Úvodní  >  Související stránky k článku Pozoruhodné atmosférické úkazy v září a výhled na říjen

Související stránky k článku Pozoruhodné atmosférické úkazy v září a výhled na říjen

Tomáš TržickýÚkazy

Pozoruhodné atmosférické úkazy v listopadu a výhled na zimu

Prosincové ohlédnutí za optickými jevy v atmosféře hraničí až s úlekem nad množstvím fotografií zaslaných čtenáři. Vybrat jen několik zástupců bylo tentokrát obtížnější než jindy. Ze skvostů vyberme například neuvěřitelně sytou korónu nad Belanskými Tatrami či zřídka zaznamenávané tvary halových jevů v měsíčním i slunečním světle. Prosinec a další zimní měsíce pak mohou nabídnout za inverzí jevy spojené s lomem světla či vzácné atmosférické zrcadlení. Nechte se také překvapit halovými jevy na ledových krystalech v přízemní vrstvě ovzduší, zejména pokud zamíříte na hory pod palbu sněžných děl.

Tomáš TržickýÚkazy

Pozoruhodné atmosférické úkazy v říjnu a co vyhlížet do konce listopadu

Říjnový výběr z hroznů úrody fotografií optických jevů v atmosféře tentokrát povznese hned v úvodu výjev slabé polární záře od našich blízkých sousedů. Těšit se dále můžete na skvostnou duhu, červánky či krepuskulární paprsky. Poslední měsíce roku pak již netrpělivě vyhlížejí příznivci halových jevů, vznikajících na ledových krystalech v přízemní vrstvě ovzduší. Nejen lyžaři velebí výrobní schopnosti sněhových děl.

Tomáš TržickýÚkazy

Pozoruhodné atmosférické úkazy o prázdninách a výhled na září

Prázdninový výběr pozoruhodných snímků a zářijový výhled pozorování zahájíme souhrnem pozorovací sezóny nočních svítících oblaků. Během letošní sezóny ozvláštnily nejméně 11 nocí. Další snímky představí třeba rudou duhu nebo nás vrátí zpět do maxima srpnových Perseid. Září pak slibuje nejen duhy na ranní rose, ale blížící se podzim statisticky přeje halovým jevům nebo polárním zářím.

Tomáš TržickýÚkazy

Pozoruhodné atmosférické úkazy v červnu a výhled na červenec

Jako vždy nejprve uvádíme přehled nejzajímavějších fotografií optických jevů v atmosféře za předchozí měsíc. Červen pozoruhodnými jevy vskutku nešetřil. Objevily se noční svítící oblaky, výrazné duhy, krepuskulární paprsky či halové jevy. A na co se těšit v průběhu července? Pokuste se spatřit noční duhu, noční svítící oblaky, nebo další nezvyklé halové jevy. Zkrátka, není toho málo.

Tomáš TržickýÚkazy

Pozoruhodné atmosférické úkazy v květnu a výhled na červen

Jak je zvykem, rozdělíme naší pozornost rovným dílem mezi úkazy zaznamenané v uplynulém měsíci a na očekávané jevy, které mohou ozvláštnit naši denní i noční červnovou oblohu. Květen přinesl polární záři, zajímavé halové jevy či krepuskulární paprsky. Červen se svými krátkými nocemi pak může překvapit nejen nočními svítícími oblaky. 

Tomáš TržickýÚkazy

Pozoruhodné atmosférické úkazy v dubnu a výhled na květen

Dubnová obloha nabídla pestrou směs optických jevů v atmosféře s převahou halových jevů. Počátek měsíce byl ve znamení jevů souvisejících s rozptylem světla na jemném saharském prachu, který k nám tou dobou zavál. Raritní terciární duha pak korunuje výběr z fotografií zaslaných čtenáři. Květen může opět překvapit saharským prachem, halovými jevy a dalšími úkazy. Budou konečně pozorovatelné výrazné pylové koróny?

Tomáš TržickýÚkazy

Pozoruhodné atmosférické úkazy v březnu a výhled na duben

Slabá polární záře, působivá gloriola kolem stínu pozorovatele či koróna kolem Měsíce - to je výběr z březnových fotografií optických jevů v atmosféře, které zaslali čtenáři. Duben pak může překvapit atypickými pylovými korónami, halovými jevy a dalšími úkazy. Dorazí opět prach ze Sahary? Dostupné jsou také výsledky soutěže Europhotometeo '16.

Tomáš TržickýÚkazy

Pozoruhodné atmosférické úkazy v lednu a výhled na únor

Stejně jako před měsícem, přinášíme ohlédnutí za nejzajímavějšími fotografiemi optických jevů v atmosféře od vás, našich čtenářů -  tentokrát za leden 2016. Nahlédneme také pod pokličku únorových jevů, které možná právě nyní zpestřují pohled na oblohu. Leden přinesl především bohatou úrodu halových jevů na ledových krystalech vznášejících se v přízemní vrstvě atmosféry. Ovšem ani další optické úkazy nezůstaly skryty před objektivy nadšených pozorovatelů.

Tomáš TržickýÚkazy

Pozoruhodné atmosférické úkazy v prosinci 2015 a výhled na leden

S novým rokem si dovolujeme čtenářům představit nový seriál. Bude vás seznamovat vždy počátkem měsíce s výběrem nejzajímavějších fotografií optických atmosférických jevů, které v uplynulém měsíci zaslali čtenáři. Současně si přiblížíme ty jevy, které lze očekávat na obloze v dalším měsíci a připojíme pár námětů na pozorování. Prosinec přinesl řadu jevů spojených s lomem světla v zemské atmosféře a dokonce i polární záři. V lednu pak můžeme očekávat halové jevy na diamantovém prachu. Připojíme tip na fotografování polárních září a upozorníme na soutěž, do které se můžete zapojit i vy.



12. vesmírný týden 2024

12. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 18. 3. do 24. 3. 2024. Měsíc po první čtvrti dorůstá k úplňku. Na večerní obloze je výrazný Jupiter a nízko nad obzorem i Merkur. Aktivita Slunce zůstávala nízká, ale to se o víkendu změnilo s natočením velkých skvrn z odvrácené polokoule. Kometa 12P/Pons-Brooks je nyní rušena září Měsíce. SpaceX povedla další test superrakety s lodí Starship a dosáhla mnoha úspěšných milníků. Startuje další kosmická loď Sojuz k ISS. Voyager 1 má stále problém, ale už se tuší, co vysílá. Před 275 lety se narodil francouzský matematik, fyzik a astronom Pierre-Simon Laplace. 20. března ve 4:06 začíná astronomické jaro.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Porizeno fotoaparatem Canon EOS R8, obj. 400/5,6, exp. 360x1s, spojeno v DeepSkyStacker a upraveno v Adobe Lightroom

Další informace »