Úvodní strana  >  Články  >  Multimédia  >  Hlubinami vesmíru s dr. Vladimírem Wagnerem (2. díl)

Hlubinami vesmíru s dr. Vladimírem Wagnerem (2. díl)

Vladimír Wagner. Autor: TV Noe.
Vladimír Wagner.
Autor: TV Noe.
První sobotu v měsíci 3. srpna ve 20:00 můžete sledovat premiéru pořadu Hlubinami vesmíru. V ní budeme pokračovat s dr. Vladimírem Wagnerem o souvislostech jaderné fyziky s astronomií.

Vladimír Wagner. Autor: TV Noe.
Vladimír Wagner.
Autor: TV Noe.
S jaderným fyzikem RNDr. Vladimírem Wagnerem, CSc., pracovníkem Ústavu jaderné fyziky AV ČR, budeme pokračovat v besedě o souvislostech jaderné fyziky a astronomie. Nejprve se náš host pokusí vysvětlit pojem inflace vesmíru na jeho počátku a poté nám přiblíží Higgsův boson. Co to je za částici? Byla opravdu vloni v CERNu objevena? V dalším povídání se ponoříme do nitra hvězd i naší Země.

Specializací Vladimíra Wagnera je také jaderná spektroskopie. Kde ji lze úspěšně aplikovat? Jak se využívá u vozítka Curiosity na Marsu?

Máte-li chuť vstoupit dovnitř prostoru, který bývá často pro běžného člověka nedostupný až uzavřen, nezapomeňte si zapnout na chvíli Televizi Noe – odměnou Vám bude snad i trochu radosti z přiblížení se pochopení, a to stojí za to!

Na setkání s Vámi se u obrazovky těší společně s celým štábem, který pořad Hlubinami vesmíru připravuje, Jindřich Suchánek.

Živé vysílání TV Noe
Bližší info + reprízy




O autorovi



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »