Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní

Ostatní



Marcel Bělík Ostatní

Hvězdné safari

V pátek 29. září 2006 se v rámci večerních safari pořádaných v ZOO Dvůr Králové skuteční i pozorování noční oblohy objektivy astronomických dalekohledů.
František Martinek Ostatní

Evropská noc vědců na Hvězdárně Valašské Meziříčí

DSC_0210.jpg
Hvězdárna Valašské Meziříčí se i druhým rokem zapojila do akce Noc vědců, kterou vyhlásila Evropská komise na pátek 22. 9. 2006. Garantem astronomické části Evropské noci vědců 2006 v České republice byla Česká astronomická společnost. Do akce se zapojilo více než 20 hvězdáren, planetárií a dalších astronomických institucí a společností.
redakce Ostatní

Dny vědy a techniky v Plzni

Ve dnech 22. - 23. 9. 2006 se v Plzni uskuteční výstava "Věda a technika v ulicích", která bude součástí akce "Dny vědy a techniky 2006". Netradičně pojatá výstava představí některé nové vědecké objevy a technické novinky a umožní návštěvníkům si o nich pohovořit s odborníky.
Pavel Suchan Ostatní

Evropská noc vědců 22.9.2006

Dovolujeme si upozornit na Evropskou noc vědců, kterou Evropská komisevyhlásila na tento pátek 22. září 2006 a která bude probíhat napříč zeměmiEvropy. V České republice byl připraven rozsáhlý astronomický program,jehož přehled najdete na adrese www.astro.cz/akce/noc_vedcu/2006/.Zde si můžete vybrat podle místa konání i charakteru programu.Doporučujeme zcela mimořádný program Astronomického ústavu AV ČR vOndřejově spojený s účastí Astronautické sekce ČAS.
Luboš Brát Ostatní

CCD workshop - Krkonoše 2006

O víkendu 6. - 8. října 2006 se zájemci o pozorování proměnných hvězd CCD kamerou mohou zúčastnit neformálního setkání, které se bude konat na malebné horské chatě v Peci pod Sněžkou. Akci pořádá Sekce pozorovatelů proměnných hvězd ČAS. Účastníci setkání se dozvědí, jaký dalekohled je možné použít s CCD kamerou, jaké programy a jak se používají na zpracování snímků oblohy a jak nakládat se získanými pozorováními dále. Všichni zájemci jsou vítáni, akce je však omezena na maximálně 25 osob.

Podrobnosti na http://var.astro.cz/akce/ccd2006

Ivo Míček Ostatní

Pacifická astron. spol. udělila cenu pro nejlepšího amatérského astronoma za rok 2006 K. Hornochovi

Tiskové prohlášení České astronomické společnosti číslo 86 ze 17. 8. 2006.

Pacifická astronomická společnost vybrala nejlepšího amatérského astronoma pro rok 2006. Stal se jím Kamil Hornoch, vizuální a CCD pozorovatel komet, meteorů a proměnných hvězd. Cena "The Amateur Achievement Award" mu bude slavnostně předána v rámci jednání 26. valného shromáždění Mezinárodní astronomické unie v Praze dne 17. srpna 2006 a předá mu ji výkonný ředitel Pacifické astronomické společnosti Dr. Michael Bennett.

redakce Ostatní

Sté jubileum českého astronoma Františka Linka

Link1200.jpg
narozen: 15. 8. 1906, Brno
zemřel: 28. 9. 1984, Paris

Zdeněk Ceplecha, Václav Bumba, Jiří Grygar, Jana Olivová

František Link patří mezi průkopníky české astronomie. Za druhé světové války založil Početní sekci České astronomické společnosti, která vykonala v předpočítačové době velké množství nenahraditelné práce. Po válce se roku 1948 stal ředitelem observatoře v Ondřejově. Inicioval výzkum Slunce a vztahů Slunce-Země, byl také průkopníkem vesmírného výzkumu.

Článek převzat a přeložen z kongresových novin Nuncius Sidereus III

redakce Ostatní

pozvánka na předání Nušlovy ceny 2006

Srdečně vás zveme na Slavnostní předání Nušlovy ceny za rok 2006 RNDr. Zdeňku Sekaninovi, CSc.. Cena bude předána ve středu 16.8.2006 od 17:00 v budově Akademie věd ČR, Národní třída 3, Praha 1, místnost 206. RNDr. Sekanina přednese přednášku Výbuchy a řetězové štěpení komet. Přednáška bude přednesena v češtině. Předání ceny i laureátská přednáška jsou přístupné veřejnosti. Vstup zdarma. Předpokládaný konec je v 18:30.

Tisková zpráva ČAS (MS Word)

Miloslav Kopecký Ostatní

Před sto lety byla uvedena do provozu ondřejovská hvězdárna

cent_plosina_z_CK.jpg
Na 1. srpen 2006, čtrnáct dní před zahájením pražského kongresu Mezinárodní astronomické unie, připadá významné výročí hvězdárny Astronomického ústavu Akademie věd ČR v Ondřejově. Uplyne totiž 100 let od prvního vědeckého pozorování na J.J. Fričem budované nové hvězdárně na vrcholu kopce Manda nad Ondřejovem.
Tomáš Bezouška Ostatní

Vyšel Astropis 3/2006

prave_vyslo.jpg
Právě vyšlo letošní třetí číslo Astropisu. Astronomický časopis, který vychází již 13 let, je k dostání na hvězdárnách, v knihkupectvích, v trafikách a na stáncích Relay. Informace o předplatném a objednávkový formulář starších čísel naleznete na internetových stránkách časopisu Astropis.






