč.
Podrobnější informace o nabitém programu cesty do Anglie naleznete na této stránce.
Přihlásit se můžete na e-mail soumarova@observatory.cz.
Kamil Hornoch Ostatní

Zpravodaj SMPH - 9/2003

V čísle 9/2003 Zpravodaje Společnosti pro MeziPlanetární Hmotu,které vyšlo 15. srpna 2003, jsou čtenáři informováni o zákrytu hvězdySAO 144929 planetkou (420) Bertholda, jež nastane mezi 23:42-23:45 SELČ 26. srpna a měl by být pozorovatelný především ze západních Čech.Následuje pasáž o meteorických rojích, které můžeme pozorovat nazačátku podzimu.

Lubomír Kazík Ostatní

Astronomický týden ve Veselí nad Moravou

Veselská hvězdárna byla založena v roce 1960 a slavnostně otevřena poslední srpnový den v roce 1963. Letošní konec měsíce srpna je tedy pro veselskou hvězdárnu jubilejní, oslaví 40 let své činnosti. Při této příležitosti pracovníci hvězdárny a její věrní příznivci ve spolupráci s městem Veselí nad Moravou připravili

Astronomický týden od 26.8.2003 do 29.8.2003. Program je uveden v textu článku.

Karel Mokrý Ostatní

Kepler a Praha

V Národním technickém muzeu (Kostelní 42, Praha 7) se od 12.8. do 12.11.2003 koná výstava Kepler a Praha. Výstava jesoučástí tříletého grantu Formování pohledu na svět, který získalo Národní technické muzeum v rámci programu Evropské unie Culture 2000. Partnery NTM jsou čtyři zahraniční instituce, které pečují o odkaz astronomů a vědců, jejichž dílo pomáhalo tvořit moderní pohled na svět - Mikuláše Koperníka, Tychona Brahe, Johanna Keplera, Galilea Galilei a Isaaca Newtona.

Otevírací doba v srpnu denně kromě pondělí 9 - 17, od září út - pá 9 - 17, so a ne 10 - 18.

Petr Bartoš Ostatní

Kosmické rozhledy 2003/4

KR 2003/04
KR 2003/04
Koncem minulého týdne byla zahájena distribuce nového čísla Kosmických rozhledů číslo 4 v roce 2003. Doufám, že toto číslo bude pro všechny čtenáře příjmeným překvapením.
Petr Bartoš Ostatní

Možnost seberealizace v Sezimově Ústí

Pro všechny vážné zájemce o astronomii se otevírají možnosti vyvíjet vlastní aktivitu a pozorovací programy na Hvězdárně Františka Pešty v Sezimově Ústí. K dispozici je dalekohled 300/4070 mm, dalekohled 120/1500, binar, výpočetní technika a mnoho dalšího vybavení a pomůcek (knihovna). Podrobnosti o hvězdárně ZDE
Miroslav Matoušek Ostatní

Dalekohled TeleVue NP 101

np101.jpg
"Vynikající optika se snadno hodnotí - test NP 101 neodhalil žádnou aberaci - tečka, konec testu." (Sky &Telescope, květen 2002)

Dalekohledy, okuláry a další výrobky TeleVue se objevily na našem trhu v roce 1997. Patří bezesporu k těm nejdražším, ale zároveň i nejkvalitnějším, které si zájemce může pořídit.

Karel Mokrý Ostatní

Astropis Speciál/2003

Právě vyšel Astropis Speciál/2003 s velkou letní soutěží o dalekohled a spoustu dalších cen. Podrobnosti o soutěži naleznete v časopise.

Z obsahu:

J. PodolskýGravitační vlny a jejich detektory
J. VerflJupiter po Galileovi
J. DušekDotkněte se hvězd
P. SuchanZákon o ochraně ovzduší...
V. KopeckýAstropis slaví 10 let
Z. PokornýExotické Exoplanety
M. ProuzaKam kráčíš, neutrino
J. VerflCo nového na obloze
Miloš Motejl Ostatní

Test - Meade 8" LX200 GPS

0gps01.jpg
8" LX200GPS je vynikající volbou pro vážné zájemce, ať již začínající, nebo velmi pokročilé amatéry. "Pokud vezmeme v úvahu všechny vlastnosti, přednosti a výkon, pak je to skutečně velkolepá koupě".

Test byl proveden Alanem Dyerem, který testuje dalekohledy v jeho kanadském domově nedaleko Calgary v Albertě. Společně s Terrence Dickinsonem je autorem nového vydání "The Backyard Astronomer´s Guide".

