Úvodní strana  >  Fotogalerie  >  Astronomický snímek dne  >  20. duben 2003

Astronomický snímek dne (APOD) - 20. duben 2003

Roztáhnout stránkuZúžit stránku

Gumova mlhovina - zbytek po supernově

Uznání a copyright: John Gleason (Celestial Images)

Přestože je Gumova mlhovina nejbližším zbytkem po supernově, tak je ve skutečnosti těžko vidět. Mlhovina se rozpíná napříč oblohou na 40 stupních a je tak velká a slabá, že se snadno ztratí v změti jasného a komplexního pozadí. Na širokoúhlé fotografii nahoře je Gumova mlhovina krásně zvýrazněná a je tak blízko, že jsme mnohem blíže jejímu přednímu konci než vzdálenějšímu konci, které oba měří asi 450 a 1500 světelných let. Tato komplexní mlhovina leží v souhvězdích Lodní záď (Puppis) a Plachty (Vela). O Gumově mlhovině toho kupodivu zůstává mnoho neznámého včetně časování a dokonce počtu výbuchů supernov, které ji vytvořily.

Štítky: Zbytek supernovy, Gumova mlhovina


48. vesmírný týden 2025

48. vesmírný týden 2025

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 24. 11. do 30. 11. 2025. Měsíc bude v první čtvrtiNa večerní obloze je dobře vidět Saturn, během noci je vysoko Jupiter. Setkání Venuše s Merkurem na ranní obloze bude pro pozorovatele obtížné vidět. Aktivita Slunce je nyní zatím nízká. SpaceX čelí problému při testech Super Heavy, Blue Origin mezitím připravuje lander pro Artemis a vylepšuje raketu New Glenn. ESA má vrcholný meeting, na němž se proberou plány pro příští roky. K ISS startuje Sojuz MS-28 s tříčlennou posádkou. Před 110 lety byla publikována Obecná teorie relativity Alberta Einsteina.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

Kométa C/2025 A6 Lemmon a Lomnický štít

Titul Česká astrofotografie měsíce za říjen 2025 obdržel snímek „Kométa C/2025 A6 Lemmon a Lomnický štít“, jehož autorem je astrofotograf Robert BarsaCitron je žlutý kyselý plod citroníku z druhu citrusovitých. Používá se nejen v potravinářství … A právě jméno tohoto plodu si vybrali naši

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Bolid

Půlnoční ranní bolid

Další informace »