Úvodní strana  >  Fotogalerie  >  Astronomický snímek dne  >  10. srpen 2005

Astronomický snímek dne (APOD) - 10. srpen 2005

Roztáhnout stránkuZúžit stránku

Mlhoviny Srdce a Duše

Uznání a copyright: Richard Crisp (narrowbandimaging.com)

Nachází se srdce a duše naší Galaxie v Kasiopeji (Cassiopeia)? Pravděpodobně ne, ale jsou tam dvě jasné emisní mlhoviny nazývané Srdce a Duše. Mlhovina Srdce, oficiálně pojmenovaná IC 1805, je vidět vpravo nahoře a má tvar připomínající klasický symbol srdce. Obě mlhoviny nahoře jsou vidět ve falešných barvách a jasně září ve světle excitovaného vodíku. Na snímku je několik mladých otevřených hvězdokup, které jsou vidět nahoře a kolem středů mlhovin. Světlu z těchto mlhovin, které dohromady zabírají asi 300 světelných let, to k nám trvá asi 6000 let. Studium hvězd a hvězdokup v mlhovinách Srdce a Duše se zaměřuje na to, jak hmotné hvězdy vznikají a jak ovlivňují svoje prostředí.

Štítky: Ic1805, Heart nebula, Soul Nebula


23. vesmírný týden 2025

23. vesmírný týden 2025

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 2. 6. do 8. 6. 2025. Měsíc bude v první čtvrti a je viditelný na večerní obloze večer. Z večerní oblohy mizí Jupiter, který se potkává s Merkurem. Zbývá zde pouze Mars ve Lvu. Ráno se zlepšuje viditelnost Saturnu a nejjasnějším objektem je Venuše nízko nad obzorem. Aktivita Slunce je vysoká a očekáváme polární záře. Čína vypustila sondu Tianwen-2 k malé planetce, kvazi-měsíci Země Kamo’oalewa . Proběhl devátý letový test Super Heavy Starship. Před 400 lety se narodil významný italský astronom Giovanni Domenico Cassini.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

Simeis 147

Titul Česká astrofotografie měsíce za duben 2025 obdržel snímek „Simeis 147- Spaghetti nebula“, jehož autorem je astrofotograf Pavel Pech     „Spaghetti nebula“ – co se skrývá za tímto pojmem? Možná se nám vybaví „Spaghetti western“, jenž se stal filmovým pojmem, byť trochu

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Halový jav

Halový jav, Slnečné halo, Parhelium

Další informace »