Úvodní strana  >  Fotogalerie  >  Astronomický snímek dne  >  10. září 2000

Astronomický snímek dne (APOD) - 10. září 2000

Roztáhnout stránkuZúžit stránku

Chládnutí bílých trpaslíků

Uznání: H. Richer (UBC) et al., WFPC2, HST, NASA

Bílí trpaslíci jsou nevelcí podle hvězdných měřítek, zato jsou vysoce rozžhavení, ovšem - ochlazující se. Jaderný oheň v jejich útrobách už nepokračuje a tak se budou jen ochlazovat až zcela pohasnou. Tento snímek z dalekohledu Hubble Space Telescope pokrývá malou oblast poblíž středu kulové hvězdokupy známé jako M4. Badatelé zde objevili vysokou koncentraci bílých trpaslíků (v kroužcích nahoře). To se konečně čekalo - o hvězdách s nízkou hmotností včetně Slunce se předpokládá, že se vyvinou do stádia bílých trpaslíků. Studium vychladání těchto hvězd by mohlo vést k lepšímu pochopení jejich stáří, stáří jejich mateřských kulových hvězdokup a dokonce i stáří našeho vesmíru.

Štítky: Kulová hvězdokupa, M4, Bílí trpaslíci


24. vesmírný týden 2025

24. vesmírný týden 2025

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 9. 6. do 15. 6. 2025. Měsíc bude v úplňku. Velmi nízko na večerní obloze je Merkur a výše ve Lvu Mars. Ráno se zlepšuje viditelnost Saturnu a nejjasnějším objektem je Venuše nízko nad obzorem. Aktivita Slunce je opět spíše nízká. Sonda Hakuto-R s evropským roverem Tenacious na Měsíci měkce nepřistála. Očekáváme start Falconu 9 s kosmickou lodí Dragon na misi Axiom-4 k ISS. Blížíme se také k 500. startu rakety Falcon 9. Před 50 lety se k Venuši vydala sonda Veněra 10, která pak úspěšně přistála a fotila povrch. Před 25 lety Rusové opustili stanici Mir.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

Simeis 147

Titul Česká astrofotografie měsíce za duben 2025 obdržel snímek „Simeis 147- Spaghetti nebula“, jehož autorem je astrofotograf Pavel Pech     „Spaghetti nebula“ – co se skrývá za tímto pojmem? Možná se nám vybaví „Spaghetti western“, jenž se stal filmovým pojmem, byť trochu

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Venuše vychází na ranní oblohu

Další informace »