Úvodní strana  >  Fotogalerie  >  Astronomický snímek dne  >  22. září 1999

Astronomický snímek dne (APOD) - 22. září 1999

Roztáhnout stránkuZúžit stránku

Hala kolem Prstencové mlhoviny

Uznání: Subaru 8.3-m Telescope, NAOJ

Co se stalo Prstencové mlhovině? Důvěrně známá Prstencová mlhovina, která může být vidět i malými dalekohledy na sebe bere nový vzhled, když se díváme ve slabém světle. Nedávno uvolněný snímek ve falešných barvách - nahoře - pořízený obřím dalekohledem Subaru ukazuje detaily obřích hal difuzního plynu, které obepínají celou strukturu. Prstencová mlhovina, též známá jako M57, je nesouměrná planetární mlhovina, typ mlhoviny, která vzniká, když hvězda podobná Slunci dospěje k odhození vnější atmosféry a stává se bílým trpaslíkem. Prstencová mlhovina je asi 2000 světelných let daleko a hlavní prstenec zabírá asi jeden světelný rok. Původ a budoucí vývoj vnějších hal Prstencové mlhoviny je nadále předmětem výzkumu.

Štítky: Prstencová mlhovina, Planetární mlhovina


21. vesmírný týden 2025

21. vesmírný týden 2025

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 19. 5. do 25. 5. 2025. Měsíc bude v poslední čtvrti a potká se s ranními planetami. Večer je nízko nad obzorem Jupiter a výše najdeme Mars. Ráno září u obzoru jasná Venuše a je zde i slabý Saturn. Aktivita Slunce je zvýšená a minulý týden jsme shlédli několik velmi silných erupcí během jediného dne. Připravuje se devátý testovací let Super Heavy Starship. Europa Clipper si osahal Mars. Před 115 lety Země prošla ohonem Halleyovy komety a spustil se tak jeden z prvních velkých hoaxů o zamoření atmosféry kyanidem.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

Simeis 147

Titul Česká astrofotografie měsíce za duben 2025 obdržel snímek „Simeis 147- Spaghetti nebula“, jehož autorem je astrofotograf Pavel Pech     „Spaghetti nebula“ – co se skrývá za tímto pojmem? Možná se nám vybaví „Spaghetti western“, jenž se stal filmovým pojmem, byť trochu

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Světelná stopa ISS

Světelná stopa ISS

Další informace »