  • J.Grygar, M. Prouza: Letošní pohled na vesmír vloni I.
  • P. Najser Z Čech až na Měsíc - Rodáci na přivrácené straně II.
  • S. Vítek: OSN - Neznámá hvězdárna se známou zkratkou
  • Z. Řehoř: Hodnocení kvality optických přístrojů IV.
  • P. Kulhánek: P. Kulhánek: Magnetická pole ve sluneční soustavě
Michal Václavík Ostatní

ATHENA 14/2006

V červenci 2006 vyšlo nové číslo čtvrtletního bulletinu HvězdárnyVsetín ATHENA, který přináší několik článků z oblasti astronomie,kosmonautiky, meteorologie, ale také dění na vsetínské hvězdárně.
František Martinek Ostatní

Michel Fournier plánuje seskok ze stratosféry

Fournier_balloon_01.jpg
Zkušený francouzský pilot a parašutista Michel Fournier se připravuje na uskutečnění seskoku z rekordní výšky nad zemským povrchem. V srpnu letošního roku má v plánu absolvovat "Velký skok" (The Big Jump) z výšky přes 40 km, tj. z oblasti zemské atmosféry, označované jako stratosféra. Tento odvážný skokan již není nejmladší - je mu 62 let. Je však plný odhodlání vytvořit nový světový rekord v délce volného pádu a svým dílem přispět k rozpracování nových technologií pro záchranu kosmonautů v případě havárie kosmické lodi ve velkých výškách nad zemským povrchem.
Jiří Dušek Ostatní

Astronomická mapa České republiky

Astronomická mapa České republiky, je projektem Sdružení hvězdáren a planetárií. Bude zdarma k dispozici pro všechny členy SHaP, resp. návštěvníky institucí, které budou v publikaci uvedeny (počet poskytnutých výtisků bude záviset na finálním nákladu).
Pavel Suchan Ostatní

sté narozeniny pana Emila Škrabala

18. července 2006 oslaví čestný člen České astronomické společnosti a člen Společnosti pro meziplanetární hmotu (kolektivní člen ČAS) Prof. Ing. Emil Škrabal, DrSc. z Brna 100. narozeniny.
František Martinek Ostatní

Malý dalekohled s největší digitální kamerou

PS1_dome_tall.jpg
Nejnovější dalekohled s označením PS1, který postavila University of Hawaii, byl uveden do provozu 30. 6. 2006 při slavnostním ceremoniálu, který se uskutečnil v místě dislokace dalekohledu, tj. na vrcholu vyhaslé sopky Haleakala na ostrově Maui. Akce se zúčastnilo 80 hostů.
Miroslav Brož Ostatní

ASHK: Povětroň 3/2006

Vyšlo nové čísloPovětroně- Královéhradeckého astronomického časopisu.

V dubnu, květnu a červnu vyvrcholily tři události.Za prvé, pan Svoboda se spolupracovníky dokončil velký plastický modelmarťanského Valles Marineris, který teď můžete vidět nahvězdárně v Hradci Králové; slavnostní odhalení 22. dubna proběhloza potěšujícího zájmu veřejnosti i sdělovacích prostředků.Za druhé, Spolek přátel krásného slova vyhlásil výsledkyliterární soutěže na astronomické téma, nad kterým jistěstojí za to se zamyslet; otiskujme i vítěznou práciMilana Kučery.Za třetí, prosečská škola a obec otevřely Planetární stezkuv krásné krajině poblíž Toulovcových maštalí -důležitá zpráva pro plánování prázdninových výletů.Všem těmto událostem věnujeme samostatné články.



18. vesmírný týden 2024

18. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 29. 4. do 5. 5. 2024. Měsíc bude v poslední čtvrti a je vidět hlavně ráno a dopoledne. Slunce je poměrně hodně aktivní. Večer je velmi nízko Jupiter a ráno extrémně nízko Saturn. Pozorovat můžeme několik slabších komet. Český tým studentů uspěl se svým projektem v Houstonu. Čína chystá start rakety CZ-5 s návratovou misí Chang’e 6 pro vzorky z odvrácené strany Měsíce. Sonda Voyager 1 po pěti měsících opět komunikuje normálně a brzy by měla posílat i vědecká data. Před 70 lety objevil Kuiper měsíc Neptunu Nereida a před 30 lety se k Venuši vydala sonda Magellan.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Messier 106

Messier 106 (tiež známa ako NGC 4258) je prechodná špirálová galaxia v súhvezdí Poľovné psy. Objavil ju Pierre Méchain v roku 1781. M106 je od Zeme vzdialená asi 22 až 25 miliónov svetelných rokov. M106 obsahuje aktívne jadro klasifikované ako Seyfert typu 2 a prítomnosť centrálnej supermasívnej čiernej diery bola preukázaná z rádiových vlnových pozorovaní rotácie disku molekulárneho plynu obiehajúceho vo vnútornej oblasti s priemerom svetelného roku okolo čiernej diery. NGC 4217 je možná spoločná galaxia Messier 106. Vybavenie: SkyWatcher NEQ6Pro, GSO Newton astrograf 200/800, GSO 2" komakorektor, QHY 8L-C, SVbony UV/IR cut, Optolong L-eNhance filter, FocusDream focuser, guiding QHY5L-II-C, SVbony guidescope 240mm. Software: NINA, Astro pixel processor, GraXpert, Siril, Adobe photoshop 169x180 sec. Lights gain15, offset113 pri -10°C, 94x360 sec. Lights gain15, offset113 pri -10°C cez Optolong L-eNhance, master bias, 180 flats, master darks, master darkflats 20.4. až 30.4.2024

Další informace »