Podle článku Alan Dyera - "Brains and Brawn : Meade´s LX200GPS", Sky & Telescope, March 2003. Copyright (c) 2003 by Sky Publishing Corp. Přeloženo a citováno se svolením Sky & Telescope - Miloš Motejl

redakce II Ostatní

SMPH - zpravodaj 7/2003

V čísle 7/2003 Zpravodaje Společnosti pro MeziPlanetární Hmotu,které vyšlo 10. července 2003, jsou čtenáři seznámeni v rozsáhlém článku o nových objevech zajímavých planetek v prvním čtvrtletí roku 2003 a jejich dráhovými elementy.

Karel Mokrý Ostatní

Ceny dalekohledů stále klesají



Pokles dolaru i konkurenční boj nahrává zájemcům o koupi dalekohledů a mezi nimi jsou i astronomové. Společnost CELESTRON na trh v České republice dodává i dalekohledy typu DOBSON. Pro astronomy amatéry je téměř ideální průměr 200mm. Nestojí moc, je relativně lehce přenosný a skladný. A cena ? Neuvěřitelná. 200mm DOBSON od CELESTRONu si můžete zakoupit i pod 12.000 Kč a bez dlouhého čekání a včetně vybavení jako je hledáček 9x50mm a dva okuláry 20 a 10mm. Takže pokud chcete ještě stihnout letošní opozici Marsu, máte šanci . Obraz CELESTRONu je velice slušný a mohu jej vřele doporučit.

Více informací: http://www.celestron.com

Další informace: Zrcadlový dalekohled Newtonovy kontsrukce, průměr zrcadla 200mm, ohnisková vzdálenost 1.200mm (F/6), azimutální otočná montáž Dobsonova typu. Standardní výbava : hledáček 9x50, okulár SMA 25mm (48x) na upínacím průměru 1.25". Zrcadlo pyrexové.

Karel Mokrý Ostatní

Také sháníte dalekohled podobný SOMET BINARU 25x100 ?

Společnost CELESTRON uvedla na světové trh novou řadu binokulárních dalekohledů řady SKYMASTER. Pro astronomii má asi největší přínos uvedení binokuláru 25x100 s antireflexní úpravou, zorným polem 3° a hmotností 4,7kg. Cena tohoto dalekohledu se na trhu v ČR pohybuje do 17.000 Kč a to je opravdu vynikající cena. Takže pokud jste až doposud hledali někde v bazarech dalekohled SOMET BINAR 25x100, tak toho nechte. Koupíte velmi slušný přístroj za dobrou cenu, který je lehčí a dá se snadno uchytit na stativ.

Více informací: http://www.celestron.com

Karel Mokrý Ostatní

Co lze vyfotit na Slunci i malým dalekohledem

Asi hodně z Vás si klade otázku, jak velký dalekohled potřebuji na to či ono. A proto zde uveřejníme postupně pár odkazů na stránky, které se zabývají právě touto problematikou, aby jste věděli, co můžete od toho či onoho dalekohledu očekávat. Zaměříme se převážně na cenově dostupná řešení.


19. vesmírný týden 2024

19. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 6. 5. do 12. 5. 2024. Měsíc bude v novu a čeká nás extrémně mladý srpek na večerní obloze. Slunce je hodně aktivní, nastaly silné erupce. Oblohu ozdobila slabá polární záře a nečekaně s ní se objevil i deorbitující horní stupeň Falconu 9. Planety jsou v tomto týdnu velmi obtížně viditelné. Pozorovat můžeme několik slabších komet. Na ranní obloze létají éta Aquaridy. K odvrácené straně Měsíce se vydala čínská sonda Chang’e 6 a na čínské orbitální stanici Tiangong se vyměnily tříčlenné posádky. Před 60 lety se narodil český astronom a popularizátor Václav Knoll. Před 15 lety proběhla poslední oprava vesmírného dalekohledu HST.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

V zajetí barev

Titul Česká astrofotografie měsíce za duben 2024 obdržel snímek „V zajetí barev“, jehož autorem je Pavel Váňa   Kdo by neměl rád jaro, kdy po studených zamračených  dnech, skrovně prosvětlených hřejivými slunečními paprsky se příroda začíná probouzet. Zelenající se stromy jsou

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Detail

Foto na ohnisku 20 mm Dx

Další informace »